Ухвала
від 30.01.2024 по справі 918/1145/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті

30 січня 2024 рокум. РівнеСправа № 918/1145/23

Господарський суд Рівненської області у складі судді А.Качура,

розглянув матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Агротерміка"

до відповідача: Приватного підприємства "Агроальтернатива"

про: зобов`язання вчинити певні дії

секретар судового засідання: С.Коваль

представники:

від позивача: не з`явився

від відповідача: Д.Троянчук

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агротерміка" звернулось до Господарського суду Рівненської області з позовом до відповідача Приватного підприємства "Агроальтернатива" про зобов`язання вчинити певні дії (повернути товар).

Ухвалою суду від 05 грудня 2023 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 26 грудня 2023 року.

22 грудня 2023 року відповідачем подано клопотання про призначення у справі експертизи.

Розглянувши вказане клопотання суд відзначає наступне.

Згідно з правилами статті 99 ГПК України, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності, або за клопотанням учасника справи, мотивованим неможливістю надати експертний висновок у строки, встановлені для подання доказів, з причин, визнаних судом поважними, зокрема через неможливість отримання необхідних для проведення експертизи матеріалів.

В поданому клопотанні відповідач просить суд поставити експерту питання щодо давності виконання договору підряду №3 від 01 вересня 2022 року та акту приймання-передачі виконаних робіт від 15 жовтня 2022 року вказаним в них датах, а також чи відповідають дати виконання підписів виконавця і замовника та печатки замовника у договорі підряду від 01 вересня 2022 року №3 та акті прийому-передачі виконаних робіт від 15 жовтня 2022 року датам фактичного виготовлення вказаних документів.

Відповідач вказує, що предметом спору є повернення товару, отриманого за договором поставки, водночас відповідач заперечує факт встановлення/монтаж обладнання, введення його в експлуатацію та навчання персоналу покупця.

А проте суд відзначає, що вказані обставини можуть бути встановлені та досліджені на підставі наявних матеріалів, при цьому встановлення часу підписання документів, на переконання суду в даному випадку не являється необхідним, а положеннями статті 204 ЦК України визначено презумпцію правомірності правочину. Відповідачем не заявлено зустрічних позовних вимог про визнання недійсним правочину.

Суд відзначає, що згідно з правилами статті 77 ГПК України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Спірний характер правовідносин у цьому спорі базується на умовах укладеного договору, відповідно належне виконання/неналежне виконання такого правочину встановлюється умовами правочину та нормами матеріального права та підтверджується належними та допустимими доказами. Водночас оцінка доказів та встановлення обставин справи відноситься до сфери повноважень суду та не може бути покладена на експертів.

Суд не знаходить підстав для призначення у справі судової експертизи щодо встановлення обставин, які висвітлені заявником у поданому клопотанні. А тому в задоволенні клопотання суд відмовляє.

Ухвалою суду від 26 грудня 2023 року підготовче засідання відкладено на 16 січня 2024 року.

В судовому засіданні 16 січня 2024 року оголошено перерву до 30 січня 2024 року.

Згідно з положеннями частини 2 статті 185 ГПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Враховуючи положення статтей 177, 185 ГПК України, суд вважає за необхідне закрити підготовче провадження та призначити розгляд справи по суті.

Керуючись статтями 177, 185, 234, 235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні клопотання відповідача про призначення експертизи у справі відмовити.

2. Закрити підготовче провадження.

3. Призначити справу до розгляду по суті на "27" лютого 2024 р. на 12:30 год. Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: м. Рівне, вул. Набережна 26 а, в залі судового засідання (кабінеті) №11.

Суд зазначає про обов`язок учасників справи зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Ухвала набирає законної сили у відповідності до статті 235 ГПК України, та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/

Суддя Андрій КАЧУР

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116670169
СудочинствоГосподарське
Суть: зобов`язання вчинити певні дії секретар судового засідання: С.Коваль

Судовий реєстр по справі —918/1145/23

Рішення від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Рішення від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні