Ухвала
від 01.02.2024 по справі 128/1949/23
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/1949/23

УХВАЛА

"01" лютого 2024 р. м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Бондаренко О.І.

присяжних Підкалюка П.П., Кривоноса М.Л.

секретаря судового засідання Літневської А.Р.

адвоката Драчук Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки та піклування Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, Стрижавський дитячий будинок інтернат про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького районного суду Вінницької області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки та піклування Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, Стрижавський дитячий будинок інтернат про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна.

Заявник ОСОБА_1 стверджує,що її син, ОСОБА_2 єінвалідом здитинства,група інвалідностіперша «А»,код захворюванняF73.1, що підтверджується довідкою МСЕК серії 12ААБ №097381 та довідкою Стрижавського дитячого будинку інтернату № 137 від 15.05.2023 (а.с. 10 - 11).

В зв`язку з наявними у сина захворюваннями, останній обмежений в самообслуговуванні, не має змоги самостійно приготувати собі їжу, прибрати за собою чи займатися іншими домашніми справами; обмежений в здатності до орієнтації, наявне обмеження здатності спілкування: мова є нечіткою та незрозумілою, обмежений в здатності контролювати свою поведінку.

На даний час ОСОБА_2 проживає в Стрижавському дитячому будинку інтернаті та отримує там соціальні послуги стаціонарного догляду.

На сьогоднішній день у заявника виникла необхідність у зверненні до суду з відповідною заявою про встановлення недієздатності сина та встановлення опіки над ним.

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Пунько І.В. надала суду заяву про проведення судового засідання в її відсутність, просила задоволити клопотання про призначення судової психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 , в якому також просила зобов`язати Вінницьку обласну психоневрологічну лікарню імені ак. О.І. Ющенка надати експертам медичну картку та історії хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; надати доступ експертам до даних медичних документів, що стосуються ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час проведення експертизи.

Захисник ОСОБА_2 адвокат Драчук Т.М. в судове засідання надала заяву, в якій не наполягала на фіксації судового процесу технічними засобами та не заперечувала щодо призначення по даній справі судово-психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області в судове засідання не з`явився, попередньо надіславши суду заяву, в якій просить справу розглянути в його відсутність, не заперечує щодо задоволення заяви ОСОБА_1 .

Представник заінтересованої особи Стрижавського дитячого будинку інтернату в судове засідання не з`явився, попередньо надіславши суду заяву, в якій просить справу розглянути в його відсутність.

Відповідно до ст. 247 ч.2 ЦПК України суд вважає, що судове засідання можливо провести без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Згідно ч. 1ст. 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно дост. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Враховуючи, що в матеріалах справи наявні достатні дані про психічний стан здоров`я ОСОБА_2 , а вирішення питання про те, чи може він розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити судово психіатричну експертизу відносно ОСОБА_2 .

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд можеза заявоюучасника справи,а такожз власноїініціативи зупинитипровадження усправі увипадку призначеннясудом експертизи.

У зв`язку з направленням матеріалів справи експертам для дачі висновку, суд вважає за необхідне провадження у справі зупинити до вирішення питань, поставлених експертам.

Керуючись ст. ст. 105, 247, 252, 253, 298 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки та піклування Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, Стрижавський дитячий будинок інтернат про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

Чи страждає на психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Київ, житель АДРЕСА_1 ? Якщо так, то на яке саме та якої форми?

Чи розуміє ОСОБА_2 в силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними, чи потребує опіки?

Проведення експертизи доручити Вінницькій філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», попередивши про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати Вінницьку обласну психоневрологічну лікарню імені ак. О.І. Ющенка надати експертам медичну картку та історії хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; надати доступ експертам до даних медичних документів, що стосуються ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час проведення експертизи.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 128/1949/23.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Строк проведення експертизи визначити до 19.04.2024.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Оксана БОНДАРЕНКО

Присяжні Петро ПІДКАЛЮК

Микола КРИВОНОС

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116691996
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —128/1949/23

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні