Ухвала
від 01.02.2024 по справі 908/219/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

01.02.2024 Справа № 908/219/24

м. Запоріжжя Запорізької області

Суддя Дроздова С.С., розглянувши матеріали

за позовом: Комунального підприємства «Полігон екологія» (вул. Ю.Шкрумеляка, буд. 36, м. Коломия, Івано-Франківська область, 78200, ідентифікаційний код юридичної особи 13655234)

до відповідача: ТОВ «Оріховський завод сільгосптехніки» (вул. Привокзальна, 4, м. Оріхів, Запорізька область, 70501, ідентифікаційний код юридичної особи 44955170)

про стягнененя 400 560 грн 00 коп.

УСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство «Полігон екологія» сформувало в системі «Електронний суд» позовну заяву до Товариства з обмеженою відповідальністю «Оріховський завод сільгосптехніки» про стягнення 400 560 грн 00 коп. заборгованості.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.01.2024 позовні матеріали № 908/219/24 передано на розгляд судді Дроздовій С.С.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовна заява подана без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 цього Кодексу, що є підставою для залишення позовної заяви без руху відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України.

Статтями 162, 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та комплектності документів, які повинні додаватися до неї.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом (ч. 2 ст. 123 ГПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір» визначено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за подання до господарського суду позовної заяви не майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У відповідності до положень, встановлених ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2024 року становить 3 028 грн 00 коп.

Позивачем заявлено вимогу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Оріховський завод сільгосптехніки» про стягнення 400 560 грн 00 коп. заборгованості.

Виходячи з вищенаведених норм Закону заявлені у позовній заяві вимоги повинні бути оплачені судовим збором у розмірі 6 008 грн. 40 коп.

Однак, до позовної заяви заявником додано платіжну інструкцію № 6509 від 29.01.2024 про сплату 6 000 грн 00 коп. судового збору.

Доказів сплати судового збору в розмірі 8 грн 40 коп. позивачем не надано.

Таким чином, позивачем не додержано вимоги чинного процесуального законодавства щодо обов`язкової сплати судового збору, що є порушенням п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України.

Відповідно до п.п. 1 ч.1 ст. 164 ГПК України: до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

За вимогами ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач зобов`язаний до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Належним доказом направлення копії позовної заяви з додатком відповідачу та іншим учасникам справи відповідно до Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270, є оригінали розрахункового документу (поштова накладна, касовий чек, розрахункова квитанція тощо) та опису вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, видані відправникові поштового відправлення.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 № 1364 "Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією" затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, відповідно до якого Оріхівська міська територіальна громада, відносяться до території активних бойових дій.

Відділення поштового зв`язку не функціонують, у зв`язку із чим доставка поштової кореспонденції не здійснюється.

В позовній заяві позивачем зазначено електронну адресу відповідача.

Враховуючи введений воєнний стан в Україні, тимчасову окупацію деяких територій та території, на яких відбуваються активні бойові дії, з метою додержання принципів рівності та змагальності всіх учасників судового процесу допускається направлення документів всіма можливими та доступними способами зв`язку, в тому числі електронною поштою, зокрема на адресу електронної пошти яка вказується позивачем у позові.

Обов`язок направлення позовної заяви та доданих до неї документів відповідачам покладається на позивача, а не на суд. Позивачем надаються суду відповідні докази направлення.

Отже, докази направлення відповідачу копій позовних заяв та доданих до них документів взагалі відсутні, що не відповідає положенням статей 162, 172 ГПК України.

Відповідно до пунктів 2, 3 частини 3 статті 162 ГРПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

У поданій позовній заяві, позивач визначив відповідачем: ТОВ «Оріховський завод сільгосптехніки».

Однак, в порушення наведених вимог Закону, позивач не вказав повне найменування відповідача, зазначив лише скорочене найменування ТОВ «Оріховський завод сільгосптехніки».

Крім того, до позовної заяви не додано відомостей про наявність або відсутність у сторін електронного кабінету.

Судом встановлено, що позивач не надав обґрунтованого докладного розрахунку стягуваної суми із зазначенням всіх сум, з яких складається загальних розмір заявлених вимог та з посиланням на конкретні докази, із зазначенням фактично здійснених відповідачем часткових оплат (за наявності).

В тексті позовної заяви позивач зазначає, що загальна сума, що підлягає стягненню становить: 400560,00 грн=400 000,00 грн (сума основного боргу) + 560,00 грн (сума пені).

У прохальній частині позову позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість в розмірі 400 560 грн 00 коп.

Позивачу необхідно чітко зазначити суму, яка стягується та з чого вона складається з чітким зазначенням періоду, за який стягуються заявлені до стягнення суми.

Крім того, судом встановлено, що в порушення вимог п.п. 7, 8, 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позивачем не зазначено відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; не зазначені докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності залишення без руху позовної заяви та надання позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків.

Відповідно до п. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з п. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Частинами 3 та 4 ст. 174 ГПК України передбачено, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Судом встановлено, що позивач Комунальне підприємство «Полігон екологія» має зареєстрований електронний кабінет в системі «Електронний суд», а отже дана ухвала буде направлена до електронного кабінету позивача у справі.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234, 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву залишити без руху.

Надати Комунальному підприємству «Полігон екологія» строк протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали суду для усунення недоліків позовної заяви, вказаних в ухвалі, шляхом надання:

-докази сплати судового збору в розмірі 8 грн 40 коп.;

-докази реєстрації відповідача (представника відповідача) (створення електронного кабінету) в підсистемі Електронний суд ЄСІТС або відомості про відсутність електронного кабінету відповідача в системі «Електронний суд»;

-докази направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу на його адресу електронної пошти (знімок екрана - скриншот), в редакції, яка надіслана на адресу Господарського суду Запорізької області з доданими до неї документами;

-відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

-інформації про докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності);

-інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- чітко визначити позовні вимоги в частині заявленої до стягнення суми, з чого вона складається з чітким зазначенням періоду, за який стягуються заявлені до стягнення суми та надати окремо викладений розрахунок заявлених до стягнення сум.

Роз`яснити заявнику, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту їх підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 01.02.2024.

Суддя С.С. Дроздова

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116696948
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —908/219/24

Судовий наказ від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Рішення від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні