Ухвала
від 01.02.2024 по справі 295/1369/24
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/1369/24

Категорія 54

2/295/1002/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.02.2024 року м. Житомир

Суддя Богунського районного суду м. Житомира Лєдньов Д.М. розглянув матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської про захист цивільного права, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом, в якому просить стягнути з відповідача Департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради, моральну шкоду, спричинену порушенням процесуального законодавства при розгляді судових справ.

Так, на думку сторони, під час судового провадження у справах № 295/18139/19, 295/15864/20, 295/5167/21 Департаментом містобудування та земельних відносин Житомирської міської подавались процесуальні документи, у тому числі, довіреності, відзиви на позовну заяву, з порушеннями вимог закону, визначеними для порядку подачі таких документів, внаслідок чого позивачу заподіяно моральну шкоду в розмірі 120000,00 грн., яка підлягає до стягнення з відповідача.

Згідно зп.1ч.1ст.186ЦПК України суддявідмовляє увідкритті провадженняу справі,якщо: заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідна норма розуміється і так, що суд відмовляє у відкритті провадження у разі, якщо заява взагалі не підлягає судовому розгляду.

Викладені позивачем обставини не вказують на можливість судового провадження на виконання завдань цивільного судочинства, які полягають справедливому,неупередженому тасвоєчасному розглядіі вирішенняцивільних справз метоюефективного захиступорушених,невизнаних абооспорюваних прав,свобод чиінтересів фізичнихосіб,прав таінтересів юридичнихосіб,інтересів держави.

Зі змісту позовної заяви слідує, що за участю позивача здійснювався судовий розгляд справ в межах цивільної юрисдикції, де учасниками на реалізацією визначених процесуальним законом прав та обов`язків подавались довіреності, письмові заяви (відзиви на позови, відзиви на апеляційні скарги тощо).

Відповідно до ст.1 ЦПК України цивільний процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження загальних судів щодо цивільних спорів та інших визначених цим Кодексом справ, встановлює порядок здійснення цивільного судочинства.

У відповідності до ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з ч.ч. 1-3 ст 174 ЦПК України при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом.

Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Підстави, час та черговість подання заяв по суті справи визначаються цим Кодексом або судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За змістом ст.183 ЦПК України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань.

Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлено - він встановлюється судом.

Суд звертає увагу, що вимоги до заяв визначаються окремим нормами процесуального закону, а встановлення їх відповідності передбаченим до них вимогам перевіряється судом безпосередньо на стадії судового провадження.

Так, зокрема, загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення встановлено ст. 184 ЦПК України.

Висловлення учасником певної судової справи думки щодо поданих іншою стороною процесуальних заяв є реалізацією прав, може відбуватись виключно при розгляді тієї самої справи, в якій така (такі) заява подана, без передбаченого права на повторну оцінку іншим судом в іншому спорі, а саме: в розрізі дотримання вимог процесуального законодавства та вирішення питання заподіяння моральної шкоди учаснику справи.

Документи, що підтверджують повноваження представників, визначаються положеннями ст. 62 ЦПК України. Перевірка відповідності таких документів на посвідчення повноважень представника перевіряться судом.

Згідно з частиною 1 статті 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судове рішення, яким закінчується розгляд справи в суді, ухвалюється іменем України.

Відповідно до статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом. Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України.

Статтею 129 Конституції України визначено, що суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права.

У відповідності до частини статті 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання.

У пункті 10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 13 червня 2007 року № 8 «Про незалежність судової влади» судам роз`яснено, що виключне право перевірки законності та обґрунтованості судових рішень має відповідний суд згідно з процесуальним законодавством.

Приймаючи до уваги, що позивач фактично не погоджується із прийнятими судовим рішеннями, суд відмовляє у відкриті провадження по справі.

На підставі викладеного та керуючись ст. 186 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської про захист цивільного права.

На ухвалу суду до Житомирського апеляційного суду може бути подано апеляційну скаргу протягом п`ятнадцяти днів з дня виготовлення ухвали.

Учасник справи,якому ухваласуду небула врученау деньїї проголошенняабо складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Д.М.Лєдньов

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116699539
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —295/1369/24

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Постанова від 19.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Постанова від 19.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Полонець С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні