Ухвала
від 01.02.2024 по справі 120/1202/24
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

01 лютого 2024 р. Справа № 120/1202/24

Вінницький окружний адміністративний суд у складі судді Сала Павла Ігоровича, розглянувши в м. Вінниці у письмовому провадженні питання про призначення до розгляду у судовому засіданні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову до подання позовної заяви,

ВСТАНОВИВ:

31.01.2024 до суду надійшла заява ОСОБА_1 про забезпечення позову до подання позовної заяви.

Відповідачем за такою позовною заяву визначено політичну партію "Українська стратегія Гройсмана", а третіми особами без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Вінницьку обласну організацію політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" та Тульчинську міську територіальну виборчу комісію Тульчинського району Вінницької області.

Згідно з прохальною частиною заяви заявник просить суд забезпечити майбутній адміністративний позов шляхом:

- зупинення дії рішення позачергового з`їзду політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024 про відкликання за народною ініціативою депутата Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання ОСОБА_1 до набрання законної сили рішенням суду за відповідним позовом;

- заборонити Тульчинській міській територіальній виборчій комісії Тульчинського району Вінницької області вчиняти будь-які дії, що стосуються відкликання за народною ініціативою депутата Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання ОСОБА_1 , який був обраний від політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", до набрання законної сили рішенням суду за відповідним позовом.

Заява обґрунтована тим, що позивача було обрано депутатом Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII за списком Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана".

07.10.2023 на конференції Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" прийнято рішення про внесення пропозиції щодо відкликання ОСОБА_1 за народною ініціативою на підставах, визначених п. 3, п. 5 ч. 1 ст. 37 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад".

30.01.2024 на позачерговому з`їзді політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" прийнято рішення про відкликання депутата ОСОБА_1 за народною ініціативою. При цьому, як зазначає заявник, копії відповідного рішення йому надано не було.

Заявник вважає рішення позачергового з`їзду політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024 про його відкликання за народною ініціативою безпідставним і таким, що прийняте з надуманих причин, а тому здійснює дії щодо підготовки та подання до суду позовної заяви про його скасування.

Водночас, на думку заявника, невжиття заходів забезпечення позову унеможливить ефективний захист та поновлення його порушених прав та інтересів у спірних правовідносинах.

Подана до суду заява відповідає вимогам, установленим статтею 152 КАС України.

Відповідно до частин першої-третьої статті 154 КАС України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

Суд, розглядаючи заяву про забезпечення позову, може викликати особу, яка подала заяву про забезпечення позову, для надання пояснень або додаткових доказів, що підтверджують необхідність забезпечення позову.

У виняткових випадках, коли наданих заявником пояснень та доказів недостатньо для розгляду заяви про забезпечення позову, суд може призначити її розгляд у судовому засіданні з повідомленням заінтересованих сторін у встановлений судом строк.

Відтак, перевіривши заяву про забезпечення позову та оцінивши наведені у ній доводи на підтримку необхідності вжиття судом заходів забезпечення позову, суд доходить висновку, що задля прийняття законного і обґрунтованого рішення за результатами розгляду відповідної заяви, необхідним є призначення заяви до розгляду у судовому засіданні за участю сторін.

Крім того, суд враховує доводи позивача про неможливість надання суду разом із заявою про забезпечення позову копії рішення позачергового з`їзду політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024 (або витягу з нього).

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

В силу приписів ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Про витребування доказів за власною ініціативою суд постановляє ухвалу (ч. 3 ст. 80 КАС України).

Відтак, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду заяви про забезпечення позову у встановлений законом строк, суд вважає за необхідне витребувати від політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" копію рішення позачергового з`їзду партії від 30.01.2024 про відкликання за народною ініціативою депутата Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання ОСОБА_1 (або витяг з нього).

Одночасно суд роз`яснює, що у разі ненадання суду витребуваного рішення та за відсутності належного спростування факту його прийняття, розгляд заяви про забезпечення буде здійснюватися судом за наявними матеріалами, виходячи з того, що таке рішення було прийняте.

Керуючись ст.ст. 154, 248, 256, 295, 297 КАС України, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову до подання позовної заяви призначити до розгляду в судовому засіданні на 15:00 год 02 лютого 2024 року за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14, зал судових засідань № 1.

2. Копію ухвали невідкладно надіслати заявнику та особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а саме Політичній партії "Українська стратегія Гройсмана", Тульчинській міській територіальній виборчій комісії Тульчинського району Вінницької області та Вінницькій обласній організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана".

3. Витребувати з Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" та зобов`язати її до початку розгляду заяви про забезпечення позову в судовому засіданні надати суду копію рішення позачергового зїзду Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024 про відкликання за народною ініціативою депутата Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання ОСОБА_1 (або витяг з цього рішення).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Ухвала складена та підписана суддею 01.02.2024 о 15:25 год.

Суддя Сало Павло Ігорович

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116705251
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо

Судовий реєстр по справі —120/1202/24

Ухвала від 29.05.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 13.05.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 14.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 01.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні