Ухвала
від 14.03.2024 по справі 120/1202/24
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

14 березня 2024 р. Справа № 120/1202/24

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіСала П.І.,

за участю:

секретаря судового засідання Ребесайло С.О.,

представника позивачаБраславця Я.Ю.,

представника відповідача 2Колібабчук М.І.,

представника третьої особи 2Траченко Н.М.,

розглянувши у підготовчому засіданні в м. Вінниці адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" (відповідач 1) та Тульчинської міської територіальної виборчої комісії Тульчинського району Вінницької області (відповідач 2), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Вінницька обласна організація політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" (третя особа 1), Тульчинська міська рада Тульчинського району Вінницької області (третя особа 2), ОСОБА_2 (третя особа 3), про визнання протиправними та скасування рішень,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" (далі відповідач 1) та Тульчинської МТВК (далі відповідач 2) про визнання протиправним та скасування рішення відповідача 1 від 30.01.2024, оформленого витягом з протоколу № 1/2024 позачергового з`їзду політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", про відкликання за народною ініціативою депутата Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання ОСОБА_1 та визнання протиправною та скасування постанови відповідача 2 № 3 від 02.02.2024 "Про визнання обраним депутатом Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області наступного за черговістю кандидата у депутати".

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що позивача ОСОБА_1 було обрано депутатом Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII за списком Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана". 07.10.2023 на конференції Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" вирішено внести пропозицію щодо відкликання депутата ОСОБА_1 за народною ініціативою на підставах, визначених п. п. 3, 5 ч. 1 ст. 37 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад". 30.01.2024 на позачерговому з`їзді політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" прийнято рішення про відкликання депутата ОСОБА_1 за народною ініціативою. 02.02.2024 о 15:00 год на підставі зазначеного рішення керівного органу партії відповідачем 2 прийнято рішення "Про визнання обраним депутатом Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області наступного за черговістю кандидата у депутати", а саме ОСОБА_2 . Позивач з рішенням відповідача 1 та постановою відповідача 2 не погоджується, вважає їх незаконними та упередженими, а тому звертається до суду з позовом про їх скасування.

Відповідно до ухвали суду від 14.02.2024 про відкриття провадження у справі розгляд вищевказаної справи здійснюється в порядку загального позовного провадження.

У підготовчому засіданні від 14.03.2024 представник позивача, адвокат Браславець Я.Ю., заявив клопотання про витребування додаткових письмових доказів, а саме:

- від Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" копію протоколу реєстрації прибувших/присутніх учасників конференції Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", що відбулась 07.10.2023, та копію протоколу засідання фракції політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання від 05.10.2023 щодо виключення з її складу ОСОБА_1 ;

- від політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" копію протоколу реєстрації прибувших/присутніх учасників Позачергового з`їзду політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", що відбувся 30.01.2024.

На підтримку заявленого клопотання представник зазначає, що він самостійно намагався отримати відповідні документи, однак не отримав відповіді на свої адвокатські запити від 31.01.2024 та 07.02.2024. Водночас такі документи мають істотне значення для розгляду і вирішення цієї справи, оскільки позивач стверджує, що склад учасників конференції Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 07.10.2023 та склад учасників Позачергового з`їзду політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024 був фактично ідентичним, що свідчить про відсутності безсторонності та об`єктивності при вирішенні питання щодо відкликання позивача, як депутата, за нарадною ініціативою. Крім того, протокол засідання фракції від 05.10.2023 щодо виключення з її складу позивача безпосередньо стосується предмету дослідження у цій справі.

Представники відповідача 2 та третьої особи 3 при вирішенні заявленого клопотання покладаються на розсуд суду.

Вирішуючи клопотання представника позивача про витребування доказів, суд зазначає, що одним з принципів адміністративного судочинства є офіційне з`ясування всіх обставин у справі. Цей принцип визначає особливості адміністративного судочинства і полягає у більш активній ролі суду: саме на суд покладено обов`язок вживати передбачені законом заходи, необхідні для всебічного з`ясування обставин у справі. Отже, адміністративний суд має повністю встановити обставини справи, щоб на засадах верховенства права ухвалити законне та обґрунтоване рішення.

Принцип офіційності реалізований, зокрема, у ч. 4 ст. 11 КАС України, згідно з якою суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч. 2 ст. 73 КАС України).

В силу вимог ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно із ч. 1 ст. 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу (ч. 3 ст. 80 КАС України).

Предметом оскарження в межах цієї справи є, зокрема, рішення відповідача 1 від 30.01.2024, оформленого витягом з протоколу № 1/2024 позачергового з`їзду політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", про відкликання за народною ініціативою депутата Тульчинської міської ради ОСОБА_1 .

Водночас вказане рішення прийняте за наслідками розгляду пропозиції конференції Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 07.10.2023 щодо відкликання депутата ОСОБА_1 за народною ініціативою на підставах, визначених п.п. 3, 5 ч. 1 ст. 37 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", тобто: 1) через невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням передвиборної програми місцевої організації політичної партії, від якої його обрано депутатом, чи програмі політичної партії, від місцевої організації якої його обрано; 2) через невходження депутата, обраного в багатомандатному виборчому окрузі, до фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний, або припинення членства депутата місцевої ради у фракції.

Отже, документи, про витребування яких просить представник позивача, на думку суду, можуть мати значення для повного, всебічного і об`єктивного з`ясування обставин справи, а також є необхідними для оцінки доводів позивача щодо правомірності прийняття оскаржуваного рішення про відкликання депутата за народною ініціативою.

Відтак клопотання представника позивача належить задовольнити.

Крім того, суд вважає за потрібне з власної ініціативи витребувати від політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" та Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" усі інші документи (письмові докази), які є у їх розпорядженні та стосуються прийняття рішення щодо відкликання депутата ОСОБА_1 .

Водночас суд звертає увагу на приписи статті 77 КАС України "Обов`язок доказування", за змістом якої:

- кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу;

- в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача;

- суб`єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі;

- якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд вирішує справу на підставі наявних доказів.

З огляду на вищевикладене та керуючись ст.ст. 72, 79, 80, 173, 180, 181, 223, 248, 256, 294 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання представника позивача про витребування додаткових доказів у справі задовольнити.

2. Витребувати від Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" та зобов`язати її у 3-денний строк з дня надходження (отримання) цієї ухвали надати суду (у вигляді належним чином завірених паперових копій):

- протокол реєстрації прибувших/присутніх учасників конференції Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", що відбулась 07.10.2023;

- протокол засідання фракції політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання від 05.10.2023 щодо виключення з її складу ОСОБА_1 ;

- усі інші документи (письмові докази), які є у розпорядженні третьої оособи та стосуються прийняття 07.10.2023 на конференції Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" пропозиції щодо відкликання депутата ОСОБА_1 за народною ініціативою з підстав, визначених пунктами 3, 5 частини першої статті 37 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад".

3. Витребувати від політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" та зобов`язати її у 3-денний строк з дня надходження (отримання) цієї ухвали надати суду (у вигляді належним чином завірених паперових копій):

- протокол реєстрації прибувших/присутніх учасників Позачергового з`їзду політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", що відбувся 30.01.2024;

- усі інші документи (письмові докази), які є у розпорядженні відповідача та стосуються прийняття вищезазначеним з`їздом рішення від 30.01.2024, оформленого витягом з протоколу № 1/2024 позачергового з`їзду політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", про відкликання за народною ініціативою депутата Тульчинської міської ради Тульчинського району Вінницької області VIII скликання ОСОБА_1 .

4. У зв`язку з необхідністю витребування додаткових доказів відкласти підготовче засідання у справі на 11:00 год 03 квітня 2024 року.

5. Інформувати учасників справи про те, що розгляд справи в судовому засіданні відбудеться у залі судових засідань № 1 Вінницького окружного адміністративного суду за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та не може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Ухвала в повному обсязі складена 18.03.2024.

Суддя Сало Павло Ігорович

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117759115
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішень

Судовий реєстр по справі —120/1202/24

Ухвала від 13.05.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 14.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 01.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні