Ухвала
від 01.02.2024 по справі 650/3177/23
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 650/3177/23

провадження № 2-а/650/3/24

УХВАЛА

про витребування доказів

01 лютого 2024 року Великоолександрівський районний суд Херсонської області

у складі головуючого - судді Сікори О.О.,

за участю секретаря Чечун В.Ф.,

представника відповідача Коваль В.М.,

позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Велика Олександрівка в межах адміністративної справи за позовом ОСОБА_1 до Державної служба України з безпеки на транспорті про визнання протиправними та скасування постанов про адміністративне правопорушення, клопотання позивача про витребування доказів,

встановив:

22 грудня 2023 року заявник звернувся до суду з вказаним позовом в якому просить суд: скасувати постанову серії АА №00009620 від 12.06.2023 року по справі про адміністративне правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксоване в автоматичному режимі, стосовно особи, яка має реєстрацію місця проживання/перебування (місцезнаходження юридичної особи) на території України, складену головним спеціалістом відділу впровадження систем автоматичної фіксації порушень Департаменту державного нагляду (контролю) за безпекою на наземному транспорті Соколюк Л.М. відносно ОСОБА_1 за ч.2 ст.132- 1 КУпАП у вигляді штрафу у розмірі 8 500,00 грн.;

скасувати постанову серії АА №00009626 від 12.06.2023 року по справі про адміністративне правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксоване в автоматичному режимі, стосовно особи, яка має реєстрацію місця проживання/перебування (місцезнаходження юридичної особи) на території України, складену старшим державним інспектором відділу впровадження систем автоматичної фіксації порушень Департаменту державного нагляду (контролю) за безпекою на наземному транспорті Савченко В.О. відносно ОСОБА_1 за ч.2 ст. 132-1 КУпАП у вигляді штрафу у розмірі 17 000,00 грн.;

скасувати постанову серії АА №00010847 від 11.07.2023 року по справі про адміністративне правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксоване в автоматичному режимі, стосовно особи, яка має реєстрацію місця проживання/перебування (місцезнаходження юридичної особи) на території України, складену головним спеціалістом відділу впровадження систем автоматичної фіксації порушень Департаменту державного нагляду (контролю) за безпекою на наземному транспорті Соколюк Л.М. відносно ОСОБА_1 за ч.2 ст. 132-1 КУпАП у вигляді штрафу у розмірі 17 000,00 грн.

Закрити провадження у справі про адміністративне правопорушення за постановами серії АА №00009620 від 12.06.2023 року, серії АА №00009626 від 12.06.2023 року складені посадовими особами Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) відносно ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) за вчинення правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 132-1 КУпАП.

На судовому засіданні позивач заявив клопотання про витребування доказів, а саме: від територіального сервісного центру відомості щодо транспортного засобу, за яким закріплений державний номерний знак НОМЕР_2 , а також відомості від офіційного дилера Renault в Україні щодо відповідності транспортного засобу марки Renault моделі AE 430 транспортному засобу зафіксованому в оскаржуваних ним постановах.

Своє клопотання щодо витребування даних від сервісного центру позивач обґрунтував необхідністю встановлення того факту, що за вказаним номерним знаком закріплений транспортний засіб марки Renault моделі AE 430, другого покоління, а не транспортний засіб відображений на фото, що містяться в оскаржуваних постановах.

Обґрунтовуючи своє клопотання щодо витребування даних від офіційного дилера Renault позивач обґрунтував необхідністю встановлення компетентним представником того факту, що на фото в оскаржуваних постановах зафіксовано не транспортний засіб марки Renault моделі AE 430, який належав йому на праві власності, а транспортний засіб марки Renault третього покоління.

Вказуючи про необхідність отримання відповідної інформації позивач зазначив, що він не повинен нести відповідальність за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм допущених при русі транспортного засобу, володільцем якого він не був. Вважає, що номерний знак з його автомобілю, який знаходиться на лівому березі та щодо якого за його заявою у червні місяці минулого року здійснено вибраковування, під час фіксування правопорушення використовувався на іншому схожому автомобілі.

Представник відповідача Коваль В.М. категорично заперечила проти задоволення вказаних клопотань, оскільки позивач не вказав у позові про таку підставу незаконності оскаржуваних постанов, не надав переконливих доказів щодо того, що на фото відображено не транспортний засіб марки Renault моделі AE 430. Також представник зазначила, що позивач не подавав заяву до поліції щодо викрадення у нього вказаного транспортного засобу або щодо незаконного використання відповідного номерного знаку. Оскільки він був на момент вчинення правопорушень власником транспортного засобу марки Renault моделі AE 430 саме щодо нього правомірно було складено оскаржувані постанови.

Заслухавши осіб, які беруть участь у справі, ознайомившись з матеріалами справи та визначивши, які обставини при розгляді даного спору підлягають встановленню, суд дійшов таких висновків.

Зі змісту оскаржуваних постанов вбачається, що їх складено за результатами виявлених порушень, передбачених частиною другою статті 132-1 КУпАП, які виявилися у допущенні відповідальною особою руху транспортного засобу марки Renault моделі AE 430, державний номерний знак НОМЕР_2 , із перевищенням нормативних параметрів зазначених пунктом 22.5 ПДР України.

Тобто, при розрахунку вагових норм в межах притягнення особи до адміністративної відповідальності уповноваженими особами враховувалися фактичні параметри транспортного засобу марки Renault моделі AE 430, що також вбачається з відзиву на позов.

Разом з цим, позивач стверджує, що відображений на фото транспортний засіб не є тим транспортним засобом, фактичні параметри якого враховані при притягненні його до адміністративної відповідальності, та власником якого він не був.

На судовому засіданні суд за власною ініціативною, в порядку частини сьомої статті81КАС України оглянув сторінку веб-сайту за посиланням https://ua.carplates.app/ , яка відповідно до Закону України«Про доступдо публічноїінформації» містить відкриті дані дозволені для їх подальшого вільного використання та поширення, та за пошуковим запитом: « НОМЕР_2 » (https://ua.carplates.app/number/AE4040HI) отримав інформацію про те, що за вказаним номером закріплено транспортний засіб марки Renault моделі AE 430, 1997 року випуску, де також міститься його фото.

Також, у вказаному порядку суд оглянув сторінку веб-сайту за посиланням: https://uk.wikipedia.org/wiki/Renault_Magnum на якій відображені усі моделі транспортного засобу марки Renault Magnum, зокрема моделі, які випускалися з 1997 року по 2001 рік, та моделі, які випускалися з 2001 року по 2006 рік.

З порівняння фото, що міститься в оскаржуваних постановах та фото, які відображають моделі транспортного засобу марки Renault Magnum за період з 2001 року по 2006 рік, встановлено, що в оскаржуваних постановах відображено транспортний засіб марки Renault моделі, яка випускалася з 2001 року по 2006 рік, а не марки Renault моделі AE 430, яка випускалася в період з 1997 року по 2001 рік.

Тобто на фото в оскаржуваних постановах відображено не транспортний засіб марки Renault моделі AE 430, 1997 року.

Зазначені обставини, а також логічні та послідовні пояснення позивача, дають суду достатні підстави для висновку про необхідність отримання додаткової інформації за для їх перевірки та встановлення, чи дійсно під час виявлених правопорушень рух здійснювався транспортним засобом зазначеним у постановах, чи дійсно відповідний транспортний засіб належав позивачу, та чи дійсно уповноваженими особами при обрахунку вагових норм враховані фактичні параметри транспортного засобу марки Renault моделі AE 430, а не іншого транспортного засобу фактичні параметрі якого не встановлені.

Суд вважає, що відомості стосовно реєстрації вказаного транспортного засобу мають знаходитись у відповідному сервісному центрі, в якому здійснювалася його реєстрація, а офіційний дилер Renault в Україні, має володіти відомостями щодо моделей випуску автомобілю Renault Magnum в різні роки.

Правові підстави для витребування відповідних даних, передбачені статтею 80 КАС України, згідно з частиною третьою якої про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Відповідно до частини другоїстатті 80КАС України при вирішенні питання про витребування доказів враховується: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа.

При цьому, зважаючи на те, що позивач не звернувся до суду із клопотанням про витребування доказів у встановленому частиною першою статті 80 КАС України порядку, але суд при вирішенні відповідного питання дійшов висновку про необхідність отримання відповідної інформації, суд вирішив здійснити витребування вказаних доказів за власною ініціативою.

На підставі викладеного та керуючись вищенаведеними положеннями законодавства, суд

постановив:

Витребувати від Територіального сервісногоцентру МВС№ 6542 Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Херсонській області (Філія ГСЦ МВС) Головного сервісного центру МВС, який розташований за адресою: Херсонська область, с. Велика Олександрівка, вул. Міліцейська, 32 (E-mail: tsc6542_khe@hsc.gov.ua) відомості протранспортний засіб за яким був закріплений державний номерний знак НОМЕР_2 , а саме: марку, модель, тип транспортного засобу, рік випуску, дату першої реєстрації та дати наступних реєстрацій, органи, що здійснювали таку реєстрацію, ідентифікаційний номер транспортного засобу, повну його масу, об`єм двигуна, фото транспортногозасобу, які зберігаються в сервісному центрі, а також відомості про особу, яка була власником та / або належним користувачем вказаного транспортного засобу станом на 09 травня 2023 року та 31 травня 2023 року.

Витребувати від Приватного акціонерноготовариства «РЕНОУкраїна», яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Гайдара (Сім`ї Прахових), буд. 58/10, код ЄДРПОУ 33552751) відомості про те, чи зображенийтранспортний засібмарки Renaultмоделі AE430 на світлинах, що містяться в:

постанові серії АА № 00009620 від 12 червня 2023 року по справі про адміністративне правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксоване в автоматичному режимі, стосовно особи, яка має реєстрацію місця проживання/перебування (місцезнаходження юридичної особи) на території України;

постанові серії АА №00009626 від 12.06.2023 року по справі про адміністративне правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксоване в автоматичному режимі, стосовно особи, яка має реєстрацію місця проживання/перебування (місцезнаходження юридичної особи) на території України;

постанові серії АА №00010847 від 11.07.2023 року по справі про адміністративне правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксоване в автоматичному режимі, стосовно особи, яка має реєстрацію місця проживання/перебування (місцезнаходження юридичної особи) на території України,

та який транспортний засіб зображений у вказаних постановах: марка, модель та роки випуску.

Разом з ухвалою суду направити на адресу Приватного акціонерного товариства «РЕНО Україна» вищевказані копії постанов, а також копію світлини за номером і датою WIM-20\M-30 КМ 949+608 2023-05-09 15:17:41 NE-ZN-P1 на якій міститься загальне зображення транспортного засобу зазначеного у вказаних постановах.

Роз`яснити, що відповідно до частини шостоїстатті 80КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Відповідно до частини сьомоїстатті 80КАС України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Відповідно до частини восьмоїстатті 80КАС України у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Витребувані доказислід надатидо 21березня 2024року на електронну адресу суду або шляхом їх направлення на адресу суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 01 лютого 2024 року.

Суддя:


О.О. Сікора

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116711505
СудочинствоАдміністративне
Сутьвитребування доказів

Судовий реєстр по справі —650/3177/23

Ухвала від 01.02.2024

Адміністративне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

Ухвала від 01.02.2024

Адміністративне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні