Ухвала
від 02.02.2024 по справі 348/198/24
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

Справа №348/198/24

Номер провадження 2/348/335/24

02 лютого 2024 року м. Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області у складі головуючого судді Максименко О.Ю., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою Івано-Франківської КЕЧ (району) до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житлом,

У с т а н о в и в :

До Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області надійшла вказана позовна заява.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях «Голдер проти Великої Британії» від 21.02.1975 року, «Жоффр де ля Прадель проти Франції» від 16.12.1992 року. Відтак, в кожному випадку позивач при зверненні до суду із позовом повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульованийЦивільним процесуальним кодексом України. Подання позовної заяви (заяви) має відбуватись з дотриманням певних умов.

Проте, позовна заява не відповідає вимогам ст.175 ЦПК України, а саме:

- не зазначено відомості про наявність або відсутність електронного кабінету щодо всіх учасників справи;

- відсутнє зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- не зазначено попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

- відсутнє підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав;

- не повністю сплачено судовий збір за позовну вимогу про визнання двох осіб такими, що втратили право користування житлом;

- не сплачено судовий збір за позовну вимогу про виселення двох осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Зазначена позовна заява згідно поштового штемпеля на конверті подана 24.01.2024.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3028 грн.

Ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана юридичною особою, становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб-3028 грн.

Згідно ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до п.10 Постанови Пленуму ВССУ "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах" від 17.10.2014 року № 10 подані до суду позовні заяви чи заяви, а також зустрічні позовні заяви можуть містити кілька самостійних позовних вимог, кожна з яких є об`єктом справляння судового збору.

Згідно правової позиції, викладеній в Постанові Верховного Суду від 18 вересня 2023 року у справі № 758/5118/21, якщо в позові об`єднано дві і більше немайнові вимоги до кількох відповідачів, судовий збір сплачується за кожну вимогу щодо кожного відповідача окремо.

Отже, враховуючи, що позивач пред`являє позов до двох відповідачів і щодо кожного відповідача заявляє по дві вимоги, позивач має сплатити судовий збір за чотири вимоги немайнового характеру, тобто, 12112 грн, проте, позивач сплатив лише 5368 грн. У зв`язку із чим позивачеві необхідно доплатити судовий збір в сумі 6744 грн.

Платiжнi реквізити для перерахування судового збору в гривнях:

Отримувач коштів ГУК в Iв.-Фр.об./ТГ Надвірна/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37951998

Банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код банку отримувача (МФО) 899998

Рахунок отримувача UA088999980313131206000009650

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області (назва суду, де розглядається справа).

Для об`єктивного та своєчасного розгляду справи, надання учасникам цивільного процесу рівних прав, передбаченихКонституцією України, необхідно привести заяву згідно вимог чинного цивільного процесуального законодавства.

Відповідно до ст.185ЦПК України заява, подана без додержання вимог, викладених устаттях 175-177 ЦПК України, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Керуючись ст.175,185 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заявуІвано-ФранківськоїКЕЧ (району)до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнанняособи такою,що втратилаправо користуванняжитлом, залишити без руху, встановивши позивачеві строк 10 днів з моменту отримання ухвали для усунення вказаних недоліків.

У встановлений судом строк позивачу необхідно надати до суду уточнену позовну заяву з копіями відповідно до кількості відповідачів, в якій, окрім викладеного, зазначити: відомості про наявність або відсутність електронного кабінету щодо всіх учасників справи; щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав; в повному обсязі сплатити судовий збір і надати суду документ, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Інакше заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

Копію ухвали направити позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і окремому оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя Надвірнянського районного суду

Івано-Франківської області О.Ю.Максименко

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116719647
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

Судовий реєстр по справі —348/198/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні