Ухвала
від 02.02.2024 по справі 383/109/24
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/109/24

Номер провадження 6/383/27/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2024 року суддя Бобринецького районного суду Кіровоградської області Бондаренко В.В., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою Акціонерного товариства «Кристал Банк», заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «ФК» «Омега Фактор», ОСОБА_1 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Гуревічов Олег Миколайович, Бобринецький відділ державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про заміну сторони виконавчого провадження, -

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство «Кристал Банк» звернулося до суду із заявою про заміну стягувача Акціонерне товариство «Кристал Банк» на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «ФК» «Омега Фактор» у виконавчому провадженні з виконання виконавчого напису №1657 від 16.12.2016 року, виданого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Гуревічов Олегом Миколайовичем про стягнення з ОСОБА_1 залишку боргу за кредитним договором №КБ-41/26П від 11.01.2014 року в сумі 87660,29 грн.

Вивчивши матеріали поданої до суду заяви, приходжу до наступних висновків.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно ч.2 ст.446 ЦПК України процесуальні питання, пов`язані з виконанням рішень інших органів (посадових осіб), вирішуються судом за місцем виконання відповідного рішення.

Поряд з цим, визначення змісту категорії місця виконання рішення наведене у ст.24 Закону України «Про виконавче провадження».

За правилами частин першої та другої наведеної статті виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу. Приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника-фізичної особи, за місцезнаходженням боржника-юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника. Виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України.

Виходячи зі змісту ст.24 Закону України «Про виконавче провадження» місцем виконання судового рішення є місце провадження виконавчих дій з його примусового виконання. Такі виконавчі дії провадяться за місцем проживання боржника, місцем його перебування, роботи або за місцем знаходженням його майна.

Отже, місце виконання рішення та місце прийняття до виконання виконавчих документів уповноваженим виконавцем можуть не співпадати та є відмінними правовими категоріями.

Вказаний правовий висновок викладено у постанові Верховного Суду від 29.10.2020 року у справі № 263/14171/19.

Як вбачається із відповіді №428506 від 31.01.2024 року з Єдиного державного демографічного реєстру, місце проживання боржника ОСОБА_1 з 28.10.2022 року зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 .

Відтак, у даному випадку місцем виконання виконавчого провадження з примусового виконання вказаного виконавчого напису нотаріуса є зареєстроване місце проживання боржника.

Відповідно до ч.1 ст.31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

У зв`язку з тим, що виконавчі дії здійснюються за місцем проживання боржника, суд приходить до висновку, що справа за даною заявою не підсудна Бобринецькому районному суду Кіровоградської області та підлягає передачі до Кіровського районногосуду м.Кіровоградаза місцем виконання виконавчого напису нотаріуса, а саме за зареєстрованим місцем проживання боржника.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 31, 260, 442, 446 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу за заявою Акціонерного товариства «Кристал Банк», заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «ФК» «Омега Фактор», ОСОБА_1 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Гуревічов Олег Миколайович, Бобринецький відділ державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про заміну сторони виконавчого провадження, передати на розгляд до Кіровського районногосуду м.Кіровоградаза підсудністю.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала складена та підписана суддею 02.02.2024 року.

Суддя В.В. Бондаренко

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116725084
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —383/109/24

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні