Ухвала
від 10.01.2024 по справі 921/649/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10 січня 2024 рокуСправа № 921/649/23 УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Боровець Я.Я.

за участю секретаря судового засідання Крутіної Ю.С.

Розглянув заяву Акціонерного товариства "УНІВЕРСАЛ БАНК" про визнання кредиторських грошових вимог відносно боржника ОСОБА_1 (вх. №9395 від 21.11.2023)

у справі №921/649/23

за заявою боржника ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1

про неплатоспроможність в порядку Книги четвертої Кодексу України з процедур банкрутства

В судове засідання учасники судового процесу не з`явились.

Відповідно до частини 3 статті 222 ГПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Встановив:

28.09.2023 фізична особа ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Тернопільської області з заявою про відкриття провадження у справі про його неплатоспроможність, відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.09.2023, для розгляду справи визначено суддю Боровця Я.Я.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 03.10.2023 заяву ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, прийнято до розгляду та підготовче засідання призначено на 19.10.2023.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 19.10.2023 відкрито провадження у справі №921/649/23 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 ; введено процедуру реструктуризації боргів боржника; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; призначено керуючим реструктуризацією фізичної особи ОСОБА_1 - арбітражного керуючого Хомича Р.В. та призначено попереднє засідання на 14.12.2023.

З метою виявлення усіх кредиторів, відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, 19.10.2023 судом здійснено офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1

21.11.2023 Акціонерне товариство "УНІВЕРСАЛ БАНК" звернулося до Господарського суду Тернопільської області із заявою про визнання кредиторських грошових вимог до боржника ОСОБА_1 в сумі 88 524,24 грн заборгованості та 5 368,00 грн судового збору (вх.№9395).

Відповідно до Протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 21.11.2023, для розгляду заяви визначено суддю Боровця Я.Я.

Ухвалою суду від 24.11.2023 прийнято заяву АТ " УНІВЕРСАЛ БАНК" про визнання кредиторських грошових вимог відносно боржника ОСОБА_1 (вх. №9395 від 21.11.2023), до розгляду. Розгляд заяви призначено на 14.12.2023.

Ухвалою суду від 14.12.2023 судове засідання відкладено на 10.01.2024 з підстав, викладених в ній.

Представник заявника АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК" в судове засідання - 10.01.2024 не з"явився.

Представник боржника в судове засідання - 10.01.2024 не з"явився.

Керуючий реструктуризацією Хомич Р.В. в судове засідання - 10.01.2024 не з"явився. Однак , кредиторські грошові вимоги АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК" розглянуто та визнано вимоги повністю у заявленій сумі, що підтверджується звітом про результати розгляду кредиторських грошових вимог ( вх. №9761 від 04.12.2023).

Розглянувши заяву про визнання кредиторських грошових вимог та матеріали справи, судом встановлено таке.

За змістом положень статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсними кредиторами є кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника.

Конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство (стаття 45 Кодексу України з процедур банкрутства) .

Частиною 1 статті 122 Кодексу України з процедур банкрутства, подання кредиторами грошових вимог до боржника та їх розгляд керуючим реструктуризацією здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб.

З метою виявлення усіх кредиторів, відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, 19.10.2023 судом здійснено офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 .

Так, 21.11.2023 Акціонерне товариство "УНІВЕРСАЛ БАНК" звернулося до Господарського суду Тернопільської області із заявою про визнання кредиторських грошових вимог до боржника ОСОБА_1 в сумі 88 524,24 грн заборгованості та 5 368,00 грн судового збору (вх.№9395), яка 14.11.2023 надіслана до суду через відділення "Укрпошта ", про що свідчить відмітка на конверті (міститься в матеріалах справи).

Отже, заява АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК" подана в строк, встановлений статтею 45 Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства грошовим зобов`язанням є зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України.

Цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (стаття 11 Цивільного кодексу України).

Із заяви вбачається, що 25.10.2018 між Акціонерним товариством "УНІВЕРСАЛ БАНК" та ОСОБА_1 укладено Договір про надання банківських послуг шляхом підписання боржником Анкети-заяви до Договору про надання банківських послуг.

Положеннями п. 2 Анкети-заяви визначено, що ОСОБА_3 погодив, що ця анкета-заява разом з Умовами і правилами надання банківських послуг, Тарифами, Таблицею обчислення вартості кредиту та Паспортом споживчого кредиту складають Договір про надання банківських послуг, укладання якого він підтверджує і зобов`язується виконувати його умови.

Відповідно до п. 3 Анкети-заяви, підписавши цей договір, ОСОБА_1 підтвердив, що ознайомлений з Умовами і правилами надання банківських послуг, Тарифами, Таблицею обчислення вартості кредиту та Паспортом споживчого кредиту (згідно з вимогами чинного законодавства) та отримав їх примірники у мобільному додатку, вони йому зрозумілі та не потребують додаткового тлумачення.

На виконання Договору, ОСОБА_1 отримав кредит у вигляді встановленого кредитного ліміту у розмірі 70000,00 грн на поточний рахунок, спеціальним платіжним засобом якого є платіжна картка, про що свідчить виписка банку - рух коштів по картці від 23.10.2023.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 31.08.2023 у справі №607/12204/23 за позов АТ "УНІВЕСАЛ БАНК" до відповідача ОСОБА_1 про стягнення заборгованості у розмірі 88 524,24 грн, позовні вимоги задоволено та стягнуто з ОСОБА_1 на користь Акціонерного Товариства "УНІВЕРСАЛ БАНК" заборгованість за Договором про надання банківських послуг "Monobank" від 25.10.2018 в розмірі 88 524,24 грн.

Як визначено статтею 75 Господарського процесуального кодексу України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом. Обставини, визнані судом загальновідомими, не потребують доказування.

Преюдиціальність - це обов`язковість фактів, установлених судовим рішенням, що набуло законної сили, в одній справі для суду при розгляді інших справ. Преюдиціально встановлені факти не підлягають доказуванню, адже їх істину вже встановлено у рішенні чи вироку, і немає необхідності встановлювати їх знову, тобто піддавати сумніву істинність і стабільність судового акта, який вступив в законну силу. Суть преюдиції полягає в неприпустимості повторного розгляду судом одного й того ж питання між тими ж сторонами.

Не потребують доказування преюдиціальні обставини, тобто встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, - при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

При цьому не має значення, в якому саме процесуальному статусі виступали відповідні особи у таких інших справах - позивачів, відповідачів, третіх осіб тощо.

Преюдиціальне значення процесуальним законом надається саме обставинам, встановленим судовими рішеннями (в тому числі в їх мотивувальних частинах), а не правовій оцінці таких обставин, здійсненій іншим судом.

Правовий висновок викладено Верховним Судом у постанові від 16.12.2021 у справі № 916/495/21.

Преюдиційні обставини - це обставини, встановлені рішенням суду, що набрало законної сили.

Правила про преюдицію спрямовані не лише на заборону перегляду фактів і правовідносин, які встановлені в судовому акті, що вступив в законну силу. Вони також сприяють додержанню процесуальної економії в новому процесі. У випадку преюдиціального установлення певних обставин особам, які беруть участь у справі (за умови, що вони брали участь у справі при винесенні преюдиціального рішення), не доводиться витрачати час на збирання, витребування і подання доказів, а суду - на їх дослідження і оцінку. Усі ці дії вже здійснювалися у попередньому процесі, і їхнє повторення було б не лише недоцільним, але й неприпустимим з точки зору процесуальної економії.

Преюдицію утворюють виключно лише ті обставини, які безпосередньо досліджувалися і встановлювалися судом, що знайшло відображення в мотивувальній частині судового акта.

Статтею 129 Конституції України встановлено, що основними засадами судочинства є: обов`язковість судового рішення.

Як визначено статтею 129 - 1 Конституції України, суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Стаття 326 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України.

Отже, судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Тому обставини, встановлені в рішенні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 31.08.2023 у справі №607/12204/23 повинні бути враховані як преюдиційні при розгляді даної заяви .

Оскільки факт наявності заборгованості ОСОБА_1 перед АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК " за Договором про надання банківських послуг "Monobank" від 25.10.2018 вже встановлено судовим рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 31.08.2023 у справі №607/12204/23, яке набрало законної сили - 03.10.2023, а тому доказуванню не потребують.

Отже, станом на дату подання заяви з грошовими вимогами АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК" відносно боржника ОСОБА_1 загальна сума заборгованості становить 88 524,24 грн, підтверджена судовим рішенням, яке набрало законної сили.

Грошові вимоги, зазначені в заяві є повністю неоплаченими боржником, у зв`язку з фактичною неплатоспроможністю.

Боржник визнає наявну заборгованість.

Також, керуючим реструктуризацією розглянуто кредиторські грошові вимоги АТ "УНІВЕСАЛ БАНК", визнано вимоги, що підтверджується звітом про результати розгляду кредиторських грошових вимог.

Зазначені вимоги є конкурсними.

Договорів застави, іпотеки у забезпечення вимог між сторонами не укладалось.

Виходячи з вимог ст.ст. 45, 47 Кодексу України з процедур банкрутства, у справі про банкрутство господарський суд не розглядає по суті спори стосовно заявлених до боржника грошових вимог, а лише встановлює наявність або відсутність відповідного грошового зобов`язання боржника шляхом дослідження первинних документів (договорів, накладних, актів тощо) та (або) рішення юрисдикційного органу, до компетенції якого віднесено вирішення відповідного спору. При цьому суд досліджує надані кредитором письмові докази, встановлює підстави виникнення грошових вимог кредиторів до боржника, їх характер та зміст та розмір.

Відповідно до вимог статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства, за результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів.

Ухвала господарського суду є підставою для внесення відомостей про таких кредиторів до реєстру вимог кредиторів.

З огляду на обґрунтованість вимог вказаних у заяві, яка подана до суду відповідно приписам ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, суд, дійшов висновку щодо наявності підстав для визнання АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК" конкурсним кредитором.

Відповідно до частини 4 статті 133 Кодексу України з процедур банкрутства, вимоги кредиторів, включені до реєстру вимог кредиторів, задовольняються у такій черговості, зокрема у другу чергу задовольняються вимоги щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів) та проводяться розрахунки з іншими кредиторами, внесені до реєстру вимог кредиторів.

Враховуючи викладене, кредиторські грошові вимоги АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК" відносно боржника ОСОБА_1 є обґрунтованими, підлягають визнанню в сумі 88 524,24 грн та внесенню до Реєстру вимог кредиторів відповідно до частини 4 статті 133 Кодексу України з процедур банкрутства в наступній черговості: черговість задоволення грошових вимог кредитора в сумі 88 524,24 грн (заборгованість) - друга.

Частиною 2 статті 133 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що витрати, пов`язані з провадженням у справі про неплатоспроможність (витрати на оплату судового збору, сплату винагороди і відшкодування витрат арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним своїх повноважень, оплату послуг спеціалістів для проведення оцінки майнових об`єктів, що підлягають продажу, а також витрати на проведення аукціону), відшкодовуються у повному обсязі до задоволення вимог кредиторів.

Таким чином, витрати на оплату судового збору в сумі 5 368,00 грн сплачені платіжною інструкцією №8722_1 від 27.10.2023 та зараховані до спеціального фонду державного бюджету України, згідно виписки Господарського суду Тернопільської області, покладаються на боржника та відшкодовуються у повному обсязі до задоволення вимог кредиторів.

Керуючись Кодексом України з процедур банкрутства, статтями 233, 234, 235 ГПК України, Господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Заяву Акціонерного товариства "УНІВЕРСАЛ БАНК" про визнання кредиторських грошових вимог відносно боржника ОСОБА_1 (вх. № 9395 від 21.11.2023) у справі №921/649/23, задовольнити.

2. Визнати кредиторські грошові вимоги Акціонерного товариства "УНІВЕРСАЛ БАНК" відносно боржника ОСОБА_1 в сумі 88 524,24 грн та включити їх в Реєстр вимог кредиторів.

Черговість задоволення грошових вимог кредитора:

в сумі 88 524,24 грн (заборгованість) - друга.

3. Витрати на оплату судового збору в розмірі 5368,00 грн покласти на боржника, які підлягають відшкодуванню у повному обсязі до задоволення вимог кредиторів.

4. Копію ухвали надіслати учасникам судового процесу відповідно до вимог статті 6 ГПК України.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена.

Учасники справи можуть отримати інформацію у справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою - https://te.court.gov.ua/sud5022.

Ухвалу підписано "02" лютого 2024 року.

Суддя Я.Я. Боровець

Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116730787
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: грошові вимоги кредитора до боржника

Судовий реєстр по справі —921/649/23

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні