Ухвала
від 10.01.2024 по справі 921/649/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10 січня 2024 рокуСправа № 921/649/23 УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Боровець Я.Я.

за участю секретаря судового засідання Крутіної Ю.С.

Розглянув заяву Акціонерного товариства "Сенс Банк" про визнання кредиторських грошових вимог відносно боржника ОСОБА_1 (вх. №9434 від 21.11.2023)

у справі №921/649/23

за заявою боржника ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1

про неплатоспроможність в порядку Книги четвертої Кодексу України з процедур банкрутства

за участю учасників судового процесу:

керуючий реструктуризацією Хомич Р.В.

Учаснику судового процесу оголошено склад суду.

Для розгляду справи в режимі відеоконференцзв`язку використовуються засоби для здійснення фіксації судового процесу в режимі відеоконференц-прийому "EASYCON".

Заяв про відвід (самовідвід) судді та секретаря судового засідання з підстав, визначених статтями 35-37 Господарського процесуального кодексу України не надходило.

У судовому засіданні 10.01.2024 оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Встановив:

28.09.2023 фізична особа ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Тернопільської області з заявою про відкриття провадження у справі про його неплатоспроможність, відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.09.2023, для розгляду справи визначено суддю Боровця Я.Я.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 03.10.2023 заяву ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, прийнято до розгляду та підготовче засідання призначено на 19.10.2023.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 19.10.2023 відкрито провадження у справі №921/649/23 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 ; введено процедуру реструктуризації боргів боржника; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; призначено керуючим реструктуризацією фізичної особи ОСОБА_1 - арбітражного керуючого Хомича Р.В. та призначено попереднє засідання на 14.12.2023.

З метою виявлення усіх кредиторів, відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, 19.10.2023 судом здійснено офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1

21.11.2023 Акціонерне товариство "Сенс Банк" звернулося до Господарського суду Тернопільської області із заявою про визнання кредиторських грошових вимог до боржника ОСОБА_1 в сумі 82 367,88 грн заборгованості та 5 368,00 грн судового збору (вх.№9434).

Відповідно до Протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 21.11.2023, для розгляду заяви визначено суддю Боровця Я.Я.

Ухвалою суду від 24.11.2023 прийнято заяву АТ "Сенс Банк" про визнання кредиторських грошових вимог відносно боржника ОСОБА_1 (вх. №9434 від 21.11.2023), до розгляду. Розгляд заяви призначено на 14.12.2023.

Ухвалою суду від 14.12.2023 судове засідання відкладено на 10.01.2024 з підстав, викладених в ній.

Представник заявника в судове засідання - 10.01.2024 не з"явився.

Представник боржника в судове засідання - 10.01.2024 не з"явився.

Керуючий реструктуризацією Хомич Р.В. в судове засідання - 10.01.2024 з"явився. Кредиторські грошові вимоги АТ "Сенс Банк" розглянуто та визнано вимоги повністю у заявленій сумі, що підтверджується звітом про результати розгляду кредиторських грошових вимог ( вх. №9761 від 04.12.2023).

Розглянувши заяву про визнання кредиторських грошових вимог та матеріали справи, судом встановлено таке.

За змістом положень статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсними кредиторами є кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника.

Конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство (стаття 45 Кодексу України з процедур банкрутства) .

Частиною 1 статті 122 Кодексу України з процедур банкрутства, подання кредиторами грошових вимог до боржника та їх розгляд керуючим реструктуризацією здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб.

З метою виявлення усіх кредиторів, відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, 19.10.2023 судом здійснено офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 .

Так, 21.11.2023 Акціонерне товариство "Сенс Банк" звернулося до Господарського суду Тернопільської області із заявою про визнання кредиторських грошових вимог до боржника ОСОБА_1 в сумі 82 367,88 грн заборгованості та 5 368,00 грн судового збору (вх.№9434), документ сформований в системі "Електронний суд" ( 21.11.2023), також заява датована - "21.11.2023".

Частиною 4 статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом.

Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Отже, судом встановлено, що заява АТ "Сенс Банк " подана з пропуском встановленого законом строку.

Відповідно до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства грошовим зобов`язанням є зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України.

Цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (стаття 11 Цивільного кодексу України).

Із змісту частини 1 статті 626 Цивільного кодексу України випливає, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно частини 1 статті 627 Цивільного кодексу України відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд та за погодженням сторін, та умов, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства (стаття 628 Цивільного кодексу України).

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (статті 629 Цивільного кодексу України).

Із заяви вбачається, що 22.11.2021 між Акціонерним товариством "Альфа - Банк" (правонаступником якого є Акціонерне товариство "Сенс Банк") (Банк) та ОСОБА_1 (Клієнт) укладено Угоду про обслуговування кредитної картки та відкриття відновлювальної кредитної лінії.

Зазначена угода є невід`ємною частиною Договору про банківське обслуговування фізичних осіб АТ "Альфа-Банк", повний текст якого розміщено на офіційному сайті за посиланням: https://sensebank.com.ua/tarifi-ta-umovi.

Пунктом 1 Угоди, сторони домовилися, що тип кредиту - кредитування рахунку та встановлення відновлювальної кредитної лінії ; мета кредиту - для особистих потреб; опис послуги - надання Банком послуг Клієнту з обслуговування Кредитної картки , а також надання Клієнту кредиту у вигляді відновлювальної кредитної лінії, протягом строку дії якої після повернення наданого Клієнту кредиту або його частини , Банк здійснює подальше кредитування Клієнта у межах її ліміту шляхом надання траншів. Для можливості встановлення відновлювальної кредитної лінії та надання Клієнту кредиту, Банк на підставі поданих Клієнтом документів та цієї Угоди відкриває поточний рахунок.

Клієнту відкрито поточний рахунок з електронним платіжним засобом у гривні . Для Клієнта випущена міжнародна платіжна карта строком на 5 років з моменту випуску ( п. 2 Угоди).

Пунктом 3 Угоди визначено, що сума встановленої Кредитної лінії складає 67 900,00 грн, максимальний ліміт кредиту ( кредитної лінії) складає 200 000,00 грн; процентна ставка за користування кредитною лінією для торгових операцій та/або операцій зі зняття коштів готівкою - 35,99%; тип процентної ставки - фіксована.

Обов"язковий мінімальний платіж складає 5 % від суми загальної заборгованості, але не менше 50,00 грн. Платежі з повернення Кредиту здійснюються відповідно до Договору ( п. 4 Угоди).

Угода вважається укладеною та набуває чинності з моменту підписання Банком Акцепту та надання суми Кредиту та діє до повного виконання Клієнтом своїх зобов"язань перед банком та закриття рахунку ( п.6 Угоди).

Частиною 1 статті 638 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно до статті 639 Цивільного кодексу України договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Як слідує з матеріалів заяви, Банком відкрито рахунок, видано ОСОБА_1 банківську картку.

Правовідносини, що склалися між кредитором та боржником, випливають із договору, який по своїй правовій природі є договором кредитування та, які підпадають під правове регулювання Глави 71 Цивільного кодексу України.

Згідно статті 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Кредитний договір укладається у письмовій формі (стаття 1055 Цивільного кодексу України).

Відповідно до статті 1056-1 Цивільного кодексу України, процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором. Фіксована процентна ставка є незмінною протягом усього строку кредитного договору. Встановлений договором розмір фіксованої процентної ставки не може бути збільшено банком в односторонньому порядку. Умова договору щодо права банку змінювати розмір фіксованої процентної ставки в односторонньому порядку є нікчемною.

Сторони на підставі ст. ст. 1054, 1056-1 Цивільного кодексу України визначили Кредитним договором розмір та порядок погашення кредиту, сплати процентів.

Також, Банком договірні зобов"язання виконано в повному обсязі, шляхом надання Позичальнику кредиту у розмірі, відповідно до умов договору, що підтверджується випискою з рахунку клієнта (міститься в матеріалах справи).

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 25.05.2021 у справі № 554/4300/16-ц стверджує, що банківські виписки з рахунків позичальника є належними та допустимими доказами у справі, що підтверджують рух коштів по конкретному банківському рахунку, вміщують записи про операції, здійснені протягом операційного дня, та є підтвердженням виконаних за день операцій. Тобто виписки за картковими рахунками можуть бути належними доказами щодо заборгованості за кредитним договором.

Згідно статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язання - це правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Положеннями статей 525, 526, 530 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо у зобов"язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Отже, однією із основних умовою виконання зобов`язання - є строк (термін) його виконання. Дотримання строку виконання є одним із критеріїв належного виконання зобов`язання, оскільки прострочення є одним із проявів порушення зобов`язання.

Відповідно до умов Договору про банківське обслуговування фізичних осіб боржник зобов`язався повертати кредит, виплачувати проценти за користування кредитом, та інші передбачені платежі в сумі, строки та на умовах, передбачених цим договором.

Проте, ОСОБА_1 припинив здійснювати повернення наданих АТ "Сенс Банк" кредитних коштів.

Як визначено статтею 1049 Цивільного кодексу України, Позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Враховуючи те, що боржник порушив строки повернення кредиту та процентiв , що встановленi Угодою, у боржника наявна заборгованiсть перед кредитором в розмiрi 82 367,88 грн, що підтверджується розрахунком заборгованості.

Відповідно до стаття 598 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Стаття 599 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Як визначено статтею 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Враховуючи викладене та перевіривши розрахунок АТ "Сенс Банк" щодо заборгованості, суд вважає вірно обрахованою, обґрунтованою та підтвердженою належними доказами є заборгованість ОСОБА_1 перед АТ "Сенс Банк" у розмірі 82 367,88 грн.

Отже, станом на дату подання заяви з грошовими вимогами АТ "Сенс Банк" відносно боржника ОСОБА_1 загальна сума заборгованості становить 82 367,88 грн.

Грошові вимоги, зазначені в заяві є повністю неоплаченими боржником, у зв`язку з фактичною неплатоспроможністю.

Боржник визнає наявну заборгованість.

Також, керуючим реструктуризацією розглянуто кредиторські грошові вимоги АТ "Сенс Банк", визнано вимоги, що підтверджується звітом про результати розгляду кредиторських грошових вимог.

Зазначені вимоги є конкурсними.

Договорів застави, іпотеки у забезпечення вимог між сторонами не укладалось.

Виходячи з вимог ст.ст. 45, 47 Кодексу України з процедур банкрутства, у справі про банкрутство господарський суд не розглядає по суті спори стосовно заявлених до боржника грошових вимог, а лише встановлює наявність або відсутність відповідного грошового зобов`язання боржника шляхом дослідження первинних документів (договорів, накладних, актів тощо) та (або) рішення юрисдикційного органу, до компетенції якого віднесено вирішення відповідного спору. При цьому суд досліджує надані кредитором письмові докази, встановлює підстави виникнення грошових вимог кредиторів до боржника, їх характер та зміст та розмір.

Відповідно до вимог статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства, за результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів.

Ухвала господарського суду є підставою для внесення відомостей про таких кредиторів до реєстру вимог кредиторів.

З огляду на обґрунтованість вимог вказаних у заяві, яка подана до суду відповідно приписам ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, суд, дійшов висновку щодо наявності підстав для визнання АТ "Сенс Банк" конкурсним кредитором, однак не має права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів, оскільки заява про визнання кредиторських вимог подана після спливу строку на її подання.

Відповідно до частини 4 статті 133 Кодексу України з процедур банкрутства, вимоги кредиторів, включені до реєстру вимог кредиторів, задовольняються у такій черговості, зокрема у другу чергу задовольняються вимоги щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів) та проводяться розрахунки з іншими кредиторами, внесені до реєстру вимог кредиторів.

Враховуючи викладене, кредиторські грошові вимоги АТ "Сенс Банк" відносно боржника ОСОБА_1 є обґрунтованими, підлягають визнанню в сумі 82 367,88 грн та внесенню до Реєстру вимог кредиторів відповідно до частини 4 статті 133 Кодексу України з процедур банкрутства в наступній черговості: черговість задоволення грошових вимог кредитора в сумі 82 367,88 грн (заборгованість) - друга.

Частиною 2 статті 133 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що витрати, пов`язані з провадженням у справі про неплатоспроможність (витрати на оплату судового збору, сплату винагороди і відшкодування витрат арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним своїх повноважень, оплату послуг спеціалістів для проведення оцінки майнових об`єктів, що підлягають продажу, а також витрати на проведення аукціону), відшкодовуються у повному обсязі до задоволення вимог кредиторів.

Таким чином, витрати на оплату судового збору в сумі 5 368,00 грн сплачені меморіальним ордером №2114159358 від 27.10.2023 та зараховані до спеціального фонду державного бюджету України, згідно виписки Господарського суду Тернопільської області, покладаються на боржника та відшкодовуються у повному обсязі до задоволення вимог кредиторів.

Щодо зміни найменування Акціонерного товариства "Альфа - Банк" на Акціонерне товариство "Сенс Банк", то суд зазначає таке.

Частиною 6 статті 44 ГПК України визначено, що юридична особа може набувати процесуальних прав та обов`язків і здійснювати їх через своїх учасників у випадках, коли відповідно до закону чи установчого документа така юридична особа набуває та здійснює права, а також несе обов`язки через своїх учасників.

Правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні, його слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Рішенням позачергових загальних зборів акціонерів АТ "Альфа - Банк" прийнято рішення змінити найменування Акціонерного товариства Альфа - Банк" на Акціонерне товариство "Сенс Банк", яке оформлене відповідним протоколом №2/2022 від 12.08.2022.

Пунктом 1.2. Статуту АТ "Сенс Банк", затвердженого позачерговим загальними зборами акціонерів АТ "Альфа - Банк" від 12.08.2022 передбачено, що Банк "Сенс Банк" є правонаступником усіх прав і зобов"язань АТ "Альфа Банк" .

Отже, до Акціонерного товариства "Сенс Банк" як правонаступника перейшли усі права та обов`язки Акціонерного товариства "Альфа - Банк".

Керуючись Кодексом України з процедур банкрутства, статтями 233, 234, 235 ГПК України, Господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Заяву Акціонерного товариства "Сенс Банк" про визнання кредиторських грошових вимог відносно боржника ОСОБА_1 (вх. №9434 від 21.11.2023) у справі №921/649/23, задовольнити.

2. Визнати кредиторські грошові вимоги Акціонерного товариства "Сенс Банк" відносно боржника ОСОБА_1 в сумі 82 367,88 грн та включити їх в Реєстр вимог кредиторів.

Черговість задоволення грошових вимог кредитора:

в сумі 82 367,88 грн (заборгованість ) - друга.

3. Витрати на оплату судового збору в розмірі 5368,00 грн покласти на боржника, які підлягають відшкодуванню у повному обсязі до задоволення вимог кредиторів.

4. Копію ухвали надіслати учасникам судового процесу відповідно до вимог статті 6 ГПК України.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена.

Учасники справи можуть отримати інформацію у справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою - https://te.court.gov.ua/sud5022.

Ухвалу підписано "02" лютого 2024 року.

Суддя Я.Я. Боровець

Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116730790
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: грошові вимоги кредитора до боржника

Судовий реєстр по справі —921/649/23

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні