Ухвала
від 02.02.2024 по справі 536/1736/23
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 536/1736/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2024 року Кременчуцький районний суд Полтавської області у складі: головуючої судді Баранської Ж.О., за участю секретаря судового засідання Бегми С.А., розглянувши заяву позивача ОСОБА_1 про виправлення описки у рішенні Кременчуцького районного суду Полтавської області від 04 грудня 2023 року,

УСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Кременчуцького районного суду Полтавської області з позовом до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору Комунальне підприємство «Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області», Піщанська сільська рада Кременчуцького району Полтавської області про виділення в натурі майно, що належить позивачу на підставі договору купівлі-продажу від 24 грудня 1999 року за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок літ. «А», «ан1», «аг1» загальною площею 36,3 кв.м., житловою площею 21,0 кв.м., вбиральня літ. «У1», сарай літ. «Е», літня кухня літ. «в», літня кухня літ. «в1», погріб літ. «вп», навіс літ. «Н», ворота з хвірткою №3, колонки к2, колонка к1, та припинити право спільної часткової власності на майно, що належить позивачу.

Рішенням Кременчуцького районного суду Полтавської області від 04 грудня 2023 року у справі №536/1736/23 позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору Комунальне підприємство «Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області», Піщанська сільська рада Кременчуцького району Полтавської області, про виділення частки майна, що є у спільній частковій власності в натурі задоволено. Виділено ОСОБА_1 в натурі частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок літ. «А», «а1», «ан1», «аг1», загальною площею 36,3 кв.м., житловою площею 21,0 кв.м., вбиральня літ. «У1», сарай літ. «Е», літня кухня літ. «в», літня кухня «в1», погріб літ. «вп», навіс літ. «Н», ворота з хвірткою №3, колонки к2, колонка к1 та припинено право спільної часткової власності, що належить ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу від 24 грудня 1999 року на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявник (позивач) ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про виправлення описки у тексті рішення Кременчуцького районного суду Полтавської області від 04 грудня 2023 року у справі №536/1736/23.

Заява обґрунтована тим, що у вказаному рішенні суду допущено наступну помилку, а саме не правильно вказано «житловий будинок літ. «А», «а1», «ан1», «аг1», загальною площею 36,3 кв.м», а правильним є «житловий будинок літ. «А», «а1», «ан1», «аг», загальною площею 36,3 кв.м».

Заявник (позивач) ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву про розгляд справи без її участі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце судового засідання повідомлена належним чином, причини неявки суду невідомі.

Комунальне підприємство «Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області» свого представника у судове засідання не направило, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином, причини неявки суду невідомі.

Піщанська сільська рада Кременчуцького району Полтавської області свого представника в судове засідання не направили, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином, причини неявки суду невідомі.

Розглянувши матеріали справи та заяву про виправлення описки, суд зазначає наступне.

Питання виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні унормовано статтею 269 Цивільного процесуального кодексу України (далі ? ЦПК України).

Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень (частина 2 статті 269 ЦПК України.

Відповідно до частини першої статті 269 Цивільного процесуального кодексу України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

Правила цієї норми передбачають можливість після ухвалення судового рішення у справі усунути в ньому помилки технічного, арифметичного (неюридичного) характеру.

Судове рішення повинно бути точним. Помилки у тексті судового рішення, зумовлені арифметичними помилками або граматичними помилками (описками), що стосуються істотних обставин або ускладнюють виконання рішення, можуть бути усунуті судом, який ухвалив рішення або ухвалу. Отже, законом передбачені випадки, коли недоліки рішення суду можуть бути усунуті тим самим судом, що його ухвалив.

Описка це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово-вербального викладу (помилка у розділових знаках тощо). Арифметична помилка це неточність у розмірі присудженого, неправильність арифметичних розрахунків.

Така правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 28 вересня 2021 року у справі №910/3386/18.

Слід зазначити, що не вважаються опискою помилки, які не викривляють зміст, тобто неправильне розташування розділових знаків, неправильні відмінки слів, застосування русизмів та діалектизмів тощо.

Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належать написання прізвищ та імен, адрес, зазначення дат та строків тощо.

Дослідивши матеріали справи, суд погоджується із допущеною технічною опискою вказаною у заяві про виправлення описки у тексті рішення Кременчуцького районного суду Полтавської області від 04 грудня 2023 року, зокрема, з таким: на сторінці 6 судового рішення другого абзацу помилково вказано «житловий будинок літ. «А», «а1», «ан1», «аг1», загальною площею 36,3 кв.м.», замість правильного «житловий будинок літ. «А», «а1», «ан1», «аг», загальною площею 36,3 кв.м».

Указана технічна помилка, допущена у тексті рішення Кременчуцького районного суду Полтавської області від 04 грудня 2023 року у справі №536/1736/23, суд вважає за можливе виправити.

Керуючись статтями 258, 260, 269, 353 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву позивача ОСОБА_1 про виправлення описки у рішенні Кременчуцького районного суду Полтавської області від 04 грудня 2023 року, задовольнити.

Виправити описку, допущену у тексті рішення Кременчуцького районного суду Полтавської області від 04 грудня 2023 року у справі №536/1736/23:

? виклавши на сторінці 6 другий абзац у такій редакції: «Виділити ОСОБА_1 в натурі частинужитлового будинкуз господарськимибудівлями таспорудами,що знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_1 ,а саме:житловий будинокліт.«А»,«а1»,«ан1»,«аг»,загальною площею36,3кв.м.,житловою площею21,0кв.м.,вбиральня літ.«У1»,сарай літ.«Е»,літня кухняліт.«в»,літня кухня«в1»,погріб літ.«вп»,навіс літ.«Н»,ворота зхвірткою №3, колонкик2,колонка к1».

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

СуддяЖ. О. Баранська

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116758887
СудочинствоЦивільне
Сутьвиправлення описки у рішенні Кременчуцького районного суду Полтавської області від 04 грудня 2023 року

Судовий реєстр по справі —536/1736/23

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Баранська Ж. О.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Баранська Ж. О.

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Баранська Ж. О.

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Баранська Ж. О.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Баранська Ж. О.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Баранська Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні