Ухвала
від 05.02.2024 по справі 464/630/24
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №464/630/24

пр № 2/464/675/24

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

05 лютого 2024 року м. Львів

Суддя Сихівського районного суду м. Львова Сабара Л.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Довіра та гарантія», Стоянівської сільської ради Радехівського району Львівської області, за участі третьої особи, що не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача приватного нотаріуса Лапкевич Тетяни Володимирівни, про витребування майна з незаконного володіння, визнання протиправними та скасування дій та рішень, визнання недійсним договору купівлі-продажу, визнання права власності на майно,

встановила:

на розгляд Сихівського районного суду м. Львова надійшла позовна заява ОСОБА_1 до відповідачів ОСОБА_2 , ТОВ «Фінансова компанія «Довіра та гарантія», Стоянівської сільської ради Радехівського району Львівської області про витребування майна з незаконного володіння, визнання протиправними та скасування дій та рішень, визнання недійсним договору купівлі-продажу, визнання права власності на майно

Окрім цього, позивач звернувся до суду з клопотанням, в якому просить звільнити його від сплати судового збору або відстрочити оплату судового збору до ухвалення судового рішення у справі, з огляду на скрутне фінансове становище. Крім того зазначає, що предметом позову є його соціальні права, а необхідність сплати судового збору позбавляє його доступу до правосуддя. Таким чином вважає, що існують підстави, передбачені ст. 8 Закону України «Про судовий збір», для звільнення його від сплати судового збору.

Оглянувши матеріали позовної заяви, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 175 ЦПК України якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

Суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору, зменшити його розмір або звільнити від його сплати (ст. 136 ЦПК України).

Питання про відстрочення, розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати регулюється Законом України «Про судовий збір».

Згідно з ст. 8 Закону України «Про судовий збір» суд, враховуючи майновий стан сторони може своєю ухвалою за її клопотанням може відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі або звільнити таку від сплати судового збору за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Таким чином, відповідно до положень ст. 8 Закону України «Про судовий збір», звільнення, відстрочення або розстрочення сплати судового збору на певний строк на підставах, визначених ч. 1 ст. 8 цього Закону є правом, а не обов`язком суду.

При цьому, позивачем, на обґрунтування доводів клопотання про звільнення від сплати судового збору або відстрочення оплати судового збору, надано довідку від 19.02.2020, відповідно до якої останній знаходиться на обліку в Управлінні ПФУ Галицьке об`єднане управління ПФУ м. Львова та отримує пенсію за віком. Згідно з вказаним документом, за період з 01.2019 до 12.2019 ОСОБА_1 отримав пенсію у розмірі 66319,48 грн.

Аналізуючи клопотання про звільнення від сплати судового збору або відстрочення оплати судового збору, приходжу до висновку, що довідка про доходи, видана органом пенсійного фонду, не може свідчити про відсутність в позивача можливості сплатити судовий збір, оскільки з такої не можливо встановити наявність/відсутність інших доходів в позивача, окрім пенсії. Крім того, відповідно до вимог Закону України «Про судовий збір» суд може звільнити від сплати судового збору у разі, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи саме за попередній календарний рік, тобто за період з 01.2023 до 12.2023.

Належним документом, що підтверджує розмір річного доходу особи, є довідка про суми виплачених доходів та утриманих податків за попередній календарний рік, тобто з 01.01.2022 до 31.12.2022, видана територіальним органом Державної податкової служби України.

Документами, які доводять відсутність спроможності сторони сплатити судовий збір, окрім зазначеної, може бути довідка про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка фіскального органу про перелік розрахункових та інших рахунків, тощо.

Окрім цього, покликання позивача на те, що предметом даного позову є захист його соціальних прав, з огляду на зміст позовних вимог, з огляду на положення ст. ст. 46-48 Конституції України, є необґрунтованими.

Враховуючи вищевикладене, приходжу до висновку, що позивачем не надано належних доказів, які підтверджують розмір доходів позивача за попередній календарний рік, не доведено наявності підстав для звільнення від сплати судового збору або відстрочення оплати судового збору, визначених ст. 8 Закону України «Про судовий збір», а тому клопотання не підлягає задоволенню.

Таким чином, розглянувши матеріали позовної заяви на предмет дотримання вимог ст. ст. 175, 177 ЦПК України, приходжу до наступного.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Положеннями ст. 176 ЦПК України встановлено, що у позовах про визнання права власності на майно або його витребування ціна позову визначається вартістю майна.

Водночас, беручи до уваги те, що позовна заява містить вимогу про визнання права власності на майно, зокрема на квартиру АДРЕСА_1 , що є вимогою майнового характеру, всупереч вищезазначеним вимогам позовна заява не містить ціни позову.

Крім цього, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону (ч. 4 ст. 177 ЦПК України).

Як вбачається з прохальної частини позову, такий містить п`ять позовних вимог, з яких чотири вимоги є вимогами немайнового характеру та вимога майнового характеру.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру встановлено судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 січня 2024 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 3028,00 грн., таким чином судовий збір за вимогу немайнового характеру станом на 2024 рік становить 1 211,20 грн.

Крім того, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою-підприємцем - справляється судовий збір у розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1211,20 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (15140,00 грн.).

Враховуючи те, що суддя прийшла до переконання про відмову у задоволенні клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору або відстрочку оплати судового збору, останньому слід сплатити судовий збір відповідно до заявлених позовних вимог на виконання вимог ст. 177 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 185 ЦПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищенаведене, приходжу до переконання, що вищезазначену позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання ним копії ухвали.

При цьому, суд зазначає, що недоліки вказаної позовної заяви можуть бути усунуті шляхом зазначення ціни позову, а також сплати судового збору у розмірі 4 844,80 грн. за позовні вимоги немайнового характеру, а також розміру судового збору за позовну вимогу майнового характеру, визначеного з урахуванням ціни позову та п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», на рахунок:

Отримувач коштів: ГУК Львiв/Сихівський р-н/22030101

Код отримувача(кодза ЄДРПОУ): 38008294

Банк отримувача: Казначейство України (ел.адм.подат.);

Код банкуотримувача (МФО): 899998

Рахунок отримувача: UA158999980313151206000013956

Код класифікаціїдоходів бюджету: 22030101

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Сихівський районний суд м. Львова (назва суду, де розглядається справа);

та подання суду підтверджуючих документів.

На підставі Закону України «Про судовий збір», керуючись ст. ст. 175, 177, 185, 260, 261 ЦПК України, суддя,

постановила:

у задоволенні клопотання позивача ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору або відстрочення оплати судового збору відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Довіра та гарантія», Стоянівської сільської ради Радехівського району Львівської області, за участі третьої особи, що не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача приватного нотаріуса Лапкевич Тетяни Володимирівни, про витребування майна з незаконного володіння, визнання протиправними та скасування дій та рішень, визнання недійсним договору купівлі-продажу, визнання права власності на майно залишити без руху.

Надати позивачу десятиденний строк з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків позовної заяви, вказаних у мотивувальній частині ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку невиконання вимог цієї ухвали, позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Повний текст ухвали складено та підписано суддею 05 лютого 2024 року.

Суддя Сабара Л.В.

СудСихівський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116762625
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —464/630/24

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні