Рішення
від 22.11.2023 по справі 760/13400/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

С О Л О М ' Я Н С Ь К И Й Р А Й О Н Н И Й С У Д М І С Т А К И Є В А

вул. Максима Кривоноса, 25, м. Київ, 03037; тел. (044) 249-79-26, факс:249-79-28;

вул. Грушецька, 1, м. Київ, 03113; тел.: (044) 456-51-65; факс: 456-93-08

e-mail:inbox@sl.ki.court.gov.ua, web: https://sl.ki.court.gov.ua

Код ЄДРПОУ: 02896762


Провадження 2/760/8247/23

В справі 760/13400/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

І. Вступна частина

22 листопада 2023 року

Солом`янський районний суд м. Києва у складі

головуючого судді Коробенка С.В.

за участю секретаря Семененко А.Д.

представників позивачів - Приходька А.С. , Панченка В.С.

розглянувши цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Богема Компані» до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_3 , про стягнення заборгованості та штрафних санкцій за надані комунальні послуги.

ІІ. Описова частина

В червні 2023 року ТОВ «Богема Компані» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги та штрафних санкцій за порушення строків їх виплати.

Позовні вимоги Позивач обґрунтував тим, що ТОВ «Богема Компані» на підставі Договору від 05.10.2020 укладеного з ТОВ «Укрпромметторг» в якості Управителя прийняло новозбудований будинок за адресою: АДРЕСА_1 в управління з метою забезпечення належних умов проживання та і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців шляхом утримання та ремонту спільного майна будинку та прибудинкової території.

Як стверджує Позивач, Відповідачі є співвласниками квартири АДРЕСА_2 вказаного будинку в рівних частках.

24 березня 2021 року між Позивачем та Відповідачем-1 було укладено Договір №А26 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, згідно з яким Відповідачка зобов`язалася оплачувати управителю послуги з управління будинком за тарифом 11,87 гривень за 1 кв.м від загальної площі приміщення (квартири).

Крім того, згідно з Договором, як вказує Позивач, Відповідачі відповідно до своїх часток у власності на квартиру мають компенсовувати витрати Управителя за інші комунальні послуги (постачання та розподіл електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води), які надаються ТОВ «Київтеплоенерго», централізованого водопостачання, водовідведення, поводження з побутовими відходами. При цьому така компенсація здійснюється за затвердженими

Позивач стверджує, що внаслідок несумлінного ставлення Відповідачів до своїх обов`язків щодо своєчасної та в повному обсязі оплати за надані Позивачем житлово-комунальні послуги, у них за період з 01.03.2021 по 30.04.2023 утворилась заборгованість в розмірі 32854,00 гривень.

У зв`язку із несвоєчасним виконанням Відповідачами своїх грошових зобов`язань, Позивач додатково розрахував інфляційні втрати в розмірі 6102,11 грн та 3 % річних в розмірі 1195,37 грн.

Крім цього, як зазначає Позивач, відповідно до п. 5.9. Договору за несвоєчасне внесення оплат визначених цим Договором Інвестор сплачує на користь Управителя пеню в розмірі 0,1 % від суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення. На підставі цієї норми Позивач нарахував Відповідачам пеню в розмірі 14543, 62 грн.

З огляду на викладене Позивач просить стягнути з Відповідачів в рівних частинах нараховану заборгованість, зокрема з кожного з Відповідачів:

- основний борг - 16427,00 грн;

- інфляційні втрати - 3051,00 грн;

- 3 % річних - 597,68 грн;

- пеню - 7271,81 грн.

Відповідачі письмового відзиву на позов не подали.

У судовому засіданні Відповідачка ОСОБА_3 проти задоволення позову заперечувала. Зазначила, що в договорі сторонами був зафіксовані тарифи на компенсацію вартості електроенергії, водопостачання та водовідведення. Натомість, Позивач нараховує заборгованість за іншими тарифами, хоча жодного разу не повідомляв про їх підвищення. Тому, як зазначила ОСОБА_3 , вона самостійно розраховувала щомісячні платежі за тарифом, зафіксованим у Договорі і сплачувала їх на користь Позивача.

У судовому засіданні представники Позивача позов підтримали з підстав викладених у позові. Зазначили, що інформація про підвищення тарифів розміщувалася в загальнодоступних місцях в будинку, всі мешканці мали можливість з нею ознайомитися. Більше того, той факт, що Відповідачка, як вона зазначає, не була начебто повідомлена про зміни у тарифах згідно з умовами Договору не звільняє її від обов`язку сплачувати послуги за актуальними тарифами, які, до того ж, встановлюються виконавцями послуг, а не Позивачем як управителем.

ІІІ. Мотивувальна частина

З`ясувавши обставини справи, всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази, суд встановив наступні обставини.

05 жовтня 2020 року між ТОВ «Укрпромметторг» (Забудовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «БОГЕМА КОМПАНІ» (надалі - Позивач, ТОВ «Богема Компані», Управитель) складено Акт приймання-передачі, відповідно до якого Забудовник передав, а Управитель прийняв новозбудований багатоквартирний житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з метою забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку (співвласників/користувачів), шляхом утримання і ремонту спільного майна будинку та його прибудинкової території.

На підставі Договору дарування квартири від 16.03.2021, посвідченого Приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Джуринською Л.В., зареєстрованого в Реєстрі за №267, громадяни України ОСОБА_3 (Відповідач-1) та ОСОБА_4 (Відповідач-2) від імені та в інтересах якого діє його законний представник (мати) ОСОБА_3 , набули у спільну приватну власність (по 1/2 кожний) квартиру АДРЕСА_3 .

Відповідно до ст. 151 Житлового кодексу України громадяни, які мають у приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов`язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку придомову територію.

Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 322 Цивільного кодексу України).

Згідно з п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених Постановою КМУ від 08 жовтня 1992 року №572 (із змінами і доповненнями), власник та наймач (орендар) квартири, житлового приміщення у гуртожитку зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг відносяться: житлова послуга (послуга з управління багатоквартирним будинком) та комунальна послуга (послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами).

При цьому, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

- забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

- купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

- поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

- інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку.

Крім цього, відповідно до п. 5.2. Правил благоустрою м. Києва, затверджених Рішенням Київської міської ради від 25.12.2008 року №1051/1051 обов`язками власників (балансоутримувачів), орендарів житлових будинків та прибудинкових територій, серед іншого, є вжиття заходів з охорони під`їздів житлових будинків та організація служби консьєржів.

Комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами (п. 2 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»),

24 березня 2021 року між Позивачем та Відповідачем-1 ОСОБА_3 укладено Договір №А26 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком (Договір управління), згідно з п. 1.1. якого Управитель зобов`язується надавати Інвестору послугу з управління багатоквартирним будинком, що розташований за адресою: вул. Новопольова, 2 в Солом`янському районі м. Києва, а Інвестор зобов`язуються оплачувати управителю послугу з управління згідно з вимогами законодавства та умовами цього договору.

Відповідно до п. 1.6. Договору управління до прийняття співвласниками рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем/цями комунальної послуги (укладення індивідуального га/або колективного договору про надання комунальної послуги), в порядку, визначеному законодавством України, співвласники компенсують Управителю вартість комунальних послуг (постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії постачання гарячої води здійснює ТОВ «Київтеплоенерго» (код ЄДРПОУ 40453893), з яким Інвестор зобов`язаний укласти окремий договір, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами) щодо забезпечення користування, утримання, обслуговування та експлуатації приміщення, яке перебуває у користуванні співвласника/ів, що розташоване у будинку за адресою АДРЕСА_4 .

Відповідно до наданого Позивачем розрахунку в період з 01.03.2021 по 30.04.2023 Позивачем нараховано загальну вартість наданих комунальних послуг в розмірі 94037,79 гривень, зокрема за надання послуг з утримання будинку, опалення, електропостачання, холодного водопостачання, гарячого водопостачання, послуги конс`єржів, інші нарахування.

За цей же період Відповідачами було оплачено послуги на суму в розмірі 61183,79 гривень.

Зі слів Відповідачки, послуги нею оплачувалися послуги з холодного водопостачання та електропостачання за тарифами, зафіксованими у п. 3.5 Договору

Так, пунктом 3.5. Договору управління компенсація комунальних послуг здійснюється Інвестором за діючими на час сплати тарифами на відповідні послуги (постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії постачання гарячої води здійснює ТОВ «Київтеплоенерго» (код ЄДРІІОУ 40453893), з яким Інвестор зобов`язаний укласти окремий договір, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами), затвердженими та\або погодженими уповноваженими органами. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку. При цьому на момент укладання даного договору діють (встановлено) наступні тарифи на комунальні послуги:

- електрична енергія -2,43 гри. за 1 кВт;

- водопостачання та водовідведення - 21,76 грн за 1 куб.м.

При цьому другим абзацем вказаного пункту сторони погодили, що в разі зміни тарифів на комунальні послуги зазначені в даному пункті, Управитель автоматично, без внесення змін до даного Договору, здійснює нарахування за новими (діючими) тарифами.

Таким чином, вимога Позивача про компенсацію йому витрат за актуальними тарифами є цілком обгрунтованою.

Дійсно, згідно з тим же пунктом Договору Управитель зобов`язаний повідомити Інвестора про зміну тарифів за 30 календарних днів шляхом надіслання відповідного повідомлення засобами електронної пошти, а також за поштовою адресою, які зазначені в цьому Договорі. В той же час, відсутність доказів повідомлення Відповідачів про такі зміни в тарифах не звільняє їх від обов`язку сплачувати за комунальні послуги за тарифами, визначеними Виконавцями таких послуг.

Таким чином, вимоги Позивача про стягнення з Відповідачів в рівних частинах заборгованості з оплати вартості комунальних послуг в розмірі 32854,00 гривень підлягають задоволенню в повному обсязі.

Вирішуючи вимоги про стягнення з Відповідачів компенсаційних виплат за прострочення сплати вартості комунальних послуг на підстав ч. 2 ст. 625 ЦК України, суд керується наступним.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання,на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Водночас, згідно з постановою Кабінету міністрів України від 5 березня 2022 р. № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.

Враховуючи зазначене, позовні вимоги щодо стягнення з Відповідачів інфляційних нарахувань та 3% річних з урахуванням заборони, визначеної постановою КМУ №206, підлягають задоволенню за період з березня 2021 року (зазначена позивачем дата початку розрахунку) по 23 лютого 2022 року включно, що становить:

-Інфляційні втрати в розмірі 850,92 гривень;

-3% річних в розмірі 272,93 гривень.

Що стосується вимог про стягнення з Відповідачів пені за прострочення сплати комунальних послуг, то в цій частині позов не підлягає задоволенню з огляду на положення зазначеної вище Постанови Кабінету міністрів України, а також положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», згідно з п. 3 Прикінцевих положень якого на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

У відповідності до ч. 1 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Відтак, стягненню з Відповідачів на користь Позивача підлягає судовий збір в розмірі, пропорційному до суми задоволених вимог:

33977,85 х 2684 / 54695,10 = 1667,67 (гривень)

Враховуючи рівність часток Відповідачів у праві власності на квартиру, судовий збір підлягає стягненню з них також у рівних частках - по 833,68 гривень.

ІV. Резолютивна частина

Керуючись статтями 64, 67, 68, 179 ЖК України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», ст. ст. 4, 5, 12, 13, 76-81, 223, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд вирішив:

1.Позов задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в рівних частках на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Богема Компані» заборгованість за надані комунальні послуги в розмірі 32854,00 гривень, а також штрафні санкції за період з 01.03.2021 по 23.02.2022 у вигляді 3% річних в сумі 272,93 гривень та інфляційних втрат в сумі 850,92 гривень, а саме - по 16988,93 гривень з кожного.

2.Стягнути з ОСОБА_3 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Богема Компані» компенсацію понесених витрат, пов`язаних з розглядом справи, в розмірі 833,68 гривень.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Богема Компані» компенсацію понесених витрат, пов`язаних з розглядом справи, в розмірі 833,68 гривень.

3.Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

4.Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Богема Компані», адреса: м. Київ, вул. Січових Стрільців, 21; код ЄДРПОУ 43445230;

Відповідач-1: ОСОБА_3 ,зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_5 , РНОКПП: НОМЕР_1 ;

Відповідач-2: ОСОБА_4 ,зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_5 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116762959
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —760/13400/23

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Євграфова Єлизавета Павлівна

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Євграфова Єлизавета Павлівна

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Євграфова Єлизавета Павлівна

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Євграфова Єлизавета Павлівна

Рішення від 22.11.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Рішення від 22.11.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні