Ухвала
від 05.02.2024 по справі 911/62/23
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

05 лютого 2024 року

м. Київ

cправа № 911/62/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Бакуліна С. В. головуючий (доповідач), Кібенко О.Р., Студенець В.І.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 29.11.2023 (головуючий суддя - Андрієнко В.В., судді: Буравльов С.І., Шапран В.В.)

у справі №911/62/23

за позовом Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС"

до Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України

про стягнення 1 476 223,98 грн,

ВСТАНОВИВ:

Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС" (далі - ДСП "Чорнобильська АЕС") звернулось до Господарського суду Київської області з позовом про стягнення з Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України заборгованості за договором від 26.01.2022 №12 у розмірі 1 476 223,98 грн.

Господарський суд Київської області рішенням від 26.04.2023 у справі №911/62/23, яке Північний апеляційний господарський суд залишив без змін постановою від 29.11.2023, позов задовольнив повністю. Стягнув з Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України на користь ДСП "Чорнобильська АЕС" 1 476 223,98 грн боргу та 22 143,36 грн судового збору.

15.01.2024 на адресу електронної пошти Верховного Суду вдруге надійшла касаційна скарга, подана представником (начальником юридичної служби капітаном юстиції) Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України Іваньковим О. І. та підписана його електронним підписом (фізична особа), в якій скаржник просить скасувати рішення Господарського суду Київської області від 26.04.2023 і ухвалити нове рішення, яким зменшити суми заборгованості за договором від 26.01.2022 №12.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 15.01.2024 вказану касаційну скаргу передано для розгляду колегії суддів у складі: Бакуліна С.В. - доповідач (головуючий), Кібенко О.Р., Студенець В.І.

Перевіривши касаційну скаргу, Верховний Суд дійшов висновку про повернення її скаржнику з огляду на таке.

Відповідно до частини другої статті 4 ГПК юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Частиною третьою статті 290 ГПК передбачено, що касаційна скарга підписується особою, яка подає скаргу, або її представником.

Згідно з пунктом 1 частини четвертої статті 292 ГПК, касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, зокрема, якщо касаційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

За змістом статті 6 ГПК у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (далі - ЄСІТС). ЄСІТС відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат. Реєстрація в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Особливості використання електронного підпису в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, визначаються Положенням про ЄСІТС та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів) (абзац 3 частина восьма статті 6 ГПК)

Відповідно до пункту 16 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС, затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 №1845/0/15-21 (далі - Положення), процесуальні документи та докази можуть подаватися до суду в електронній формі, а процесуальні дії - вчинятися в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС, за винятком випадків, передбачених процесуальним законом, цим положенням, а також випадків, коли суд до якого подаються документи та докази не інтегровано до ЄСІТС.

Електронні документи створюються із застосуванням вбудованого текстового редактора шляхом заповнення форм документів, передбачених Інструкцією користувача Електронного суду, підписуються кваліфікованим електронним підписом (підписами) його підписувача (підписувачів) та надсилаються засобами відповідної підсистеми ЄСІТС (пункт 26 Положення).

Таким чином, альтернативою звернення учасників справи до суду з позовними заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником, є звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов`язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи через підсистему "Електронний кабінет".

Отже, надсилання процесуальних документів до Верховного Суду в електронному вигляді передбачає використання сервісу "Електронний суд", розміщеного за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua/login, з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (електронного кабінету) та з обов`язковим використанням власного електронного підпису.

В постанові від 13.09.2023 у справі №204/2321/22 Велика Палата Верховного Суду підтвердила необхідність дотримання вищевикладених положень адвокатами, нотаріусами, приватними виконавцями, судовими експертами, державними органами та органами місцевого самоврядування, суб`єктами господарювання державного та комунального секторів економіки, які реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов`язковому порядку.

Матеріали касаційної скарги Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України не містять відомостей про підписання документів електронним цифровим підписом із застосуванням посиленого сертифіката відкритого ключа та доказів перевірки електронного цифрового підпису, накладеного на касаційну скаргу, із використанням підсистеми "Електронний суд", що позбавляє суд можливості встановити дотримання заявником вимог щодо обов`язкового підписання процесуального документа особою, яка її подає, та свідчить про використання заявником непередбаченого чинним процесуальним законодавством способу звернення до Верховного Суду із касаційною скаргою.

Таким чином, з огляду на те, що касаційна скарга у справі №911/62/23 надіслана до Верховного Суду не у спосіб, передбачений ГПК, вона підлягає поверненню.

Верховний Суд вважає за необхідне звернути увагу Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України на те, що повернення касаційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до суду в загальному порядку після усунення недоліків, зокрема, в паперовій формі.

Керуючись статтями 234, 255, 292 ГПК, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Касаційну скаргу Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України на постанову Північного апеляційного господарського суду від 29.11.2023 у справі №911/62/23 повернути без розгляду.

2. Копії цієї ухвали надіслати скаржнику та іншим учасникам справи, додані до скарги матеріали та копію касаційної скарги повернути скаржнику.

3. Оригінал касаційної скарги залишити в суді касаційної інстанції.

4. Копію касаційної скарги залишити в матеріалах справи №911/62/23.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий С. В. Бакуліна

Судді О. Р. Кібенко

В. І. Студенець

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116767795
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 476 223,98 грн

Судовий реєстр по справі —911/62/23

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Постанова від 29.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 27.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні