Ухвала
від 06.02.2024 по справі 183/1037/24
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/1037/24

Провадження № 2/183/1751/24

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

06 лютого 2024 року суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Оладенко О.С., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , виконавчого комітету Новомосковської міської ради, Піщанської сільської ради про припинення права власності не нерухоме майно, скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно, скасування запису про зняття з державної реєстрації місця проживання , -

В С Т А Н О В И В:

До Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , виконавчого комітету Новомосковської міської ради, Піщанської сільської ради про припинення права власності не нерухоме майно, скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно, скасування запису про зняття з державної реєстрації місця проживання .

Ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї документами, приходжу до висновку, що зазначена позовна заява не відповідає вимогам ст.ст.175,177 ЦПК України, з наступних підстав.

Відповідно до п.3 ч.3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Пунктом9частини1статті176ЦПКУкраїни визначено, що у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - ціна позову визначається дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

Зазначення у позовній заяві про те, що це немайновий позов є помилковим, оскільки вимога про припинення права власності на нерухоме майно є вимогою майнового характеру та підлягає грошовій оцінці.

У порушення зазначених вимог позовна заява не містить ціни позову щодо вимоги майнового характеру.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою розмір судового збору складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та за подання позовної заяви немайнового характеру - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ст.7 Закону України "Про державний бюджет України на 2024 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб в Україні з 01 січня 2024 року становить 3028 грн.

У позовній заяві зазначено одну вимогу майнового характеру - припинення права власності на нерухоме майно, та три вимоги немайнового характеру: скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно; скасування запису про зняття з державної реєстрації місця проживання; зобов`язання відновити реєстрацію місця проживання.

Отже, судовий збір за подання даної позовної заяви повинен бути сплачений позивачем у розмірі 3633,60 грн. за три вимоги немайнового характеру та у розмірі 1% ціни позову за вимогою майнового характеру, але не менше ніж 1211,20 грн.

Втім, до позовної заяви додана квитанція про сплату судового збору у розмірі 2422,40 грн., а тому позивачеві належить доплатити судовий збір за одну вимогу немайнового характеру та за вимогою про припинення права власності.

Відповідно до п.5 ч. 3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до положень ч.5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Як на підставу позовних вимог позивач посилається на ту обставину, що перебував у шлюбі з ОСОБА_2 , шлюбні відносини розірвали. Проте, доказів перебування у шлюбі, а також доказів коли було розірвано шлюбні відносини, до позовної заяви не додано.

Відповідно до ч.1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на недотримання позивачем вимог ст.ст.175,177 ЦПК України, вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків шляхом надання позовноїзаяви вновій редакціїіз зазначеннямціни позову;подання документупро сплатусудового зборуна суму,що складає1%ціни позову,але неменше 1211,20грн.за вимогумайнового характерута 1211,20грн.за вимогоюнемайнового характеру;доказів перебуванняу шлюбіта розірванняшлюбних відносинз відповідачкою ОСОБА_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.175, 177, 185, 260 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , виконавчого комітету Новомосковської міської ради, Піщанської сільської ради про припинення права власності не нерухоме майно, скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно, скасування запису про зняття з державної реєстрації місця проживання - залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків - 10 днів з дня вручення копії ухвали.

Роз`яснити позивачу, що якщо недоліки позовної заяви не буде усунено в строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Ухвала судускладена іпідписана 06 лютого 2024 року .

Суддя Оладенко О.С.

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116785063
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —183/1037/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні