Рішення
від 06.02.2024 по справі 485/125/24
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 485/125/24

Провадження №2-о/485/23/24

Рішення

іменем України

06 лютого 2024 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Соловйова О.В.,

секретар судового засідання Гусарова І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Снігурівкавпорядку окремогопровадження цивільну справу за заявою Органу опіки та піклування Снігурівської міської ради, заінтересовані особи: Центр надання соціальних послуг Снігурівської міської ради, ОСОБА_1 , про звільнення від обов`язків опікуна та призначення іншого опікуна,

встановив:

У січні 2024 року Орган опікита піклуванняСнігурівської міськоїради звернувся до суду звказаною заявою.

Заяву обґрунтовує тим, що рішенням Снігурівського районного суду Миколаївської області від 10 червня 2015 року ОСОБА_2 визнано недієздатним та призначено опікуном його дядька ОСОБА_3 11 грудня 2023 року до Снігурівської міської військової адміністрації надійшла службова записка в.о. директора Центру надання соціальних послуг Снігурівської міської ради про те, що опікун ОСОБА_1 не виконує обов"язки з опіки, зокрема пенсійні кошти ОСОБА_2 використовує на задоволення власних потреб нехтуючи потребами підопічного, зловживає спиртними напоями, не здійснює належного догляду та нагляду. З 13 вересня 2023 року ОСОБА_2 перебуває в комунальній установі "Центр надання соціальних послуг" Снігурівської міської ради та знаходиться на повному державному утриманні у відділенні стоціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання цієї установи. Тому, фактично опіку та обов"язки опікуна над підопічним недієздатним ОСОБА_2 здійснює відповідна установа.

Враховуючи викладене, просить звільнити ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_2 , призначивши виконувати обов"язки опікуна над недієздатним ОСОБА_2 . Центр надання соціальних послуг Снігурівської міської ради в особі директора відповідного Центру та передати його під опіку цій установі.

В судове засідання учасники справи не з"явилися, про день, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином та своєчасно..

Представник заявника Органу опіки та піклування Снігурівської міської ради Завадська Ю.В. та представник заінтересованої особи Центру надання соціальних послуг Снігурівської міської ради Музика С.М. згідно поданих письмових заяв просили про розгляд справи за їх відсутності, вимоги заяви підтримують.

Заінтересована особа ОСОБА_1 про причини неявки суд не повідомив.

На підставі ч. 3 ст. 211 ЦПК України суд розглядає справу на підставі наявних матеріалів.

У зв"язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України розгляд справи здійснено без фіксування судового процесу.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до таких висновків.

Судом встановлено, що рішенням Снігурівського районного суду Миколаївської області від 10 червня 2015 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним, та призначено опікуном його дядька ОСОБА_1 (а.с. 13).

З метою здійснення перевірок про виконання опікунами своїх обов"язків над недієздатними, членами комісії Нововасилівського старостинського округу обстежено матеріально-побутові умови проживання недієздатного ОСОБА_2 .

Згідно актів обстеження матеріально-побутових умов проживання родини опікуна ОСОБА_1 та його підопічного недієздатного ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , комісією Нововасилівського старостинського округу 23 та 25 липня, 25 серпня 2023 року зафіксовано перебування ОСОБА_1 в стані алкогольного сп"яніння. Санітарні норми утримання недієздатного ОСОБА_2 незадовільні, в будинку брудно, чути запах сечі, постіль брудна, місце для приготування їжі брудне, пічка в сажі, одяг неохайний, рваний. Речами першої неообхідності, одягом, взуттям забезпечені частково. Мають недостатній запас продуктів харчування. На подвір"ї є господарські будівлі, які знаходться в аварійному стані. Води у подвір"ї немає, водопостачання до будинку не підведено. Дровами та вугіллям забезпечені, але не в повному обсязі. Недієздатний ОСОБА_2 лікарські препарати не приймає, опікун ОСОБА_1 не вживав заходів щодо лікування та медичного обстеження свого підопічного. Недієздатний ОСОБА_2 тікає з дому та ховається в нежилих будинках, за останній рік ішов з дому 10 разів. На момент обстеження 25 липня 2023 року виявилось, що недієздатного ОСОБА_2 не було вдома вже три дні, сам ОСОБА_1 та його співмешканка перебували в сильному алкогольному сп"янінні. Опікун ОСОБА_1 повідомив, що свого підопічного шукати не буде та наглядати за ним також не буде (а.с. 21-25).

25 липня 2023 року ОСОБА_1 написав заяву, в якій відмовився від опікунства над ОСОБА_2 за власним бажанням (а.с. 26).

Відповідно до наказу від 02 жовтня 2023 року № 154 в.о. директора Центру надання соціальних послуг Снігурівської міської ради, з 13 вересня 2023 року та по даний час недієздатний ОСОБА_2 перебуває в комунальній установі "Центр надання соціальних послуг" Снігурівської міської ради, проживає за адресою відповідного Центру та знаходиться на повному державному утримані у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання цієї установи (а.с. 16).

Відповідно до частини першої статті 39, частини першої статті 40 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними; фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка (частина перша статті 41 ЦК України).

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (стаття 55 ЦК України).

Органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад. Права та обов`язки органів, на які покладено здійснення опіки та піклування, щодо забезпечення прав та інтересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, встановлюються законом та іншими нормативно-правовими актами (стаття 56 ЦК України).

Вимогами ст. 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно зі статтями 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Відповідно до статті 75 ЦК України, суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку. За заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров`я або закладу соціального захисту.

Наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерством освіти України, міністерством охорони здоров`я України та Міністерством праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року затверджено Правила опіки та піклування, що зареєстровані в Міністерстві юстиції України 17 червня 1999 року за № 387/3680 (далі за змістом Правила).

Відповідно до п.п. 1.1, 1.2 Правил, опіка (піклування) є особливою формою державної турботи, зокрема, про повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

Опіка (піклування) встановлюється для захисту особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов`язки.

Згідно п.п. 2.1, 2.4 вищевказаних Правил, опіка установлюється над неповнолітніми, які не досягли п`ятнадцяти років і залишились без піклування батьків, а також над громадянами, визнаними судом недієздатними внаслідок психічних захворювань.

Опіка (піклування) встановлюється за місцем проживання особи, яка підлягає опіці (піклуванню), або за місцем проживання опікуна (піклувальника).

Органи опіки та піклування за своєю ініціативою, за клопотанням підопічних, державних або громадських організацій, а також згідно з обгрунтованими заявами будь-яких осіб можуть звільнити опікуна або піклувальника від виконання покладених на нього обов`язків, якщо встановлять,що опікунчи піклувальникне відповідає своємупризначенню абоналежним чиномне виконуєсвоїх обов`язків (п.п. 5.2 Правил).

Згідно ч. 2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

У відповідності до пункту 3.6 Правил, якщо над особами, які потребують опіки (піклування) і влаштовані у відповідні лікувальні установи чи установи соціального захисту населення, опікуни (піклувальники) не призначені, то виконання обов`язків опікунів і піклувальників від імені держави здійснюють ці установи в особі керівників цих установ.

У поданні органу опіки та піклування Снігурівської міської ради, затвердженого розпорядженням начальника Снігурівської міської військової адміністрації Баштанського району Миколаївської області від 11 січня 2024 року № 27-р/в, визнано за доцільне звільнити ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_2 та рекомендовано призначити виконувати обов"язки опікуна над недієздатним ОСОБА_2 . Центр надання соціальних послуг Снігурівської міської ради, в особі директора відповідного Центру та передати його під опіку цій установі (а.с. 5-9).

Враховуючи, що недієздатний ОСОБА_2 на даний час знаходиться на повному державному утриманні у Комунальній установі "Центр надання соціальних послуг" Снігурівської міської ради, з метою повного забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів недієздатного ОСОБА_2 , суд приходить до висновку про наявність підстав для звільнення ОСОБА_1 від обов`язків опікуна над недієздатним ОСОБА_2 , оскільки останій як опікун не відповідає своєму призначенню, не проявляє моральну та матеріальну турботу, не виконує свої обов"язки опікуна по догляду за підопічним, та у відповідності до пункту 3.6. Правил, суд вважає за необхідне призначити виконувати обов"язки опікуна над недієздатним ОСОБА_2 . Центр надання соціальних послуг Снігурівської міської ради в особі директора відповідного Центру.

Таким чином, заява Органу опікита піклуванняСнігурівської міськоїради про звільнення від обов`язків опікуна та призначення іншого опікуна підлягає до задоволення.

Керуючись ст. 4, 13, 293-294, 263-265, 300, 315-319 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву Органу опіки та піклування Снігурівської міської ради, заінтересовані особи: Центр надання соціальних послуг Снігурівської міської ради, ОСОБА_1 , про звільнення від обов`язків опікуна та призначення іншого опікуна - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_2 .

Призначити виконувати обов"язки опікуна над недієздатним ОСОБА_2 Центру надання соціальних послуг Снігурівської міської ради, в особі директора відповідного Центру та передати його під опіку цій установі.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Дата складення повного судового рішення - 06 лютого 2024 року.

Суддя О. В. Соловйов

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116792674
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від обов`язків опікуна та призначення іншого опікуна

Судовий реєстр по справі —485/125/24

Рішення від 06.02.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні