Постанова
від 29.01.2024 по справі 908/1822/23
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.01.2024 року м. Дніпро Справа № 908/1822/23

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Чередка А.Є. (доповідач)

суддів Коваль Л.А., Мороза В.Ф.,

при секретарі судового засідання Липинському М.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Збут-Енерго Плюс

на рішення Господарського суду Запорізької області від 06.09.2023р. (суддя Боєва О.С.) у справі № 908/1822/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Збут-Енерго Плюс, м. Харків

до Мирненської селищної ради, Запорізька область, Мелітопольський район, смт. Мирне

про стягнення суми 347977,08 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ЗБУТ-ЕНЕРГО ПЛЮС через підсистему ЄСІТС Електронний суд звернулось до Господарського суду запорізької області з позовом до Мирненської селищної ради про стягнення заборгованості у розмірі 347 977,08 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані посиланням на неналежне виконання відповідачем зобов`язань за договором № 108/22-ЗП про постачання електричної енергії споживачу від 31.12.2021 в частині своєчасної оплати за спожиту електричну енергію за період з лютого по липень 2022 року.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 06.09.2023 у даній справі у задоволенні позову відмовлено.

Рішення місцевого господарського суду мотивовано тим, що:

- позивач доказів складання та передання/направлення відповідачу рахунків (засобами поштового зв`язку або на електронну адресу), які містять інформацію про кількість та вартість спожитої електричної енергії за вказаний в позові період та строк їх оплати, суду не надав;

- надані до позову акти прийому-передачі електричної енергії, які складенні в односторонньому порядку позивачем та підписані ним одноособово не підтверджують факт виконання позивачем зобов`язань за договором та наявність порушення його прав бездіяльністю відповідача, яка полягає в несплаті отриманої/купленої/спожитої електричної енергії в рамках договору №108/22-ЗП від 31.12.2021;

- умовами договору не передбачено обов`язку позивача складати акт(и) прийому-передачі електричної енергії та направляти його(їх) споживачу для подальшого узгодження. Так само сторонами не узгоджено, що акт підписаний обома сторонами або лише постачальником є підставою для вчинення споживачем дій по його сплаті.

Не погодившись із вказаним рішенням суду першої інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю Збут-Енерго Плюс звернулось до Центрального апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду скасувати та ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги заявник зазначає наступні обставини:

- позивач просить прийняти до уваги суд апеляційної інстанції копії рахунків на оплату за період з лютого по липень 2022 року та докази їх відправлення на електронну адресу відповідача. Вказані докази не були надані суду першої інстанції через технічну помилку при завантаженні документів. Враховуючи надання актів приймання-передачі товару, вказаний доказ привалює над рахунками, оскільки умови оплати стовідсоткова післяплата, тому саме акт приймання-передачі служить доказом виконання своїх зобов`язань апелянтом;

- судом першої інстанції не надано оцінки листу №007-66/2750 від 12.05.2023 АТ Запоріжжяобленерго, яким було підтверджено обсяги споживання електричної енергії у загальному розмірі 58 582 кВт*год. Надання офіційних відомостей оператором розподілу про кількість поставленої позивачем відповідачеві електричної енергії та надання актів, відомості та реквізити в яких повністю відповідають обсягу інформації у рахунках, є підтвердженням факту виконання постачальником своїх обов`язків за договором;

- АТ Укрпошта не здійснює поштову відправку до поштового відділення, яке обслуговує адресу місцезнаходження відповідача, що можна перевірити на офіційному сайті АТ Укрпошта. Позивачем реалізовано єдиний на сьогоднішній день спосіб направлення копії апеляційної скарги відповідачу, шляхом направлення листа в електронній формі на e-mail адресу відповідач, зазначену на сайті Прозорро під час проведення публічних закупівель та укладання договору.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.10.2023 для розгляду апеляційної скарги визначена колегія суддів у складі: головуючого судді Чередка А.Є., суддів Коваль Л.А., Мороза В.Ф.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 10.10.2023 витребувано у Господарського суду Запорізької області матеріали справи №908/1822/23; відкладено вирішення питань, пов`язаних з рухом апеляційної скарги, до надходження матеріалів справи до Центрального апеляційного господарського суду.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 06.11.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Збут-Енерго Плюс на рішення Господарського суду Запорізької області від 06.09.2023р.; розгляд апеляційної скарги призначити в судове засідання на 29.01.2024р. о 12:30 год.

29.01.2024 сторони наданим їм процесуальним правом не скористалися та не забезпечили у судове засідання явку повноважених представників, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Позивач у поданій заяві просить розглянути справу за відсутністю його представника.

Відзиву на апеляційну скаргу відповідачем не надано.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції (ч.3 ст.263 Господарського процесуального кодексу України).

Колегія суддів також враховує, що у зв`язку з введенням указами Президента України воєнного стану на всій території України, можливістю незнаходження осіб за вказаними в апеляційних скаргах адресами, зокрема, у зв`язку з евакуацією, тимчасовою нероботою АТ "Укрпошта", зокрема, на тимчасово окупованих та звільнених від агресора територіях; та інше, з метою належного повідомлення сторін в цій особливій для країни ситуації, відповідно до приписів п.п. 6, 7 ст. 6 та ст. 169 ГПК України, апеляційним судом здійснювалося повідомлення відповідача, який знаходиться на окупованій території, не через АТ "Укрпошта", а іншими засобами, які доступні в період воєнного стану (надсилання повідомлення на електрону пошту, повідомлення на офіційному сайті ЦАГС) відповідні докази повідомлення долучені до матеріалів справи.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що апеляційним судом не визнавалася явка учасників справи в судове засідання обов`язковою, а неявка представників сторін не перешкоджає апеляційному перегляду справи, колегія суддів вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу по суті за їх відсутністю.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, колегія суддів дійшла до висновку про наявність підстав для задоволення апеляційної скарги, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, 31.12.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю Збут-Енерго Плюс (постачальник) та Мирненською селищною радою (споживач) укладено договір про постачання електричної енергії споживачу №108/22-ЗП, з умовами п.1.1 якого цей договір про постачання електричної енергії споживачу є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу постачальником електричної енергії та укладається сторонами, з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, шляхом приєднання споживача до умов цього договору.

Пунктом 2.1 договору встановлено, що за цим договором постачальник продає електричну енергію код ДК 09310000-5 Електрична енергія для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

Відповідно до п.5.4 договору ціна електричної енергії має зазначатися постачальником у рахунках про оплату електричної енергії за цим договором, у тому числі у разі її зміни.

У випадках застосування до споживача диференційованих цін електричної енергії суми, вказані в рахунках, відображають середню ціну, обчислену на базі різних диференційованих цін.

Розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць (п. 5.5 договору).

Пунктом 5.6 договору визначено, що розрахунки споживача за цим договором здійснюються на поточний рахунок постачальника. При цьому споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим договором через банківську платіжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу постачальника та в інший не заборонений законодавством спосіб. Оплата вартості електричної енергії за цим договором здійснюється споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спецрахунок постачальника. Оплата вважається здійсненою після того, як на рахунок постачальника надійшла вся сума коштів, що підлягає сплаті за куповану електричну енергію відповідно до умов цього договору. Спецрахунок постачальника зазначається у платіжних документах постачальника, у тому числі у разі його зміни.

Відповідно до п. 5.7 договору, оплата рахунка постачальника за цим договором має бути здійснена споживачем у строк, визначений у рахунку, який не може бути меншим 5 робочих днів з моменту отримання його споживачем, або протягом 7 робочих днів від дня, зазначеної у комерційній пропозиції щодо оплати рахунку, оформленого споживачем.

Споживач зобов`язується забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії згідно з умовами цього договору (п.6.2 договору).

Пунктом 7.2 договору передбачено, що постачальник зобов`язується нараховувати і виставляти рахунки споживачу за поставлену електричну енергію відповідно до вимог та у порядку, передбачених ПРРЕЕ та цього договору.

За умовами п.13.1. договору цей договір укладається на строк з 01.01.2022 по 31.12.2022, зазначений в комерційній пропозиції, яку обрав споживач, та набирає чинності з моменту погодження (акцептування) споживачем заяви-приєднання, яка є додатком 1 до цього договору, та сплаченого рахунку (квитанції) постачальника.

Додатком №1 до договору є заяви-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу, в якій зазначені об`єкти споживача, їх адреси та коди точки комерційного обліку.

Відповідно до комерційної пропозиції (додаток №2 до договору) сторони узгодили, що ціна визначається в договорі про закупівлю (п.3).

Згідно з п.4 комерційної пропозиції розрахунковим періодом є календарний місяць. Оплата електричної енергії здійснюється споживачем у формі післяплати з остаточним розрахунком та проводиться за фактично відпущену електричну енергію згідно з даними комерційного обліку. Остаточний розрахунок споживача за електричну енергію за розрахунковий період здійснюється відповідно до фактичного обсягу електричної енергії, визначеного за показами розрахункових засобів обліку, на підставі виставленого рахунку споживачу постачальником, в якому зазначаються суми до сплати за використану електричну енергію.

Рахунок на проведення остаточного розрахунку надається до 8 числа місяця, наступного за розрахунковим. Оплата рахунка постачальника за договором має бути здійснена споживачем у строки, визначені в рахунку, але не більше 7 робочих днів від дати його отримання споживачем.

Споживач здійснює оплату послуг з розподілу електричної енергії (п.5 комерційної пропозиції).

Відповідно до п. 1 додаткової угоди №1 від 28.01.2022 до договору сторони внесли зміни до пункту 14 реквізити сторін та виклали його у новій редакції.

Вказаний правочин, а також додаткові угоди та додатки до нього, підписані уповноваженими представниками та скріплені печатками сторін.

Факт наявності укладеного договору про постачання електричної енергії та її споживання, сторонами у справі не заперечується.

На виконання умов договору №108/22-ЗП від 31.12.2021 позивач у період з лютого 2022 року по липень 2022 (включно) поставив на користь споживача електричну енергію.

Публічне акціонерне товариство Запоріжжяобленерго листом від 12.05.2023 №007-66/2750 повідомило ТОВ Збут-Енерго Плюс здійснило постачання електричної енергії споживача, зокрема Мирненській селищній раді у загальному розмірі 58 582 кВт*год.

Споживач отриману електричну енергію на загальну суму 347977,08 грн. не оплатив, що і стало підставою для звернення позивачем до суду з даним позовом.

Згідно зі ст.11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

За приписами ст.509 Цивільного кодексу України, які кореспондуються з положеннями ст.173 Господарського кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку; зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст.11 цього Кодексу, у тому числі і з договорів.

Господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать (ст.174 Господарського кодексу України).

В силу положень ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 1 статті 627 Цивільного кодексу України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Статтею 628 Цивільного кодексу України визначено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частиною 7 ст.179 Господарського кодексу України визначено, що господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Договором може бути встановлено, що його окремі умови (пункти), визначені до типових умов договорів певного виду, прилюднених у встановленому порядку (ст.630 Цивільного кодексу України).

Предметом спору у даній справі є вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості за отриману електричну енергію.

Згідно із частиною 1 статті 265 Господарського кодексу України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у обумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частинами 1,2 ст.712 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до статті 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною 1 статті 692 Цивільного кодексу України визначено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Пунктами 3.1.7 та 3.1.8 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 (надалі - ПРРЕЕ), договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання споживачу всього обсягу фактичного споживання електричної енергії за певним об`єктом у певний період часу одним електропостачальником відповідно до обраної споживачем комерційної пропозиції.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ч.1 ст.526 Цивільного кодексу України).

За приписами ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно п. 4.12. ПРРЕЕ розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну. Рахунок за спожиту електричну енергію оплачується: протягом 5 робочих днів від дня отримання рахунка непобутовим споживачем; протягом 10 робочих днів від дня отримання рахунка побутовим споживачем; в інший термін, передбачений договором, але не пізніше 20 календарного дня після закінчення розрахункового періоду.

Відповідно до п. 5.7 договору, оплата рахунка постачальника за цим договором має бути здійснена споживачем у строк, визначений у рахунку, який не може бути меншим 5 робочих днів з моменту отримання його споживачем, або протягом 7 робочих днів від дня, зазначеної у комерційній пропозиції щодо оплати рахунку, оформленого споживачем.

Матеріали справи свідчать про те, що акти приймання-передачі електричної енергії за період лютий-липень 2022 року відповідачем не підписані. Проте доказів неотримання електричної енергії у лютому-липні 2022 року відповідачем суду не надано.

Колегія суддів, враховуючи обставини даної справи, зокрема неможливість направлення поштової кореспонденції за місцем находження відповідача, який перебуває на окупованій території, вважає що підписання лише в односторонньому порядку позивачем актів приймання-передачі електричної енергії не може бути підставою для відмови у задоволенні позовних вимог позивача про стягнення вартості, поставленої відповідачу електроенергії.

Крім того, факт постачання відповідачу електричної енергії у загальному розмірі 58 582 кВт*год. підтверджується інформацією щодо споживання електричної енергії Миронівської селищною радою, наданою адміністратором комерційного обліку Публічним акціонерним товариством Запоріжжяобленерго (лист від 12.05.2023 №007-66/2750).

Колегія суддів вважає помилковим посилання суду першої інстанції на відсутність доказів складання та передання/направлення відповідачу рахунків, оскільки за своєю правовою природою рахунок на оплату товару не є первинним документом, а є документом, який містить тільки платіжні реквізити, на які потрібно перераховувати грошові кошти в якості оплати за надані послуги, тобто, носить інформаційний характер.

Ненадання рахунку не є відкладальною умовою у розумінні приписів статті 212 Цивільного кодексу України та не є простроченням кредитора у розумінні статті 613 Цивільного кодексу України, а тому не звільняє відповідача від обов`язку оплатити товар.

Таким чином, неотримання споживачем рахунку постачальника не звільняє споживача від виконання зобов`язань з оплати електричної енергії

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги встановлений судом апеляційної інстанції факт порушення відповідачем умов договору щодо оплати поставленої позивачем електричної енергії за період лютого по липень 2022 року, позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 347 977,08 грн є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене, колегія суддів Центрального апеляційного господарського суду вважає, що рішення господарського суду слід скасувати, як таке, що ухвалено з невідповідністю висновків суду обставинам справи, неповним з`ясуванням обставин, що мають значення для справи, з неправильним застосуванням норм матеріального права та ухвалити нове судове рішення про задоволення позову у повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору за подання позовної заяви та апеляційної скарги покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 269, 270, 271, 275-284 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю ЗБУТ-ЕНЕРГО ПЛЮС - задовольнити.

Рішення Господарського суду Запорізької області від 06.09.2023р. у справі №908/1822/23 - скасувати.

Стягнути з Мирненської селищної ради, Запорізька область, Мелітопольський район, смт. Мирне на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Збут-Енерго Плюс, м. Харків заборгованість у розмірі 347 977,08 грн. та витрати по сплаті судового збору за подання позовної заяви у розмірі 5 219,66 грн.

Стягнути з Мирненської селищної ради, Запорізька область, Мелітопольський район, смт. Мирне на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Збут-Енерго Плюс, м.Харків та витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги у розмірі 7 829,49 грн.

Видачу наказів, на виконання даної постанови, згідно зі ст. 327 Господарського процесуального кодексу України доручити Господарському суду Запорізької області.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття. Право на касаційне оскарження постанови та строк оскарження встановлені ст.ст. 287,288 Господарського процесуального кодексу України.

Повна постанова складена та підписана 06.02.2024 року.

Головуючий суддя А.Є. Чередко

Суддя Л.А. Коваль

Суддя В.Ф. Мороз

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116793072
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1822/23

Судовий наказ від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Судовий наказ від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Постанова від 29.01.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Рішення від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні