Ухвала
від 31.01.2024 по справі 31/160(29/170
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014,м.Львів, вул.Личаківська, 128

УХВАЛА

31.01.2024 Справа № 31/160(29/170(6/77-5/100)

Господарський суд Львівської області, розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Промислова компанія «Пожмашина», смт. Ладан, Прилуцький район, Чернігівська область, про грошові вимоги до боржника Закритого акціонерного товариства „Завод комунального транспорту, м. Львів, в сумі 17062929,26 грн. у справі № 31/160(29/170/6/77-5/100)

за заявою: Відкритого акціонерного товариства „Маріуполь-Авто, м. Маріуполь

про: банкрутство Закритого акціонерного товариства „Завод комунального транспорту (ідентифікаційний код 32483661), м. Львів

Суддя Артимович В.М.

Секретар судового засідання Лабай Х.А.

Представники сторін:

ліквідатор: не з`явився;

від кредитора (Управління виконавчої дирекції ФСС України у Львівській області): не з`явився;

від кредитора (Львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України): не з`явився;

від кредитора (ТзОВ ФК Форінт): не з`явився;

від кредитора (Державна екологічна інспекція у Львівській області): не з`явився;

від кредитора (ПАТ „Український професійний банк): не з`явився;

від кредитора (ПАТ „Укргідроенерго): не з`явився;

від кредитора (ЛМКП Львівводоканал): не з`явився;

від кредитора (Головне УПФ України у Львівській області): не з`явився;

від кредитора (ГУ ДПС у Львівській області): Підгайний О.І.;

від кредитора (ПАТ Львівобленерго): не з`явився;

від кредитора (ПАТ Державний експортно-імпортний банк України): не з`явився;

від кредитора (ПАТ Укрсоцбанк): не з`явився;

від кредитора (ТзОВ Торговий дім ГазАвто): не з`явився;

від кредитора (ВАТ Газ-авто): не з`явився;

від кредитора (ДП Чорнобильське МУ ВАТ Південтеплоенергомонтаж): не з`явився;

від кредитора (ТзОВ Форум Плюс): не з`явився;

від кредитора (ТзОВ „Кроно-Україна): не з`явився;

від кредитора (ДП „Львівський промбудпроект): не з`явився;

від кредитора (ПП ВТФ „Укрінтерм): не з`явився;

від кредитора (ПрАТ „Лисичанська нафтова інвестиційна компанія): не з`явився;

від кредитора: (ПАТ „Одеський нафтопереробний завод): не з`явився;

від кредитора (ВАТ ЛАЗ-Інструмент): не з`явився;

від кредитора (ДП обслуговування повітряного руху України) не з`явився;

від кредитора (ТзОВ „Альцест-Інструмент): не з`явився;

від кредитора (ПП фірма „Ураган): не з`явився;

від кредитора (ЗАТ „Агроконцерн): не з`явився;

від кредитора (ПАТ „Сан Інбев Україна): не з`явився;

від кредитора (ВАТ „Пневматика): не з`явився;

від кредитора (ВАТ „Південний гірничо-збагачувальний комбінат): не з`явився;

від кредитора (ДП „Сіменс Україна): не з`явився;

від кредитора (ЛФ ВАТ „Укртелеком): не з`явився;

від кредитора (СП ТОВ „Вебасто-Електрон): не з`явився;

від кредитора (ТОВ „Автомобільний дім Львів) не з`явився;

від кредитора (ЗАТ „Птахокомбінат „Дніпропетровський) не з`явився;

від кредитора (ВАТ „Стрий-Авто): не з`явився;

від кредитора (ПАТ „МК „Азовсталь): не з`явився;

від кредитора (ТзОВ „Гранум): не з`явився;

від кредитора (ВАТ „Київбудінвест): не з`явився;

від кредитора (ПрАТ „Трансбус): не з`явився;

від кредитора (ТзОВ Кнорр Бремзе ): не з`явився;

від кредитора (ГУ Міністерства надзвичайних ситуацій України у Львівській області): не з`явився;

від кредитора (ТзОВ Техгазкомплект): не з`явився;

від кредитора (ДП обслуговування повітряного руху України): не з`явився;

від кредитора (ТОВ ВЕЕМ Металопром): не з`явився;

від кредитора ( ОСОБА_1 ): не з`явився;

від кредитора ( ОСОБА_2 ): не з`явився;

від кредитора ( ОСОБА_3 ): не з`явився;

від кредитора ( ОСОБА_4 ): не з`явився;

від кредитора ( ОСОБА_5 ): не з`явився;

від кредитора (ТОВ «Фінансова компанія «Інвент»):

від прокуратури Львівської області: Мацюра Я.Р. - прокурор;

від Головного територіального управління юстиції у Львівській області: не з`явився;

від ТзОВ «СТАЛЬТОН»: не з`явився;

від ТзОВ «Ред Проджект»: не з`явився;

від ТзОВ «Промислова компанія «Пожмашина»: Тимащук В.А.;

від ТзОВ «Фінансова компанія «Текелау»: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Львівської області перебуває справа № 31/160(29/170(6/77-5/100) за заявою Відкритого акціонерного товариства «Маріуполь-Авто», м. Маріуполь Донецької області, про банкрутство Закритого акціонерного товариства «Завод комунального транспорту», м. Львів.

Постановою суду від 20.02.2014 ЗАТ «Завод комунального транспорту» визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Надлонка А.І.

08.01.2024 до Господарського суду Львівської області від Товариства з обмеженою відповідальністю «Промислова компанія «Пожмашина» надійшла заява з грошовими вимогами до Закритого акціонерного товариства «Завод комунального транспорту» в сумі 17062929,26 грн.

Ухвалою суду від 11.01.2024 заяву ТзОВ «Промислова компанія «Пожмашина» про грошові вимоги до боржника ЗАТ «Завод комунального транспорту» в сумі 17062929,26 грн. прийнято до розгляду.

Згідно ч. 1 ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Статтею 16 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого не-майнового або майнового права та інтересу.

Частиною 1 статті 626 Цивільного кодексу України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Як вбачається з матеріалів справи, 15.04.2022 між ЗАТ «Завод комунального транспор-ту» (орендодавець) та ТзОВ «Промислова компанія «Пожмашина» (орендар) укладено договір оренди за № 04-01/22, за умовами якого з метою захисту та забезпечення збереження (підтримання) майна та об`єктів нерухомості орендодавця в належному стані під час процедури ліквідації ЗАТ «Завод комунального транспорту», з метою недопущення знецінення вказаного майна та обладнання орендодавець зобов`язується передати орендарю, а орендар прийняти в тимчасове володіння та користування частину нежитлових приміщень площею 25000,0 кв.м. за плату на строк, встановлений цим договором.

Згідно ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Відповідно до ст. 760 Цивільного кодексу України предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ). Законом можуть бути встановлені види майна, що не можуть бути предметом договору найму. Предметом договору найму можуть бути майнові права. Особливості найму окремих видів майна встановлюються цим Кодексом та іншим законом.

Статтею 761 Цивільного кодексу України передбачено, що право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права. Наймодавцем може бути також особа, уповноважена на укладення договору найму.

Пунктом 1.2 договору оренди передбачено, що об`єкт оренди передається на період до його продажу в процедурі ліквідації з моменту підписання сторонами цього договору та акту приймання-передачі об`єкту оренди.

На виконання п. 1.5 договору оренди орендодавцем передано в оренду ТзОВ «Промислова компанія «Пожмашина» частину нежитлових приміщень головного корпусу площею 25000,0 кв.м., які знаходяться за адресою: м. Львів, вул. Стрийська, 45, що підтверджується складеним та підписаним сторонами актом приймання-передачі «Об`єкту оренди» від 15.04.2022.

Додатковою угодою від 15.07.2022 № 1 до договору оренди № 04-01/22 від 15.04.2022 сторони домовилися про зменшення загальної площі об`єкту оренди з 25000,00 м. кв. до 9978,00 м. кв., з яких 9648,00 м. кв. виробничі приміщення та 330,00 м. кв. адміністративна будівля, які розташовані за адресою: м. Львів, вул. Стрийська, 45, і внести відповідні зміни до п. 1.1., п. 6.1. договору оренди від 15.04.2022 № 04-01/22.

Згідно ст. 762 Цивільного кодексу України за найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення. Плата за найм (оренду) майна може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за найм (оренду) майна встановлюється договором найму. Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за найм (оренду) майна. Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. Плата за найм (оренду) майна вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

Згідно ч.ч. 1-3 ст. 778 Цивільного кодексу України наймач може поліпшити річ, яка є предметом договору найму, лише за згодою наймодавця. Якщо поліпшення можуть бути відокремлені від речі без її пошкодження, наймач має право на їх вилучення. Якщо поліпшення речі зроблено за згодою наймодавця, наймач має право на відшкодування вартості необхідних витрат або на зарахування їх вартості в рахунок плати за найм речі.

Умовами договору оренди (п. 6.1. договору), з врахуванням змін, внесених додатковою угодою від 15.07.2022 № 1, передбачено, що сума орендної плати в місяць розраховується з ста-вки ціни 30,00 грн. за 1 кв.м. на площу використовуваних приміщень «об`єкту оренди». Сто-рони домовились, що з урахуванням необхідності проведення ремонту та переобладнання в орендованих приміщеннях, під час якого основна діяльність в даних приміщенням орендарем здійснюється частково, встановлюється наступний графік нарахування та сплати орендної пла-ти: перші три місяці, починаючи з дати підписання акту приймання-передачі орендар не спла-чує орендодавцю орендну плату; з 15.07.2022 орендар сплачує орендну плату орендодавцю за 9978,00 кв.м.; податок на додану вартість орендодавцем не нараховується.

Пунктом 1.4 договору передбачено, що переобладнання та ремонт приміщення під мету використання здійснюється за рахунок орендаря, але з обов`язковим письмовим повідомленням орендодавця про мету, перелік робіт та їх вартість, підтверджених документально. Поліпшення, які проведені орендарем, в тому числі невід`ємні, є його власністю.

При проведенні робіт по поліпшенню та переобладнанню об`єкту оренди, ремонту, на-лагодження обладнання та виробничих механізмів, які погоджені в порядку п. 5.2, 5.3 даного договору або інших робіт, які проведені орендарем, від суми орендної плати віднімається доку-ментально підтверджена сума понесених витрат чи виконаних робіт. В разі, якщо вартість про-ведених робіт по поліпшенню та переобладнанню об`єкту оренди, ремонту, налагодження об-ладнання та виробничих механізмів буде значно перевищувати вартість орендного платежу за 1 календарний місяць, за ініціативою орендаря різниця, яка виникла поділяється на частини та враховується в якості майбутніх платежів за орендну плату, про що сторони укладають додаткову угоду до даного договору (п. 6.4 договору оренди).

На виконання умов договору, заявником письмово повідомлено про початок ремонтних робіт та переобладнання, про що свідчить долучене до матеріалів заяви з грошовими вимогами до боржника повідомлення про погодження початку будівельних робіт та переобладнання від 01.03.2023 за № 07/23.

Як стверджує заявник, ТзОВ «Промислова компанія «Пожмашина» надіслано ліквідато-ру ЗАТ «Завод комунального транспорту» повідомлення від 13.06.2023 за № С-53 про витрати. У повідомленні вказано, що на виконання п. 1.4. договору оренди від 15.04.2022 № 04-01/22 орендарем за період з 01.02.2023 по 31.05.2023 було виконано роботи по покращенню та поліпшенню орендованого майна на загальну суму 17062929,26 грн. До такого повідомлення долучено реєстр копій первинних документів та копії первинних документів по виконаним роботам по поліпшенню об`єкту оренди.

Як зазначає заявник та вбачається з матеріалів справи, маючи погодження на здійснення переобладнання, ремонтів та будівельно-монтажних робіт орендар розпочав ремонтні та будівельні роботи на підставі договору підряду від 01.07.2022 № ГП-107/22-1, укладеного між ТзОВ «А-Структура Груп» (підрядник) та ТзОВ «Промислова компанія «Пожмашина» (замовник). Замовником прийнято роботи за договором та актами № 1 від 31.05.2023: приймання монтажу та налагодження системи відеоспостереження на об`єкті замовника за адресом: м. Львів, вул. Стрийська, 45 на суму 746973,57 грн; приймання влаштування фарбувальної камери та оздоблення підлоги біля неї на суму 13882568,69 грн; приймання робіт по відновленню працездатності переобладнання та пусконалагодження 7 електричних однобалкових підвісних кранів та одного крана монорейки з наступним складанням дублікатів паспортів з експертним обстеженням та технічних оглядом та роботи по відновленню 7 верстатів на суму 2400244,11 грн. Заявник стверджує, що оплатив вказані роботи у повному обсязі, що підтверджується платіжними інструкціями та видатковими накладними, актами виконаних робіт.

Враховуючи виконання орендарем вказаного вище договору у орендодавця виникла кредиторська заборгованість по виконаних роботах на загальну суму 17062929,26 грн., що підтверджується підписаним сторонами актом від 31.05.2023 за № ц-28 на суму 17062929,26 грн.

Отже, враховуючи наведене, заборгованість ЗАТ «Завод комунального транспорту» перед ТзОВ «Промислова компанія «Пожмашина» становить 17062929,26 грн.

Ліквідатор у заяві про визнання кредиторських вимог від 22.01.2024 за № 01-21/02-17/3, не заперечує щодо задоволення заяви ТзОВ «Промислова компанія «Пожмашина» з грошовими вимогами до боржника та визнає такі вимоги в сумі 17062929,26 грн. основного боргу та в сумі 6056,00 грн сплаченого за подання заяви з грошовими вимогами судового збору.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що слід визнати грошові вимоги ТзОВ «Промислова компанія «Пожмашина» до боржника ЗАТ «Завод комунального транспорту» в повному обсязі.

Згідно ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства грошове зобов`язання (борг) - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Частиною 4 статті 60 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом. Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів. Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної статтею 64 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому: у першу чергу задовольняються: витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді; у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, не забезпечені заставою.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 ГПК України).

Відповідно до ст. 73 ГПК доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України).

З огляду на викладене, враховуючи встановлені обставини, дослідивши матеріали справи, заяву кредитора про визнання грошових вимог з долученими до неї документами, суд дій-шов висновку, що грошові Товариства з обмеженою відповідальністю «Промислова компанія «Пожмашина» слід визнати повністю. Також визнанню підлягає сплачений судовий збір в сумі 6056,00 грн.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 60, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 73, 74, 86, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Промислова компанія «Пожмашина» (17583, Чернігівська область, Прилуцький район, смт. Ладан, вул. Миру, 100А; ідентифікаційний код 33742637) визнати в сумі 17068985,26 грн., які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів Закритого акціонерного товариства «Завод комунального транспорту» (ідентифікаційний код 32483661), з яких: 6056,00 грн. (судовий збір) перша черга; 17062929,26 грн. (основний борг) четверта черга.

2.Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 235 ГПК України.

3.Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтер-нет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Повний текст ухвали складено 05.02.2024.

Суддя Артимович В.М.

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116794556
СудочинствоГосподарське
Суть: банкрутство Закритого акціонерного товариства „Завод комунального транспорту (ідентифікаційний код 32483661), м. Львів

Судовий реєстр по справі —31/160(29/170

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 26.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні