Ухвала
від 06.02.2024 по справі 918/694/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про поновлення провадження

06 лютого 2024 року Справа № 918/694/23

Господарський суд Рівненської області у складі: суддя Романюк Р.В.,

розглянувши клопотання керівника Вараської окружної прокуратури про поновлення провадження у справі

за позовом керівника Вараської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Відділу освіти, культури, молоді та спорту Зарічненської селищної ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія"

про визнання недійсними додаткових угод та стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Керівник Вараської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Відділу освіти, культури, молоді та спорту Зарічненської селищної ради звернувся до Господарського суду Рівненської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія" в якій просить: визнати недійсною Додаткову угоду № 1/245 від 29.07.2022 р. до Договору № 6033-ВЦ/59 на постачання електричної енергії споживачу від 04.04.2022 р., укладеногого між відділом освіти, культури, молоді та спорту Зарічненської селищної ради та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія"; визнати недійсною Додаткову угоду № 2/361 від 28.09.2022 р. до Договору № 6033-ВЦ/59 на постачання електричної енергії споживачу від 04.04.2022 р., укладеногого між відділом освіти, культури, молоді та спорту Зарічненської селищної ради та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія"; визнати недійсною Додаткову угоду № 3/362 від 29.09.2022 р. до Договору № 6033-ВЦ/59 на постачання електричної енергії споживачу від 04.04.2022 р., укладеногого між відділом освіти, культури, молоді та спорту Зарічненської селищної ради та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія"; визнати недійсною Додаткову угоду № 4/363 від 30.09.2022 р. до Договору № 6033-ВЦ/59 на постачання електричної енергії споживачу від 04.04.2022 р., укладеногого між відділом освіти, культури, молоді та спорту Зарічненської селищної ради та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія"; визнати недійсною Додаткову угоду № 5/26 від 30.01.2023 р. до Договору № 6033-ВЦ/59 на постачання електричної енергії споживачу від 04.04.2022 р., укладеногого між відділом освіти, культури, молоді та спорту Зарічненської селищної ради та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія"; стягнути із Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія" на користь відділу освіти, культури, молоді та спорту Зарічненської селищної ради кошти у розмірі 842 393,3 грн.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 12.07.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та підготовче засідання призначити на "02" серпня 2023 р.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 02.08.2023 року заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія" про продовження встановленого судом процесуального строку для подання відзиву на позов - задоволено, продовжено відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія" строк для подання відзиву на позовну заяву на 15 днів до 17.08.2023 року та відкладено підготовче засідання на "06" вересня 2023 р.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 06.09.2023 року закрито підготовче провадження у справі № 918/694/23 та призначено справу до судового розгляду по суті на "27" вересня 2023 р.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 27.09.2023 року клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія" про повернення до стадії підготовчого провадження та зупинення провадження у справі - задоволено частково, постановлено зупинити провадження у справі № 918/694/23 за позовом Керівника Вараської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Відділу освіти, культури, молоді та спорту Зарічненської селищної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія" про визнання недійсними додаткових угод та стягнення коштів, до ухвалення Великою Палатою Верховного суду рішення у справі № 922/2321/22; зобов`язати учасників справи повідомити суд про результати розгляду Великою Палатою Верховного суду справи № 922/2321/22; в решті клопотання відмовити.

31.01.2024 року до господарського суду від керівника Вараської окружної прокуратури надійшло клопотання № 52-229ВИХ-24 від 29.01.2024 року про поновлення провадження у справі відповідно до якого просить суд відновити провадження у справі № 918/694/23 за позовом керівника Вараської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Відділу освіти, культури, молоді та спорту Зарічненської селищної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненська обласна енергопостачальна компанія" про визнання недійсними додаткових угод та стягнення 842 393,3 грн. При цьому, прокурор у клопотанні зазначає, що 24.01.2024 року постановою Великої Палати Верховного суду у справі № 922/2321/22 задоволено касаційну скаргу заступника керівника Харківської обласної прокуратури, рішення Господарського суду Харківської області від 07.03.2023 року та постанову Східного апеляційного господарського суду від 26.06.2023 року скасовано, ухвалено нове рішення, яким позов Чернігівської окружної прокуратури задоволено в повному обсязі.

Відповідно до ст. 230 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу. З дня поновлення провадження у справі перебіг процесуальних строків продовжується. Провадження у справі продовжується із стадії, на якій його було зупинено.

З огляду на зазначене, враховуючи клопотання керівника Вараської окружної прокуратури та усунення обставин, що викликали зупинення провадження у даній справі, суд дійшов висновку про поновлення провадження у справі № 918/694/23.

Суд звертає увагу учасників справи на те, що 18.10.2023 року введено в дію положення Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" № 3200-IX від 29.06.2023 року. Зазначеним законом внесено ряд змін до Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 1 - ч. 5 ст. 6 ГПК України, у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-комунікаційна система. Позовні та інші заяви, скарги та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до господарського суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов`язковій реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в день надходження документів. Визначення судді або колегії суддів (судді-доповідача) для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-комунікаційною системою у порядку, визначеному цим Кодексом (автоматизований розподіл справ). Єдина судова інформаційно-комунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Частиною 6 статті 6 ГПК України визначено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат. Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.

Слід наголосити на тому, що у разі невиконання учасником справи вимог Господарського процесуального кодексу України щодо обов`язкової реєстрації електронного кабінету, судом застосовуються відповідні процесуальні наслідки.

Згідно з ч. 7 ст. 6 ГПК України, особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою. В умовах воєнного чи надзвичайного стану у разі знеструмлення електромережі суду чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, суд може вручати особі, яка зареєструвала електронний кабінет, будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, у паперовій формі.

Керуючись ст.ст. 230, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у справі № 918/694/23.

2. Розгляд справи по суті призначити на "20" лютого 2024 р. об 14:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: 33013, м. Рівне, вул. Набережна, 26А, зал судових засідань № 13.

3. Роз`яснити учасникам справи про обов`язок щодо реєстрації своїх електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами. Надати суду інформацію щодо наявності або відсутності такої реєстрації.

4. Надіслати ухвалу учасникам справи, в порядку, визначеному ч. 5 ст. 242 ГПК України.

5. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі документи, що підтверджують повноваження представників, відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Р.В. Романюк

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116795395
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними додаткових угод та стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —918/694/23

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Рішення від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Рішення від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні