Ухвала
від 06.02.2024 по справі 918/72/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

"06" лютого 2024 р. Справа № 918/72/24

Господарський суд Рівненської області у складі судді А.Качура,

розглянув матеріали справи за заявою: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 )

про: відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

ОСОБА_1 звернулась до Господарського суду Рівненської області із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 26 січня 2024 року прийнято заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність до розгляду, підготовче засідання призначено на 06 лютого 2024 року.

В судове засідання представник заявника не з`явився.

Згідно з приписами частин 1-3 статті 119 Кодексу України з процедур банкрутства у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, з`ясовує наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом заяви. Підготовче засідання проводиться у порядку, передбаченому цим Кодексом. За наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність.

Розглянувши у підготовчому засіданні подані документи та дослідивши докази, суд встановив наступне.

Частиною 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Статтею 1 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що неплатоспроможність - це неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом

Відповідно до статті 113 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Статтею 115 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справі про неплатоспроможність боржника-фізичної особи може бути відкрито лише за заявою боржника.

ОСОБА_1 звернулася до Господарського суду Рівненської області із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, в порядку передбаченому Книгою четвертою Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до частини 1 статті 119 Кодексу України з процедур банкрутства у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, з`ясовує наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом заяви.

За наслідками дослідження доданих до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність документів суд встановив таке.

В обґрунтування заяви заявник зазначає, що рішенням Рівненського міського суду від 25 червня 2015 року по цивільній справі №569/3179/15-ц задоволено позовні вимоги ПАТ "УкрСиббанк", та вирішено стягнути з заявника суму боргу по поверненню кредитних коштів за договором про надання споживчого кредиту №11209702000 від 05 вересня 2007 року в розмірі 35342,08 доларів США, що за курсом НБУ станом на 18 лютого 2015 року становить 931 571,76 грн.

В результаті домовленостей між заявником та банком, 26 вересня 2017 року було в добровільному порядку погашено частину заборгованості по кредитному договору (11 000,00 дол. США), в результаті чого банком було прощенно решту боргу борг в сумі 33 843,10 дол. США та 13 568,69 грн.

З метою закриття даного боргу, заявник отримала в позику кошти в розмірі 11 000,00 дол. США від ОСОБА_2 , що підтверджується розпискою від 18 вересня 2017 року, яка підлягала до повернення до 31 грудня 2023 року. Однак, борг в сумі 11 000,00 дол. США у визначений в розписці строк повернути не змогла.

Крім даного, в результаті прощення мені частини боргу зі сторони ПАТ "УкрСиббанк", податковим органом під час проведення документальної позапланової перевірки було донараховано за 2017 рік податок з доходів фізичних осіб та військовий збір.

Згідно із рішенням Рівненського окружного адміністративного суду від 08 січня 2020 року у справі №460/2130/19, адміністративний позов Головного управління ДФС у Рівненській області задоволено повністю, вирішено стягнути з заявника до бюджету суму податкового боргу у загальному розмірі 170 507,14 грн, у тому числі: 156 933,52 грн податку на доходи фізичних осіб, 13 063,62 грн податку зі сплати військового збору, 510,00 грн штраф.

Розстрочено виконання судового рішення на один рік з дня ухвалення рішення, шляхом сплати суми податкового боргу у загальному розмірі протягом 12 місяців - 14 208,93 грн щомісяця.

В подальшому на підставі виконавчого листа було відкрито виконавче провадження №62345175, яке і нині перебуває на виконанні, та в межах якого з заявника стягується 20,00 % від пенсії.

Заявник вказує, що станом на 19 січня 2024 року в межах даного рішення суду не погашеним є борг в розмірі 160 776,19 грн.

Також, за несвоєчасне виконання обов`язку по сплаті даних сум податків було донараховано пеню в розмірі 4 176,43 грн, щодо якої було подано позовну заяву до суду та відкрито провадження за №460/15853/23.

Заявник зазначає, що в неї наявні грошові зобов`язання в суму 579 756,02 грн, що включає основний борг в сумі 556 771,62 грн та пеню 22 984,40 грн, які вона не має можливості погасити за відсутності як фінансових ресурсів так і майна, на яке можливо звернути стягнення. За період з 16.06.2020 року по 19.01.2024 року державним виконавцем в межах ВП №62345175 не було виявлено майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" заходи, щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними.

Як на підставу свого звернення до суду із заявою про неплатоспроможність заявник вказує на наявність прострочених зобов`язань перед кредиторами у розмір більше 30 розмірів мінімальної заробітної плати, а також припинення погашення кредитів та здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань протягом строку понад два місяці, а також у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними.

Підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність визначені статтею 115 Кодексу України з процедур банкрутства, водночас суд відзначає, що пункт 1 частини другої статті 115 виключено на підставі Закону № 2971-IX від 20.03.2023 року.

Згідно з положеннями пункту 2 частини другої статті 115 Кодексу України з процедур банкрутства, боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо: боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців; у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними.

Отже, вищеописаними обставинами справи підтверджується обґрунтованість тверджень заявника про припинення погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж строку, що перевищує два місяці, а також те що у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними.

Суд встановив відсутність доходів, які б могли надати заявнику можливість виконати грошові зобов`язання перед кредиторами, доказів можливості погашення наявної заборгованості заявник суду не надав.

Крім того, суд встановив відсутність непогашеної судимості за економічні злочини, а також відсутність статусу фізичної особи-підприємця.

Відповідно до частини 3 статті 119 Кодексу України з процедур банкрутства за наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність.

Згідно з положеннями частини 4 статті 119 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, якщо: 1) відсутні підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність; 2) боржник виконав зобов`язання перед кредитором (кредиторами) у повному обсязі до підготовчого засідання суду; 3) боржника притягнуто до адміністративної або кримінальної відповідальності за неправомірні дії, пов`язані з неплатоспроможністю; 4) боржника визнано банкрутом протягом попередніх п`яти років.

У підготовчому засіданні судом не було встановлено підстав для відмови у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність перелічених у частині 4 статті 119 Кодексу України з процедур банкрутства.

Зважаючи на викладене, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, суд вважає за доцільне її задовольнити та відкрити провадження у справі про неплатоспроможність.

Відповідно до пункту 4 частини 5 статті 119 Кодексу України з процедур банкрутства, в ухвалі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника господарський суд зазначає про призначення керуючого реструктуризацією.

Згідно з положеннями статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства, кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією визначається судом шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору.

Водночас, згідно з нормами частини 2 Перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Подана заява про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність містить клопотання про призначення ОСОБА_3 у справі про неплатоспроможність.

Арбітражним керуючим Мельник І.А. подано заяву про згоду на участь у справі про неплатоспроможність.

З огляду на вказане суд вважає за необхідне призначити керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Мельник І.А.

Керуючись статтями 28, 119 Кодексу України з процедур банкрутства, статтею 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ :

1. Відкрити провадження у справі про неплатоспроможність боржника ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ).

2. Ввести процедуру реструктуризації боргів боржника ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ).

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

4. Призначити керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Мельник Ірину Анатоліївну (33022, м. Рівне, вул. Словацького 4/6, офіс 226, свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №1856 від 06.02.2018р.).

5. Оприлюднити на офіційному веб-сайті повідомлення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ), текст якого додається.

6. Заборонити ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ) відчужувати майно.

7. Встановити керуючому реструктуризацією боржника строк до 07 березня 2024 року для подачі до Господарського суду Рівненської області відомостей про результати розгляду вимог кредиторів (письмові нормативно-обґрунтовані пояснення по кожному з кредиторів, витяги з державних реєстрів заборон щодо майна боржника, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів), а також доказів повідомлення кредиторів про дату проведення попереднього засідання суду.

8. Встановити керуючому реструктуризацією боржника строк до 06 травня 2024 року для підготовки та подання до Господарського суду Рівненської області плану реструктуризації боргів боржника.

9. Визначити дату проведення попереднього судового засідання "19" березня 2024 р. на 12:00 год., яке відбудеться в приміщенні господарського суду Рівненської області (за адресою 33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А) в залі судових засідань (каб. № 11).

10. Зобов`язати керуючого реструктуризацією у строк до 19 березня 2024 року провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість.

11. Зобов`язати контролюючий орган, визначений Податковим кодексом України, надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про доходи боржника та членів його сім`ї і про майно, задеклароване такими особами при перетині кордону.

12. Зобов`язати орган державної прикордонної служби надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про перетинання боржником та членами його сім`ї державного кордону за останні три роки.

13. Зобов`язати банківські установи, в яких відкрито рахунки боржника надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про залишок коштів на рахунках боржника.

Копію ухвали надіслати: боржнику; арбітражному керуючому; місцевому суду загальної юрисдикції; Головному управлінню ДПС у Рівненській області (33023, м. Рівне, вул. Відінська, 12); Відділу ДВС у місті Рівному Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Ухвала набирає законної сили а порядку статті 235 ГПК України та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Андрій КАЧУР

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116795425
СудочинствоГосподарське
Сутьнеплатоспроможність

Судовий реєстр по справі —918/72/24

Постанова від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні