Постанова
від 16.04.2024 по справі 918/72/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" квітня 2024 р. Справа № 918/72/24

Господарський суд Рівненської області у складі судді А.Качура,

розглянув матеріали справи за заявою: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 )

про: неплатоспроможність

кредитор: Головне управління ДПС у Рівненській області

кредитор: ОСОБА_2

секретар судового засідання: С.Коваль

представники сторін в судове засідання не з`явились

Обставини справи

ОСОБА_1 звернулась до Господарського суду Рівненської області із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Процесуальні дії у справі

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 26 січня 2024 року прийнято заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність до розгляду, підготовче засідання призначено на 6 лютого 2024 року.

Ухвалою суду від 6 лютого 2024 року відкрито провадження у справі про неплатоспроможність боржника, введено процедуру реструктуризації боргів, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, призначено керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Мельник Ірину Анатоліївну, визначено дату проведення попереднього судового засідання 19 березня 2024 року.

6 лютого 2024 року здійснено оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

27 лютого 2024 року від Головного управління ДПС у Рівненській області надійшла заява про визнання вимоги кредитора до боржника у розмірі 141 486,75 грн.

Ухвалою суду від 28 лютого 2024 року прийнято вказану заяву до розгляду у попередньому засіданні.

7 березня 2024 року від ОСОБА_2 надійшла заява про визнання вимоги кредитора до боржника у даній справі, відповідно до якої кредитор просить суд визнати його вимоги в розмірі 418 541,20 грн.

Ухвалою суду від 8 березня 2024 року прийнято вказану заяву до розгляду у попередньому засіданні.

Ухвалою суду від 19 березня 2024 року: визнано вимоги кредитора Головного управління ДПС у Рівненській області в розмірі 141 486,75 грн, з яких: 87 060,00 грн - 2 черга задоволення та 54 426,75 грн - 3 черга задоволення; визнано вимоги кредитора ОСОБА_2 в розмірі 418 541,20 грн - 2 черга задоволення; включено до витрат, пов`язаних з провадженням у справі про неплатоспроможність витрати на оплату судового збору ОСОБА_2 у розмірі 6 056,00 грн судового збору; призначено судове засідання, на якому буде розглянуто погоджений кредиторами план реструктуризації боргів або прийнято рішення про перехід до процедури погашення боргів чи про закриття провадження у справі на 16 квітня 2024 року.

9 квітня 2024 року боржником подано клопотання про долучення до матеріалів справи декларацій про майновий стан боржника.

9 квітня 2024 року арбітражним керуючим подано клопотання про долучення до матеріалів справи звіту про результати перевірки декларацій про майновий стан боржника та доказів отриманих в ході процедури реструктуризації.

10 квітня 2024 року арбітражним керуючим подано клопотання про визнання боржника банкрутом та введення процедури погашення боргів.

16 квітня 2024 року боржником, кредитором ( ОСОБА_2 ), арбітражним керуючим подані клопотання про проведення судового засідання без їх участі.

Фактичні обставини, що встановлені судом за наслідками розгляду справи

За результатами перевірки декларації про майновий стан боржника, керуючим реструктуризацією встановлено наступне.

Боржник - ОСОБА_1 з 26 вересня 2015 року зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . При перевірці встановлено, що вказана інформація достовірно відображена у поданих до суду деклараціях за період 2021 року та 2023 року та підтверджується відповідним записом в паспорті громадянина України та відповідною довідкою.

В контексті Сімейного кодексу України членами сім`ї ОСОБА_1 є її чоловік та діти а саме: чоловік - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України,донька - ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, донька - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка України.

Крім даного встановлено, що боржник з 29 березня 2021 року перебуває в трудових відносинах з КП "Рівненський міський трест зеленого господарства" на посаді озеленювача.

Встановлено, що загальна інформація щодо боржника та членів її сім`ї яка вказана в наданих до суду деклараціях відповідає фактичним обставинам справи та наявним документам.

В результаті перевірки виявлено, що боржником щодо себе особисто було правильно відображено всю інформацію щодо отриманих нею доходів за період з 2021 року по 2023 рік в т.ч. станом на 1 грудня 2023 року. Оскільки протягом даного періоду ОСОБА_1 отримувала дохід у вигляді заробітної плати та пенсійного забезпечення, лише нею щодо себе особисто за 2021 рік не було вказано відомості про соціальну виплату в розмірі 9 227,13 грн.

Відповідно до отриманої інформації, встановлено, що відомості про доходи боржника та членів його сім`ї з усіх джерел в Україні, в тому числі одержані (нараховані) за межами України, які вказані ОСОБА_1 в деклараціях за 2021 рік, за 2022 рік, за 2023 рік та станом на 1 грудня 2023 року відповідають фактичним обставинам справи щодо даних про боржницю та її чоловіка.

Щодо розділу III декларацій, відповідно до отриманих відомостей в ході перевірки в т.ч. інформацій з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта та результатів проведеної інвентаризації виявлено, що відомості про нерухоме майно боржника та членів сім`ї що перебуває на праві власності та/або в користуванні, за період декларування відповідають даним, що задекларовані в поданих до суду деклараціях.

Щодо розділу IV, задекларована інформація відповідає фактичним обставинам справи як щодо боржника, так і щодо членів її родини.

Щодо розділу V, відповідно до інформації отриманої в офіційному порядку від Регіонального сервісного центру МВС України в Рівненській області, Державної авіаційної служби України, Держпродспоживслужби, Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті та інших структур, даних, що містяться у відповідних реєстрах, за результатами проведеної інвентаризації підтверджено, що задекларована інформація щодо боржника та членів його сім`ї відповідає фактичним обставинам справи. Зауваженням є необхідність виправлення технічної помилку в назві транспортного засобу.

Щодо розділ VІ, задекларована інформація в частині інформації про вклади у банках та грошові кошти, відповідає фактичним обставинам справи як щодо боржника, так і щодо членів його сім`ї що підтверджується результатами проведеної інвентаризації, та матеріалами справи. Крім даного, щодо даних осіб боржник звільнений від обов`язку зазначення їх доходи та майно при умові неможливості отриманні даних відомостей з офіційних реєстрів.

Отже, задекларована інформація в розділі VI декларації в частині інформації про цінні папери відповідає фактичним обставинам справи як щодо боржника, так і щодо членів його сім`ї, що підтверджується результатами проведеної інвентаризації, та відповіддю наданої Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України та даними порталу YOU CONTROL.

Щодо розділу VII, показана інформація в розділі відповідає фактичним обставинам справи як щодо боржника, так і щодо членів його сім`ї, що підтверджується результатами проведеної інвентаризації.

Щодо розділу VIII, задекларована інформація в розділі відповідає фактичним обставинам справи, так як нематеріальних активів у власності боржника та членів його сім`ї не виявлено.

Щодо розділу IX, задекларована інформація в розділі відповідає фактичним обставинам справи, так як даного роду активів у власності боржника та членів його сім`ї не виявлено, що підтверджується результатами проведеної інвентаризації, та даними з офіційних реєстрів та пошукових баз.

Щодо розділу X, дані щодо майна як боржника так і членів сім`ї боржника, що передано в заставу (іпотеку) або є обтяженим в інший спосіб подані в деклараціях відповідають фактичним обставинам справи.

Щодо розділу XI, показана інформація в розділі відповідає фактичним обставинам справи щодо боржника, так і щодо членів його сім`ї, що підтверджується результатами проведеної інвентаризації

Щодо розділу ХІІ, показана інформація в розділі відповідає фактичним обставинам справи як щодо боржника, так і щодо членів його сім`ї що підтверджується результатами проведеної інвентаризації.

Щодо розділу ХІІІ, показана інформація в розділі відповідає фактичним обставинам справи як щодо боржника, так і щодо членів сім`ї.

Щодо розділу XIV, дані що подані в даному розділі декларацій відповідають фактичним обставинам справи.

З врахуванням вищенаведеного арбітражний керуючий вказує, що в ході здійснення повноважень, за результатами перевірки встановлено неповноту відображення в наступних розділах: в розділі II декларацій встановлено, що відомості про доходи боржника та членів його сім`ї з усіх джерел в Україні, у тому числі одержані (нараховані) за межами України, які вказані ОСОБА_1 в деклараціях за 2021 рік, за 2022 рік, за 2023 рік та станом на 1 грудня 2023 року відповідають фактичним обставинам справи щодо даних про боржницю та її чоловіка. Однак враховуючи те, що не всі члени сім`ї надали боржниці інформацію про свої доходи, то відповідно існує потреба уточнення декларації в частині даних про доходи, які відображено в таблиці № 1 звіту, при даному враховується, що боржник має право не вказувати дані про доходи членів сім`ї, якщо дана інформація ними особисто не надали боржнику, і така інформація не може бути отримана ним з офіційних джерел. Інформація про доходи вона є конфіденційною, і може бути отримана лише особисто особою, якої вона стосується, або за рішенням суду. Таким чином відсутні порушень в діях боржника, однак рекомендуєтеся уточнити інформацію відповідно до даних, що надані податковою службою.

9 квітня 2024 року боржник, після отриманого звіту арбітражного керуючого про результати перевірки декларацій про майновий стан боржника, подав до суду виправлені декларації про майновий стан за 2021 - 2023 року та станом на 01 грудня 2023 року, в яких враховано недоліки, що виявлені арбітражним керуючим.

Арбітражний керуючий 15 лютого 2024 року прийняв рішення про проведення повної інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно- матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків з перевіркою їх фактичної наявності та документального підтвердження станом на 6 лютого 2024 року (дату відкриття провадження у справі).

В ході проведення інвентаризації встановлено, що згідно із даними реєстрів та наявними в боржника документами, фізичній особі ОСОБА_1 належать наступні активи: телефон; побутова техніка, що знаходиться в квартирі; речі особистого повсякденного вжитку, побутова техніка та меблевий інвентар, що знаходиться в квартирі - їх оцінка проводиться; грошові кошти в сумі 4 000,00 (чотири тисячі) грн. Інших активів у боржника не виявлено.

Інвентаризаційною комісією складено інвентаризаційні описи та акти, а саме: інвентаризаційний опис запасів ОСОБА_1 , інвентаризаційний опис необоротних активів (основи і засоби, нематеріальні активи, інші необоротні матеріальні активи, капітальні інвестиції, товарно-матеріальних цінностей) від 01 березня 2024 року, акт №1 про результати інвентаризації наявних коштів на 06 лютого 2024 року, акт інвентаризації розрахунків з дебіторами та кредиторами ОСОБА_1 , інвентаризаційний опис прав користування об`єктами права інтелектуальної власності ОСОБА_1 , акт інвентаризації наявності фінансових інвестицій від 01 березня 2024 року, акт інвентаризації грошових документів, бланків документів суворої звітності ОСОБА_1 , інвентаризаційний опис цінних паперів фізичної особи ОСОБА_1 , інвентаризаційний опис орендованих активів

Відповідно до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства, боржником є юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов`язання, строк виконання яких настав.

Відповідно до частини 2 статті 6 Кодексу України з процедур банкрутства, до боржника - фізичної особи застосовуються такі судові процедури: реструктуризація боргів боржника; погашення боргів боржника. Процедура погашення боргів боржника вводиться у справі про неплатоспроможність разом з визнанням боржника банкрутом.

Статтею 1 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) визначено, що погашення боргів боржника це - судова процедура у справі про неплатоспроможність фізичної особи, що застосовується з метою задоволення вимог кредиторів за рахунок реалізації майна банкрута, визнаного банкрутом у порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно з нормами частини 2 статті 123 КУзПБ, основними завданнями зборів кредиторів у процедурі реструктуризації боргів боржника є: 1) розгляд звіту керуючого реструктуризацією про результати перевірки декларації про майновий стан боржника; 2) розгляд проекту плану реструктуризації боргів боржника; 3) прийняття рішення про схвалення плану реструктуризації боргів боржника або про звернення з клопотанням до господарського суду про перехід до процедури погашення боргів боржника або про закриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Суд зазначає, що матеріали справи не містять погодженого боржником і схваленого зборами кредиторів плану реструктуризації боргів боржника.

Відповідно до частини 1 статті 126 КУзПБ, план реструктуризації боргів має бути погоджений з боржником, та згідно з пунктом 7 частини 8 статті 126 КУзПБ відсутність погодження плану реструктуризації боргів боржником є підставою для відмови у затвердженні плану реструктуризації боргів боржника.

Згідно з умовами частини 11 статті 126 КУзПБ, якщо протягом трьох місяців з дня постановляння ухвали про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність і введення процедури реструктуризації боргів боржника до господарського суду не поданий погоджений боржником і схвалений кредиторами план реструктуризації боргів боржника, господарський суд має право прийняти рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття процедури погашення боргів боржника відповідно до цього Кодексу або про закриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Суд ураховує, що 2 квітня 2024 року відбулись загальні збори кредиторів по справі №918/72/24, порядок денний яких передбачав таке:

"1. Розгляд звіту керуючого реструктуризацією про результати перевірки декларації про, майновий стан боржника.

2. Прийняття рішення щодо подальшого ходу ведення справи №918/72/24 про неплатоспроможність ОСОБА_1 (схвалення плану реструктуризації боргів боржника, або про звернення з клопотанням до господарського суду про перехід до процедури погашення боргів боржника, або про закриття провадження у справі про неплатоспроможність)".

Збори прийняли до відома звіт керуючого реструктуризацією про результати перевірки декларації про майновий стан боржника без зауважень.

Щодо питання 2 збори прийняли рішення визнати ОСОБА_1 банкрутом та ввести процедуру погашення боргів боржника. Уповноважити керуючого реструктуризацією Мельник І.А. звернутись з клопотанням до господарського суду про перехід до процедури погашення боргів боржника по справі №918/72/24 про неплатоспроможність ОСОБА_1 . Призначити керуючим реалізації по справі №918/72/24 про неплатоспроможність ОСОБА_1 арбітражного керуючого Мельник Ірину Анатоліївну.

10 квітня 2024 року арбітражний керуючий подав клопотання про визнання боржника банкрутом та введення процедури погашення боргів боржника, а також про призначення керуючим реалізацією у справі № 918/72/24 арбітражного керуючого Мельник І.А.

Відповідно до статті 123 КУзПБ, завданнями зборів кредиторів у процедурі реструктуризації боргів боржника є зокрема прийняття рішення про схвалення плану реструктуризації боргів боржника або про звернення з клопотанням до господарського суду про перехід до процедури погашення боргів боржника або про закриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Згідно з нормами частини 8 статті 123 КУзПБ, до компетенції зборів кредиторів належить прийняття рішення про:

1) схвалення плану реструктуризації боргів боржника;

2) відмову у схваленні плану реструктуризації боргів та звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом та введення процедури погашення боргів боржника або з клопотанням про закриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Статтею 130 КУзПБ, передбачено, що господарський суд ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника у разі, якщо протягом 120 днів з дня відкриття провадження у справі про неплатоспроможність зборами кредиторів не прийнято рішення про схвалення плану реструктуризації боргів боржника або прийнято рішення про перехід до процедури погашення боргів боржника.

Постановою про визнання боржника банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника господарський суд також призначає керуючого реалізацією майна в порядку, визначеному цим Кодексом.

Повідомлення про визнання боржника банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника офіційно оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України протягом трьох днів з дня прийняття відповідної постанови суду.

Не пізніше 30 днів з дня введення процедури погашення боргів боржника керуючий реалізацією майна спільно з боржником проводить інвентаризацію майна боржника та визначає його вартість.

Враховуючи вищевикладене, суд робить висновок про обґрунтованість клопотання керуючого реструктуризацією про визнання боржника банкрутом та введення процедури погашення боргів боржника.

Відповідно до частини 1 статті 28 КУзПБ, арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, визначеного Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Рішенням загальних зборів кредиторів у цій справі запропоновано суду призначити керуючим реалізацією арбітражного керуючого Мельник Ірину Анатоліївну. В матеріалах справи наявна заява ОСОБА_6 про призначення її керуючим реалізацією.

З огляду на наведене, враховуючи відсутність заперечень щодо кандидатури арбітражного керуючого, а також скарг на дії арбітражного керуючого під час процедури реструктуризації боргів, суд вважає за необхідне призначити керуючим реалізацією боржника арбітражного керуючого Мельник І.А.

Також необхідно оприлюднити на офіційному веб-сайті Верховного Суду (веб - портал "Судова влада України") в мережі - Інтернет повідомлення про введення процедури погашення боргів фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ).

Керуючись статтями 6, 12, 30, 48, 126, 128-130 Кодексу України з процедур банкрутства, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Припинити процедуру реструктуризації боргів ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ).

2. Припинити повноваження керуючого реструктуризацією боргів арбітражного керуючого Мельник Ірини Анатоліївни.

3. Визнати боржника ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ) банкрутом та ввести процедуру погашення боргів.

4. Призначити арбітражного керуючого Мельник Ірину Анатоліївну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №1856 від 06.02.2018р.) керуючим реалізацією.

5. Зобов`язати керуючого реалізацією: 1) не пізніше 30 днів з дня введення процедури погашення боргів боржника провести спільно з боржником інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість, у відповідності до ч. 2 ст. 130 Кодексу України з процедур банкрутства; 2) здійснити процедуру погашення боргів боржника в порядку, встановленому Кодексом України з процедур банкрутства; 3) надати суду документально підтверджений звіт про виконану роботу з інформацією про фінансове становище і майно боржника при проведенні процедури погашення боргів боржника станом на день подання звіту.

6. Оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України оголошення про визнання ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ) банкрутом.

Копію постанови надіслати кредиторам, керуючому реалізацією, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору.

Постанова набирає законної сили негайно після її оголошення, та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Андрій КАЧУР

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118417509
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/72/24

Постанова від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні