Ухвала
від 05.02.2024 по справі 925/111/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

05 лютого 2024 року Черкаси справа №925/111/24

Господарський суд Черкаської області у складі судді Спаських Н.М., розглянувши матеріали (вх. № 1596/24 від 26.01.2024) за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Генезис-Агро Жашків" (м. Умань, Уманський район, Черкаська область) до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича фірма" Генезис - Агро" (с. Побійна, Жашківський район, Черкаська область), ОСОБА_1 (с. Побійна, Жашківський район, Черкаська область) та до ОСОБА_2 (с. Червоний кут, Уманський район, Черкаська область) про зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

Позивачем, як співзасновником СТОВ "Науково-виробнича фірма "Генезис - Агро", заявлено позов до відповідача та його засновників про зобов`язання засновників сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Науково - виробнича фірма "Генезис - Агро" ОСОБА_2 та ОСОБА_1 провести загальні збори засновників Товариства, на яких розглянути наступні питання:

- надати правову оцінку фінансово - господарської діяльності Товариства за період 2019-2023 рік, за їх результатами прийняти рішення про розподіл прибутків чи збитків за результатами звітного року;

- обрання (переобрання) нового директора сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича фірма "Генезис - Агро";

- внесення відповідних змін до Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб підприємців України.

Ухвалою від 29.01.2024 позовну заяву залишено без руху та надано 5денний строк на виправлення недоліків, а саме:

- надіслання відповідачам копії позовної заяви від 20.01.2024 з копіями доданих до неї документів листом з описом вкладення;

- надати суду докази сплати судового збору в розмірі 3 028,00 грн.

02.02.2024 від позивача, із дотриманням встановленого судом строку, надійшла заява про усунення недоліків з доказами про їх виправлення.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтею 162 ГПК України, підстави для залишення її без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, передбачені статтями 174-175 ГПК України, відсутні.

Одночасно з позовом позивачем подано суду заяву від 20.01.2024 про забезпечення позову, в якій просить суд :

накласти арешт на комплекс будівель: А, Б, б, Г1, Г2, Г3, г, г1, г2, г3, Д, Д1, Д2, Д3, Д5, Д6, Ж, З, И, И1, Й, Л, П, Х за адресою: Черкаська область, Жашківський район, с.Червони Кут, вул.Шевченка,115, що належить СТОВ НВФ "Генезис Агро" на підставі свідоцтва про право власності, НОМЕР_1 , 16.02.2012, виданого Виконавчим комітетом Червонокутської сільської ради;

заборонити державним реєстраторам прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби України, іншим органам державної реєстрації прав, кадастровим реєстраторам, нотаріусам та іншим спеціальним суб`єктам, на яких покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно вчиняти будь-які реєстраційні дії, пов`язані із державною реєстрацією права власності, інших речових прав, обтяжень щодо нерухомого майна за переліком: А, Б, б, Г1, Г2, Г3, г, г1, г2, г3, Д, Д1, Д2, Д3, Д5, Д6, Ж, З, И, И1, Й, Л, П, Х за адресою: Черкаська область, Жашківський район, с.Червони Кут, вул.Шевченка,115, що належить СТОВ НВФ "Генезис Агро" на підставі свідоцтва про право власності, НОМЕР_1 , 16.02.2012, виданого Виконавчим комітетом Червонокутської сільської ради, в тому числі про те, не виключно приймати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, вносити будь-які зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, відкривати і закривати розділи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, вносити до них відповідні записи, крім здійснення дій щодо внесення відомостей про арешт майна, вказаний у цій ухвалі;

заборонити державним реєстраторам прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби України, іншим органам державної реєстрації прав, кадастровим реєстрам, нотаріусам та іншим спеціальним суб`єктам, на яких покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які реєстраційні дії, пов`язані із державною реєстрацією права власності, інших речових прав, обтяжень щодо прав СТОВ НВФ "Генезис Агро", щодо оренди всіх земельних ділянок, які внесені до Реєстру права власності на нерухоме майно, в тому числі, проте не виключно, вчиняти будь-які дії, в тому числі приймати рішення про передачу у власність, надання у користування, в тому числі в постійне користування або оренду, зміну цільового призначення земельних ділянок, про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, укладати договори оренди, сервітуту, емфітевзису, суперфіцію та інші, здійснювати поділ або об`єднання земельної ділянки;

зобов`язати державних реєстраторів прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби України, іншим органам державної реєстрації прав, кадастровим реєстраторам, нотаріусам та іншим спеціальним суб`єктам, на яких покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно внести відповідні зміни у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

заборонити ОСОБА_3 вчиняти будь-які дії щодо відчуження, приймання рішення про передачу у власність, надання у користування, в тому числі в постійне користування або оренду будь-якого рухомого або нерухомого майна чи майнових прав, які належать СТОВ НВФ "Гнезис Агро" (с.Подібна, Жашківський район, Черкаська область, 19224, код ЄДРПОУ 32745663).

Дослідивши аяву про забезпечення позову, суд приходить до висновку, що вона підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 139 ГПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити: найменування суду, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, за наявності; предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; ціну позову, про забезпечення якого просить заявник; пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення; інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Згідно з ч. 5 ст. 139 ГПК України до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

Частиною першою статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до підпункту 3 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання до господарського суду заяви про забезпечення позову становить 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" установлено з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб складає 3028,00 гривень.

Таким чином, за подання до господарського суду заяви про забезпечення позову підлягає сплаті судовий збір у сумі 1514,00 грн.

Позивачем подано суду квитанцію № 1272550875 від 23.01.2024, що була подана у справі 925/75/24 до заяви про забезпечення позову, яка була розглянута судом 25.01.2024 у цій справі з відмовою у її задоволенні.

Це не позбавляє позивача у загальному порядку знову звертатися до суду із аналогічною заявою та з оплатою її судовим збором.

Отже слід вважати, що позивач не сплатив судовий збір за заявою про забезпечення позову у справі № 925/111/24, однак оскільки до заяви додано (належні на думку позивача) докази сплати судового збору, то суд вважає, що заяву про забезпечення позову слід залишити без руху і надати позивачу строк для подання суду доказів сплати судового збору.

Також позивачем подано клопотання від 02.02.2024 з поясненням щодо обраної позивачем третьої особи у справі Олійника В.В., який є директором Відповідача-1 ТОВ НВФ "Генезис -Агро", несе обов`язки керівника і, зокрема, має право скликати Загальні Збори засновників цього товариства, надавати засновникам інформацію щодо фінансового стану товариства.

Однак на обгрунтування цих тверджень позивачем не додано до справи Статут ТОВ НВФ "Генезис -Агро" з відповідними положеннями щодо повноважень та обов`язків виконавчого органу товариства і тому питання про залучення до участі у справі третьої особи слід відкласти до часу проведення першого засідання по розгляду справи.

Справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст. 163, 176 ГПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 11:00 год. 04 березня 2024 року. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Черкаської області за адресою: м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, тел. канцелярії суду: 31-21-49.

Заяву про забезпечення позову від 20.01.2024 залишити без руху та зобов`язати позивача надати суду докази сплати судового збору за подачу заяви про забезпечення позову від 20.01.2024 року в розмірі 1 524,00 грн. протягом 5 (п`яти) днів з часу отримання цієї ухвали.

Запропонувати позивачу подати в справу:

- обґрунтування відповідності предмету позову і обраних видів забезпечення позову, а також

- дотримання позивачем процедури скликання загальних зборів засновників за положеннями Статуту Відповідача-1 .

Відкласти вирішення питання про залучення третьої особи у справу до часу проведення першого засідання.

Запропонувати позивачу надати до дня засідання додаткові пояснення про суть порушеного права, яке захищається поданим позовом та відповідність заявленої позовної вимоги меті захисту порушеного права; обґрунтування щодо належності та ефективності обраного способу захисту права (яке без вжиття додаткових заходів має відновлювати порушене право); яким чином рішення суду (у випадку задоволення позову) буде можливо виконати у примусовому порядку ?.

Звернути увагу позивача на відсутність у справі Статуту Відповідача-1 ТОВ НВФ "Генезис -Агро" у справі.

4. Строк для подання відзиву на позов зі всіма письмовими та електронними доказами, висновками експертів, заявами свідків, що підтверджують заперечення проти позову, в порядку ст. 165, 178 ГПК України відповідачам встановити до 04 березня 2024 року.

У цей же строк відповідачі мають право надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, а позивач - відповідь на відзив.

Відповідачі, у цей же строк, надайте суду заперечення проти підвідомчості/ підсудності спору та належності відповідачів (за наявності).

5. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

6. Роз`яснити сторонам, що в силу положень п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України неявка в судове засідання учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення підготовчого засідання.

У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами у справі.

7. Роз`яснити позивачу, що відповідно до ч. 4 ст. 202, п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з`явився у судове засідання без поважних причин або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

8. Повідомити сторони про призначення підготовчого засідання у справі. Явку в судове засідання повноважних представників сторін визнати не обов`язковою.

9. Копію ухвали надіслати учасникам справи в порядку ч. 1 ст. 182, ч. 5 ст. 242 ГПК України.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.М. Спаських

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116795978
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з діяльністю органів управління товариства

Судовий реєстр по справі —925/111/24

Рішення від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні