Ухвала
від 04.03.2024 по справі 925/111/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

04 березня 2024 року Черкаси справа №925/111/24

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Спаських Н.М., із секретарем судового засідання Лисенко Р.М., за участі представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від 1-го відповідача: Плаха А.В. - адвокат за довіреністю;

від 2-го відповідача: не з`явився;

від 3-го відповідача: не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Генезис-Агро Жашків" (м. Умань, Уманський район, Черкаська область) до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича фірма" Генезис - Агро" (с. Побійна, Жашківський район, Черкаська область), ОСОБА_1 (с. Побійна, Жашківський район, Черкаська область) та до ОСОБА_2 (с. Червоний кут, Уманський район, Черкаська область) про зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

Позивачем, як співзасновником СТОВ "Науково-виробнича фірма "Генезис - Агро", заявлено позов до відповідача та до його засновників про зобов`язання засновників сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Науково - виробнича фірма "Генезис - Агро" ОСОБА_2 та ОСОБА_1 провести загальні збори засновників Товариства, на яких розглянути наступні питання:

- надати правову оцінку фінансово - господарської діяльності Товариства за період 2019-2023 рік, за їх результатами прийняти рішення про розподіл прибутків чи збитків за результатами звітного року;

- обрання (переобрання) нового директора сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича фірма "Генезис - Агро";

- внесення відповідних змін до Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб підприємців України.

Справа слухається за правилами загального позовного провадження. Явка представників сторін не визнана обов`язковою.

До суду 04.03.2024 від представника позивача надійшло клопотання про відкладення судового засідання для ознайомлення адвоката з матеріалами справи, яким із позивачем лише в день засідання укладено договір на обслуговування.

Ухвалою від 05.02.2024 суд пропонував позивачу надати до дня засідання додаткові пояснення про суть порушеного права, яке захищається поданим позовом та відповідність заявленої позовної вимоги меті захисту порушеного права; обґрунтування щодо належності та ефективності обраного способу захисту права (яке без вжиття додаткових заходів має відновлювати порушене право); яким чином рішення суду (у випадку задоволення позову) буде можливо виконати у примусовому порядку ?.

Також суд звертав увагу позивача на відсутність у справі Статуту Відповідача-1 ТОВ НВФ "Генезис -Агро" у справі.

Вказані документи та пояснення від позивача не надійшли.

Представник відповідача СТОВ НВФ "Генезис-Агро" вказав, що неотримання цих пояснень від позивача унеможливило складення відзиву на позов до початку даного засідання. Від решти відповідачів відзив на позов також не надходив.

Ухвалою від 05.02.2024 суд відтермінував вирішення питання про залучення третьої особи у справу до часу проведення першого засідання, в яке суд очікував отримати Статут Відповідача-1 ТОВ НВФ "Генезис -Агро", відомості з якого необхідні для вирішення питання щодо залучення третьої особи.

Через неотримання статуту питання про залучення третьої особи слід повторно відкласти.

Крім того ухвалою від 05.02.2024 суд заяву позивача про забезпечення позову від 20.01.2024 залишив без руху та зобов`язав позивача надати суду докази сплати судового збору за подачу заяви про забезпечення позову від 20.01.2024 року в розмірі 1 524,00 грн. протягом 5 (п`яти) днів з часу отримання цієї ухвали.

Дана ухвала була доставлена в електронний кабінет ТОВ "Генезис Агро Жашків" 07.02.2024.

Станом на час проведення засідання 04.03.24 позивач недоліки заяви не виправив, судовий збір не сплатив. Натомість 04.03.2024 подав доповнення від 03.03.2024 до заяви про забезпечення позову з додатковим обґрунтуванням необхідності її задоволення.

За правилами ч. 3,4 ст. 174 ГПК України, яку можна застосувати і до заяв, що оплачуються судовим збором, якщо позивач усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Оскільки у встановлений судом строк судовий збір не сплачено, то заяву про забезпечення позову із доповненням до цієї заяви від 03.03.2024 слід повернути позивачу без прийняття до розгляду.

Це не позбавляє позивача права повторного звернення з аналогічною заявою.

З урахуванням викладеного засідання слід перенести та продовжити сторонам строк на подання суду відзивів на позов та відповіді на відзиви.

У відповідності до п3) ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 174, 182,183, 119 ГПК України,

УХВАЛИВ:

Повернути позивачу без прийняття до розгляду заяву про забезпечення позову від 20.01.2024 з Доповненням до цієї заяви від 03.03.2024.

Відкласти вирішення питання про залучення третьої особи у справу до наступного засідання.

Запропонувати позивачу надати до дня засідання додаткові пояснення про суть порушеного права, яке захищається поданим позовом та відповідність заявленої позовної вимоги меті захисту порушеного права; обґрунтування щодо належності та ефективності обраного способу захисту права (яке без вжиття додаткових заходів має відновлювати порушене право); яким чином рішення суду (у випадку задоволення позову) буде можливо виконати у примусовому порядку ?.

Звернути увагу позивача на відсутність у справі Статуту Відповідача-1 ТОВ НВФ "Генезис -Агро" у справі.

Відкласти підготовче засідання у справі на 10:00 год. 25 березня 2024.

Засідання провести в приміщенні господарського суду Черкаської області за адресою бул. Шевченка, 307 у м. Черкаси.

В порядку ч. 2 ст. 119 ГПК України продовжити сторонам строк до наступного засідання у справі на подання суду документів з процесуальних питань, якими сторонам слід завчасно обмінятися.

Повідомити сторони про дату і час призначення підготовчого засідання.

Явку представників в засідання визнати не обов`язковою.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення.

СуддяН.М. Спаських

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117437916
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з діяльністю органів управління товариства

Судовий реєстр по справі —925/111/24

Рішення від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні