Рішення
від 25.01.2024 по справі 296/4306/23
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/4306/23

2/296/622/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"25" січня 2024 р. м.Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира в складі:

головуючого судді Драча Ю.І.

за участю секретаря Алексеєнко В.В.,

позивача ОСОБА_1

представника позивача Масляніцина В.І.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « Фінансова компанія «Інвест Хаус», третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача Львівська регіональна філія державного підприємства «Національні інформаційні системи» Львівської області в особі начальника відділу супроводження інформаційних систем реєстратора Бурачок Іванни Василівни про зняття арешту з транспортного засобу

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом в якому просив суд визнати протиправним звернення ТОВ «Фінансова компанія «Інвест Хаус» до Львівської регіональної філії державного підприємства «Національні інформаційні системи» Львівської області із вимогою застосувати обтяження у вигляді застави рухомого майна автомобіля марки Fiat Doblo Panorama 2007 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 зареєстрованого на ім`я ОСОБА_1 .

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначає, що йому на праві власності з 13.09.2019 належить автомобіля марки Fiat Doblo Panorama 2007 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 . У квітні 2023 року позивач вирішив продати машину та дізнався про те, що в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна є запис від 07.10.2020 за № 28174099 про заставу рухомого майна, а саме заборона відчужувати вказане майно.

Позивачем вказано, що запис про обтяження внесено на підставі договору відступлення права вимоги виданого 05.03.2020 ПАТ КБ «Надра» на боржника ОСОБА_2 . Однак, з 13.09.2019 року він є єдиним власником вказаного автомобіля та немає боргових зобов`язань, а обтяження створює перешкоди у розпорядженні вказаним автомобілем, тому виникла необхідність у зверненні до суду з даним позовом.

Позивач та представник позивача в судовому засіданні позов підтримали та просили задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Як вбачається зі змісту позову, позивачу на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 , виданого 13.09.2019 року ОСОБА_1 належить автомобіль Fiat Doblo Panorama 2007 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 .

Згідно з Витягом Державного реєстру обтяжень рухомого майна №83420789 від 11.04.2023, автомобіль марки Fiat Doblo Panorama 2007 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 є об`єктом обтяження договору застави рухомого майна б/н від 07.10.2020 (а.с.11). Обтяжувачем вказано Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвест Хаус».

У судовому засіданні представник позивача зазначив, що станом на день слухання справи обтяження з транспортного засобу знято, однак вказане обтяження порушувало права позивача на розпорядження власним майном тривалий час.

Порядок внесення до Державного реєстру обтяжень рухомого майна відомостей про виникнення, зміни та припинення обтяжень регламентується Законом України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» від 18.11.2003 № 1255-IV, Порядком ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2004 № 830та Інструкцією про порядок ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна та заповнення заяв, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 29.07.2004 № 73/5, зареєстрованою в Мін`юсті 29.07.2004 за № 942/9541.

Наказом Міністерства юстиції України від 07.07.2006 № 957/5 (із змінами) «Про визначення реєстраторів Державного реєстру обтяжень рухомого майна» реєстраторами Реєстру визначені Державне підприємство «Національні інформаційні системи», державні нотаріальні контори та приватні нотаріуси.

За положеннями частини 2 Закону, обтяжувачем є уповноважений орган при публічному обтяженні; кредитор за забезпеченим рухомим майном зобов`язанням; власник рухомого майна, що знаходиться у володінні боржника; будь-яка інша особа, на користь якої встановлюється договірне обтяження; особа, яка здійснює управління рухомим майном в інтересах кредитора.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 Закону реєстрація обтяжень здійснюється на підставі заяви обтяжувача, в якій зазначаються: відомості про обтяжувача; відомості про боржника; посилання на підставу виникнення обтяження та його зміст; опис рухомого майна, що є предметом обтяження, достатній для його ідентифікації; відомості про заборону чи обмеження права боржника відчужувати предмет обтяження.

Відповідно до положень статті 43 Закону відомості про припинення обтяження вносяться до Реєстру на підставі рішення суду або заяви обтяжувача, в якій зазначаються реєстраційний номер запису, найменування боржника, ідентифікаційний код боржника Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України чи індивідуальний ідентифікаційний номер боржника в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків інших обов`язкових платежів та інформація про припинення обтяження.

Частиною 3 статті 44 Закону визначено, що після припинення обтяження обтяжувач самостійно або на письмову вимогу боржника чи особи, права якої порушено внаслідок наявності запису про обтяження, протягом п`яти днів зобов`язаний подати реєстратору Реєстру заяву про припинення обтяження і подальше вилучення відповідного запису з Реєстру. У разі невиконані цього обов`язку обтяжувач несе відповідальність за відшкодування завданих збитків.

Відповідно до положень ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є непорушним.

Згідно статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Статтею 81 ЦПК України, передбачено, що кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 82 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Судом встановлено, що відповідачем, який є обтяжувачем щодо майнових прав позивача на автомобіль марки Fiat Doblo Panorama 2007 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 . самостійно, до часу звернення позивача до суду з даним позовом, не здійснено будь-яких дій, спрямованих на реєстрацію припинення обтяження на предмет обтяження, а чинним законодавством передбачено виключне право обтяжувача на реєстрацію припинення такого обтяження.

Окрім цього, суд вважає доведеними твердження позивача про відсутність правових підстав для звернення відповідача із заявами про обтяження рухомого майна, оскільки доказів того, що ОСОБА_1 є боржником за кредитним договором суду надано не було. Тому, суд вважає повністю доведеними позовні вимоги позивача про визнання протиправним звернення ТОВ «Фінансова компанія «Інвест Хаус» до Львівської регіональної філії державного підприємства «Національні інформаційні системи» Львівської області із вимогою застосувати обтяження у вигляді застави рухомого майна автомобіля марки Fiat Doblo Panorama 2007 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 зареєстрованого на ім`я ОСОБА_1 .

На підставі викладеного, керуючись Законом України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень», ст. 15, 16 ЦК України, 12, 13, 19, 81, 141, 263-265, 267, 273, 274, 278-279, 354, 355 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати припиненим звернення ТОВ «Фінансова компанія «Інвест Хаус» до Львівської регіональної філії державного підприємства «Національні інформаційні системи» Львівської області із вимогою застосувати обтяження у вигляді застави рухомого майна автомобіля марки Fiat Doblo Panorama 2007 року випуску номер шасі (кузова,рами) НОМЕР_3 , сірого кольору, д.н.з. НОМЕР_1 зареєстрованого на ім`я ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя Ю. І. Драч

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116797013
СудочинствоЦивільне
Сутьзняття арешту з транспортного засобу

Судовий реєстр по справі —296/4306/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні