Ухвала
від 05.02.2024 по справі 1-398/11
МАЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-398/11

Провадження №1/283/1/2024

У Х В А Л А

05 лютого 2024 року м. Малин

Малинський районний суд Житомирської області в складі колегії: головуючої судді ОСОБА_1 , суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 з секретарем судового засідання ОСОБА_4 , за участю прокурора ОСОБА_5 (в режимі відеоконференції), розглянувши кримінальну справу за обвинуваченням ОСОБА_6 у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.115 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

В судове засідання, призначене на 10 годину 05 лютого 2024 року не з`явились підсудна ОСОБА_6 та захисник підсудної ОСОБА_7 .

Від захисника надійшло клопотання про відкладення судового розгляду справи на іншу дату і час у зв`язку з неможливістю прибуття адвоката в судове засідання.

У зв`язку з неявкою в судове засідання підсудної ОСОБА_6 та її захисника ОСОБА_7 проведення судового розгляду відкладено на 10 год. 00 хв. 07 лютого 2024 року.

Згідно зі ст.262 КПК України (1960р.), розгляд справи в засіданні суду першої інстанції відбувається з участю підсудного, явка якого до суду є обов`язковою.

Відповідно до ст.263 КПК України (1960р.) в судовому засіданні підсудний має право: 1) заявляти відводи; 1-1) на колегіальний розгляд справи у випадках, передбачених законом; 2) мати захисника або взяти захист своїх інтересів на себе; 3) заявляти клопотання і висловлювати свою думку про клопотання інших учасників судового розгляду; 4) подавати докази, просити суд про приєднання до справи документів, про виклик свідків, про призначення експертизи і витребування інших доказів; 5) давати показання по суті справи в кожний момент судового слідства або відмовитися давати показання і відповідати на запитання;6) просити суд про оголошення доказів, що є в справі; 7) задавати питання іншим підсудним, свідкам, експертові, спеціалістові, потерпілому, цивільному позивачеві і цивільному відповідачеві; 8) брати участь в огляді речових доказів, місця вчинення злочину і документів; 9) брати участь у судових дебатах; 10) звертатися до суду з останнім словом.

Статтею 266 КПК України (1960р.) передбачено, що захисник сприяє підсудному в здійсненні його прав і в захисті його законних інтересів.

Захисник має право на побачення з підсудним, бере участь у дослідженні доказів, порушує перед судом клопотання про витребування і приєднання до справи нових доказів, що виправдують підсудного або пом`якшують його відповідальність, заявляє інші клопотання, викладає суду свою думку про клопотання інших учасників судового розгляду. Захисник бере участь у судових дебатах, висловлюючи суду свою думку про значення перевірених доказів у справі, про наявність обставин, які виправдовують підсудного чи пом`якшують його відповідальність, а також свої міркування з приводу застосування кримінального закону та міри покарання.

Згідно зі ст.289 КПК України (1960р.), якщо в судове засідання не з`явиться прокурор або захисник і якщо неможливо замінити їх іншими особами, слухання справи належить відкласти. Заміна захисника, що не з`явився, допускається тільки за згодою підсудного. Про неявку прокурора або адвоката в судове засідання суд повідомляє відповідні органи.

Суд вважає за необхідне наголосити, що дати та час судових засідань заздалегідь узгоджуються зі сторонами провадження.

Наведені факти свідчать про ігнорування захисником ОСОБА_7 своїх обов`язків та здійснення ним неналежного захисту інтересів підсудної ОСОБА_6 .

У зв`язку з вищевикладеним, колегія суддів вважає необхідним попередити захисника про відповідальність за неналежне виконання своїх професійних обов`язків.

Колегія суддів вважає доцільним наголосити на тому, що вищевказана кримінальна справа перебуває в провадженні суду протягом тривалого часу і за час судового провадження судові засідання з причин неявки захисника відкладалися неодноразово, що приводить до порушення розумних строків розгляду справи (справа розглядається відповідно до КПК України 1960 р.) та свідчить про зловживання процесуальними правами з метою затягування розгляду справи.

Відповідно до ст.33 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвоката може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності у порядку дисциплінарного провадження з підстав, передбачених законом.

Дисциплінарне провадження - процедура розгляду письмової скарги, яка містить відомості про наявність у діях адвоката ознак дисциплінарного проступку. Дисциплінарне провадження стосовно адвоката здійснюється кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури за адресою робочого місця адвоката, зазначеною в Єдиному реєстрі адвокатів України.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.266, 289 КПК України (1960р.), суд,-

У Х В А Л И В:

Попередити захисника ОСОБА_7 про недопустимість безпідставної неявки до суду, що є порушенням вимог ст.266 КПК України.

Копію ухвали направити захиснику підсудної ОСОБА_6 адвокату ОСОБА_7 для відома.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3

СудМалинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116797155
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне вбивство

Судовий реєстр по справі —1-398/11

Ухвала від 26.09.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 31.07.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 31.07.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Постанова від 12.10.2023

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні