Ухвала
від 30.01.2024 по справі 549/4/24
ЧОРНУХИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №549/4/24

Провадження №2-о/549/14/24

УХВАЛА

30 січня 2024 року Чорнухинський районний суд Полтавської області

у складі: головуючого - судді Крєпкого С.І.

за участю: секретаря судового засідання Кривчун Я.А.

представника заявника Ступніка С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , відділ соціального захисту та охорони здоров`я Чорнухинської селищної ради Полтавської області, про встановлення факту здійснення постійного стороннього догляду,

установив:

Заявник ОСОБА_1 через свого представника адвоката Ступніка С.В., звернувся до суду з заявою, в якій прохає встановити факт постійного догляду ОСОБА_1 своєї рідної тітки ОСОБА_2 , яка є особою з інвалідністю І групи.

Факт здійснення заявником догляду за особою з інвалідністю І групи має для нього юридичне значення, оскільки породжує виникнення прав, визначених Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Законом України «Про військовий обов`язок і військову службу».

11 січня 2024 року ухвалою Чорнухинського районного суду Полтавської області відкрито провадження у справі.

Згідно п.10 ч.1 ст.252ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (у іншій справі) у касаційному порядку палатою, об`єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду.

Згідно з п.14 ч.1 ст.253ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому п.10 ч.1ст.252 цього Кодексу- до закінчення перегляду в касаційному порядку.

Зупинення провадження по справі - це врегульована законом і оформлена ухвалою суду тимчасова перерва в провадженні по цивільній справі, викликана наявністю однієї з передбачених в законі обставин, які заважають здійснювати її розгляд.

Зупинення провадження у справі до вирішення іншої, виконує профілактичну функцію, оскільки запобігає постановленню суперечливих рішень у різних, але пов`язаних справах.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду 27 вересня 2023 року справа № 201/5972/22 передана на розгляд Великої Палати Верховного Суду з підстави, передбаченої частиною п`ятою статті 403 ЦПК України.

У цій справі заявник звернувся до суду в порядку окремого провадження із заявою про встановлення юридичного факту, а саме встановлення факту самостійного виховання дитини, зокрема, з метою отримання соціальної допомоги як батьку, що самостійно виховує дитину, а також отримання відстрочки від мобілізації.

Ухвалою Великої Палати Верховного Суду від 26 жовтня 2023 року справа №201/5972/22 прийнята та призначена до розгляду.

Представник заявника адвокат Ступнік С.В. при вирішенні питання щодо зупинення провадження у справі з ініціативи суду покладався на розсуд суду.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, повідомлялась про час і місце розгляду справи (а.с.33).

Представник заінтересованої особи відділу соціального захисту та охорони здоров`я Чорнухинської селищної ради в судове засідання також не з`явилася, надала суду заяву про розгляд заяви без її участі, не заперечує проти задоволення заявлених вимог (а.с.31-32).

Вирішуючи питання про наявність підстав для зупинення провадження у справі суд виходить з такого.

Беручи до учаги практику оцінки подібності правовідносин, зокрема правові висновки Великої Палати Верховного Суду щодо критеріїв встановлення відповідної подібності, викладених у постанові від 12 жовтня 2021 року у справі № 233/2021/19, суд дійшов висновку про подібність правовідносин у цій справі та справі №201/5972/22 в контексті аналізу питання юрисдикції розгляду спору.

З огляду на те, що Великою палатою Верховного Суду у справі №201/5972/22 переглядається судове рішення у подібних правовідносинах і стосується предметної юрисдикції цієї справи та можливості її вирішення в порядку окремого провадження за правилами цивільного судочинства, наявні передбачені п.10 ч.1 ст.252ЦПК України підстави зупинення провадження у цивільній справі №549/4/24 до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду судового рішення у справі №201/5972/22.

На підставі викладеного керуючись ст.ст.252,253 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Зупинити провадженняу цивільнійсправі №549/4/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , відділ соціального захисту та охорони здоров`я Чорнухинської селищної ради Полтавської області, про встановлення факту здійснення постійного стороннього догляду до закінчення перегляду Великою Палатою Верховного Суду справи №201/5972/22.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Дата складення повного тексту ухвали 05.02.2024.

Суддя С.І.Крєпкий

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116798295
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту здійснення постійного стороннього догляду

Судовий реєстр по справі —549/4/24

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні