Ухвала
від 02.02.2024 по справі 420/31967/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/31967/23

У Х В А Л А

29 січня 2024 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді - Токмілової Л.М.

за участі:

секретаря судового засідання Кожухар В.В.

представника позивача Страхова А.М.

представника відповідача Орлов Є.Ю.

представника Управління обласної ради з майнових відносин Касьянова О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Управління обласної ради з майнових відносин про виключення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору в адміністративній справі за позовом Керівника Білгород-Дністровської окружної прокуратури Одеської області в інтересах Головного управління державної служби з надзвичайних ситуацій в Одеській області, Одеської обласної державної військової адміністрації до Державного навчального закладу «Старокозацький професійний аграрний ліцей», за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Управління обласної ради з майнових відносин про визнання протиправною бездіяльність щодо незабезпечення готовності захисної споруди, -

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява керівника Білгород-Дністровської окружної прокуратури Одеської області в інтересах Головного управління державної служби з надзвичайних ситуацій в Одеській області, Одеської обласної державної військової адміністрації до Державного навчального закладу Старокозацький професійний аграрний ліцей, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Управління обласної ради з майнових відносин, в якій позивач просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Державного навчального закладу Старокозачий професійний аграрний ліцей (код 02546536) у вигляді незабезпечення готовності захисної споруди цивільного захисту №56246, яка знаходиться за адресою: Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Старокозаче, вул. Малиновського, 30, до використання за призначенням та зобов`язати Державного навчального закладу Старокозачий професійний аграрний ліцей (код 02546536) вчинити дії, спрямовані на приведення у стан готовності захисної споруди цивільного захисту №56246, яка знаходиться за адресою: Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Старокозаче, вул. Малиновського, 30 з метою використання її за призначенням у відповідність до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених Наказом Міністерства внутрішніх справ України №579 від 09.07.2018.

Ухвалою суду від 12.12.2023 року відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження.

26.01.2024 року до суду надійшло клопотання третьої особи про виключення Управління обласної ради з майнових відносин зі складу учасників процесу.

Суд, розглянувши у відкритому судовому засідання клопотання третьої особи, зазначає.

У судовому засіданні Управління обласної ради з майнових відносин підтримало клопотання про виключення їх з учасників справи та просило задовольнити клопотання в повному обсязі.

Інші учасники справи не заперечували проти задоволення клопотання третьої особи та виключення Управління обласної ради з майнових відносин з учасників справи.

Розглядаючи обставин справи, варто зазначити, що предметом її розгляду є захисна споруда цивільного захисту №56246, яка знаходиться за адресою: Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Старокозаче, вул. Малиновського, 30 на території Державного навчального закладу «Старокозацький професійний аграрний ліцей».

Обґрунтовуючи подане клопотання, представник третьої особи зазначив, що рішення суду не може вплинути на його права та обов`язки, оскільки цілісний майновий комплекс державного навчального закладу «Старокозацький професійний аграрний ліцей» передано у спільну власність територіальних громад Одеської області, однак право власності на об`єкт передачі виникає з дати підписання акта приймання-передачі. Акт приймання-передачі повинен бути складений та підписаний комісією з питань передачі, що утворюється та склад якої затверджується рішенням Одеської обласної ради. Станом на сьогодні, комісію з питань передачі державного навчального закладу «Старокозацький професійний аграрний ліцей» у спільну власність територіальних громад Одеської області не створено та склад її не затверджено. Таким чином, державний навчальний заклад «Старокозацький професійний аграрний ліцей» не перебуває на балансі Управління обласної ради з майнових відносин, відповідно у третьої особи відсутні права та обов`язки щодо зазначеного майна.

Суд зазначає, що основоположним документом, що регламентує діяльність Управління, є Положення про управління обласної ради з майнових відносин, затверджене рішенням Одеської обласної ради від 26 травня 2016 року № 118-VIII (далі - Положення).

Згідно з пунктом 1 Положення, Управління обласної ради з майнових відносин утворюється обласною радою для реалізації повноважень обласної ради щодо управління об`єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області з метою ефективного і раціонального використання майна.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 09 травня 2023 року № 412-р «Про передачу цілісних майнових комплексів державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти у спільну власність територіальних громад Кіровоградської та Одеської області» цілісний майновий комплекс державного навчального закладу «Старокозацький професійний аграрний ліцей» передано у спільну власність територіальних громад Одеської області.

Однак, згідно з частиною 6 статті 7 Закону України «Про передачу об`єктів права державної та комунальної власності» від 03 березня 1998 року № 147/98-ВР право власності на об`єкт передачі виникає з дати підписання акта приймання-передачі.

Водночас, керуючись абзацом 3 пункту 10 постанови Кабінету Міністрів України від 21 вересня 1998 року № 1482 «Про передачу об`єктів права державної та комунальної власності», право на управління об`єктом передачі виникає з дати підписання акта приймання-передачі.

Акт приймання-передачі повинен бути складений та підписаний комісією з питань передачі, що утворюється та склад якої затверджується рішенням Одеської обласної ради.

Як зазначає представник третьої особи, станом на сьогодні, комісію з питань передачі державного навчального закладу «Старокозацький професійний аграрний ліцей» у спільну власність територіальних громад Одеської області не створено та склад її не затверджено

Беручи до уваги, що предметом позову є захисна споруда, яка знаходиться на території Державного навчального закладу Старокозачий професійний аграрний ліцей, а також, що Управлінню обласної ради з майнових відносин ще не передано навчальний заклад на утримання, то суд вважає за необхідне виключити Управління обласної ради з майнових відносин зі складу учасників справи.

Згідно з ч.2 ст. 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно ч.5 ст.49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суд зазначає, що права та обов`язки третіх осіб визначені статтею 44 КАС України

Зважаючи на вищевикладене, суд дійшов висновку про необхідність виключення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Управління обласної ради з майнових відносин зі складу учасників справи.

Керуючись ст.ст. 42, 43, 49, 243, 248КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Управління обласної ради з майнових відносин про виключення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору задовольнити.

Виключити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Управління обласної ради з майнових відносин зі складу учасників справи.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повний текс ухвали виготовлено 02.02.2024.

Суддя Токмілова Л.М.

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116804329
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльність щодо незабезпечення готовності захисної споруди

Судовий реєстр по справі —420/31967/23

Рішення від 13.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

Ухвала від 12.12.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

Ухвала від 27.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні