Ухвала
від 05.02.2024 по справі 580/11385/23
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття спрощеного позовного провадження в адміністративній справі

05 лютого 2024 року справа № 580/11385/23м. Черкаси

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Бабич А.М., перевіривши матеріали позову ОСОБА_1 до Військово-лікарської комісії Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про визнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії,

УСТАНОВИЛА:

29.11.2023 у Черкаський окружний адміністративний суд надійшов позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) (далі - позивач) до Військово-лікарської комісії Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (19502, Черкаська обл, м.Городище, вул.Олега Українського, буд.9; код ЄДРПОУ 02005355) (далі відповідач) щодо визнання протиправною і скасування постанови про ступінь придатності військовозобов`язаного до військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період, оформленої довідкою від 04.09.2023 №962.

Позивач у позовній заяві вказав третю особу на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог, Перший відділ Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (19502, Черкаська обл., м.Городище, вул.Олега Українського, буд.9).

Додатково просив витребувати у нього видану йому під розписку повістку на проходження ВЛК, направлення на проходження ВЛК, витяг з Книги протоколів ВЛК щодо нього (далі Клопотання).

Обґрунтовуючи зазначив, що пройшов медичний огляд, за результатом якого 04.09.2023 ВЛК рішенням визнало його придатним до військової служби, залишивши поза увагою його хвороби.

Ознайомившись із матеріалами позову, виявлено недоліки позовної заяви, які перешкоджають відкриттю провадження у справі. У зв`язку з цим ухвалою від 04 грудня 2023 року суд залишив її без руху.

Перевіривши Заяву та позов у новій редакції з`ясовано, що недоліки позовної заяви вказані в ухвалі суду від 04 грудня 2023 року усунені частково, а саме в частині уточнення відомостей щодо третьої особи. Тому ухвалою від 15 січня 2024 року суд продовжив позивачу строк для усунення недоліків позову, встановивши термін 5 днів з дати отримання цієї ухвали.

30.01.2024 позивач на виконання вимог вказаних вище ухвал надіслав суду заяву (вх. № 5185/24) (далі Заява), до якої додав три примірники позовної заяви з усунутими недоліками, а саме з точним зазначенням відомостей про відповідача: КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО ГОРОДИЩЕНСЬКЕ МЕДИЧНЕ ОБ`ЄДНАННЯ ГОРОДИЩЕНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ в особі Військово-лікарської комісії Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (19502, Черкаська обл., м.Городище, вул.Олега Українського, буд.9; код ЄДРПОУ 02005355), чим усунув недоліки позовної заяви.

Обґрунтовуючи Заяву зазначив, що місцезнаходження відповідача згідно з оскаржуваною довідкою: м.Городище, вул.Олега Українського, буд.9. Тобто, при Першому відділі Черкаського РТЦК та СП. Проте печатка КНП «Городищенське медичне об`єднання» Городищенської міської ради. Печатка Черкаського РТЦК та СП, при якому створена ВЛК, яка визнала його придатним до служби, відсутня. Зазначене свідчить про суперечливість у визначенні особи відповідача.

Щодо вказаних обставин суд урахував.

Згідно з п.9 ч.1 ст.4 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) відповідач - суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача. Відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом (ч.4 ст.46 КАС України).

Відповідно до ч.1 ст.43 КАС України здатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами), адміністратором за випуском облігацій.

Згідно з ч.3 ст. 43 КАС України здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Частиною 3 ст.5 КАС України визначено, що до суду можуть звертатися в інтересах інших осіб органи та особи, яким законом надано таке право.

Отже, в інтересах інших осіб до суду можуть звертатися інші органи та особи, яким законом надано таке право.

Згідно з ч.1 ст.55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Відповідно до ч.ч.1-2 ст. 57 КАС України представником у суді може бути адвокат або законний представник. У справах незначної складності та в інших випадках, визначених цим Кодексом, представником може бути фізична особа, яка відповідно до частини другої статті 43 цього Кодексу має адміністративну процесуальну дієздатність.

Згідно з відомостями сайту https://opendatabot.ua/c/09732578 код ЄДРПОУ 09732578, який зазначений в оскаржуваній довідці, належить юридичній особі - Смілянсько-кам`янський об`єднаний міський військовий комісаріат, який знаходиться за адресою: 20700, Черкаська область, місто Сміла, вулиця О. Невського, будинок 34,- та який згідно з відомостями із сайту https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/09732578/ припинив свою діяльність як юридична особа 28.12.2009.

Відповідно до абз.3 п.3 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 року № 154 (далі Положення №154), районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки як структурні підрозділи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя підпорядковуються відповідному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, області, мм. Києва та Севастополя, на території відповідальності якого вони перебувають згідно з адміністративно-територіальним устроєм України.

Згідно з п.7 Положення №154 територіальні центри комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя є юридичними особами публічного права, мають самостійний баланс, реєстраційні рахунки в органах Казначейства.

Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є відокремленими підрозділами відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя.

З метою забезпечення виконання завдань та визначених функцій районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у їх складі утворюються структурні підрозділи (відділи, відділення, групи, служби), які провадять діяльність відповідно до положення про структурний підрозділ районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, що затверджується керівником районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Положення про районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки затверджуються керівниками відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя.

Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки має печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням.

Територіальним центром комплектування та соціальної підтримки в Черкаській області є Черкаський обласний військовий комісаріат (18008, Черкаська обл., місто Черкаси, вулиця Хоменка, будинок 19; код ЄДРПОУ 07735288), який відповідно до спільної директиви Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України від 02.09.2020 №Д-321/7/дск з 31.10.2020 переформований у Черкаський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Щодо КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ГОРОДИЩЕНСЬКЕ МЕДИЧНЕ ОБ`ЄДНАННЯ ГОРОДИЩЕНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ суд урахував відомості сайту https://opendatabot.ua/c/02005355, якими підтверджується, що вказаний позивачем для ідентифікації відповідача код ЄДРПОУ 02005355 належить юридичній особі - КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО ГОРОДИЩЕНСЬКЕ МЕДИЧНЕ ОБ`ЄДНАННЯ ГОРОДИЩЕНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, яка знаходиться за адресою: 19502, Черкаська область, Черкаський район, місто Городище, вулиця Гагаріна, будинок 22. Отже, вказана установа є окремою юридичною особою та здатна нести самостійно права та обов`язки.

Отже, Черкаський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, якого позивач зазначив відповідачем в особі, є відокремленим підрозділом відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки області та не входить в структуру КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ГОРОДИЩЕНСЬКЕ МЕДИЧНЕ ОБ`ЄДНАННЯ ГОРОДИЩЕНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ. Відсутні повноваження на їх взаємозалежне представництво.

Суд також урахував з огляду на заявлений предмет спору п.п.2.1, 2.2. розділу 2 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402 (далі Положення №402), відповідно до яких для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі). Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) ВЛК (лікарсько-льотні комісії (далі - ЛЛК)) приймають постанови. Постанови ВЛК (ЛЛК) оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання штатної військово-лікарської комісії. Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов`язкові до виконання. Штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом.

Згідно з підп. 2.5.1 п.2.5 Положення №402 до позаштатних постійно діючих ВЛК (ЛЛК) належать: госпітальні ВЛК, гарнізонні ВЛК, ЛЛК, ВЛК Десантно-штурмових військ, ВЛК ТЦК та СП, ВЛК розвідувального органу Міністерства оборони України, ВЛК Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, ВЛК інших закладів охорони здоров`я комунальної або державної форми власності.

Отже, ВЛК інших закладів охорони здоров`я у т. ч. комунальної форми власності належать до позаштатних постійно діючих ВЛК.

Додатком 4 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України визначено форму довідки військово-лікарської комісії.

Відповідно до п. 3.8 глави 3 розділу II Положення №402 постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов`язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

Згідно з абз.1 п.5.2 глави 5 розділу II Положення №402 постанова ВЛК про придатність кандидата для проходження служби у військовому резерві оформлюється довідкою ВЛК у двох примірниках, затвердженню штатною ВЛК не підлягає і дійсна протягом одного року з дня проведення медичного огляду. Перші примірники оформленої довідки додаються до особової справи резервіста, другі примірники залишаються в гарнізонній (госпітальній) ВЛК, у ВЛК ТЦК та СП як додаток до книги протоколів засідання ВЛК.

Отже, заявлений предмет спору підвідомчий адміністративному суду. Однак недоліки позовної заяви усунуті частково. Зокрема, відомості щодо відповідача у справі позивач вказав неточно. Оскільки питання належного суб`єктного складу в цій справі з наявних документів суд встановив, відсутні перешкоди для відкриття провадження у справі.

Оскаржувана позивачем довідка оформлена згідно з Додатком 4 до Положення та скріплена печаткою КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ГОРОДИЩЕНСЬКЕ МЕДИЧНЕ ОБ`ЄДНАННЯ ГОРОДИЩЕНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (далі - відповідач 1), яке позивач зазначив відповідачем у справі, на бланку вказаного вище стурктурного підрозділу ТЦК. Оскільки вказана установа є закладом охорони здоров`я комунальної форми власності та належить до позаштатних постійно діючих ВЛК, печаткою якої скріплена оскаржувана довідка, суд дійшов висновку, що зазначена установа може вважатися суб`єктом владних повноважень і виступати відповідачем у справі. Водночас з огляду на зміст оскаржуваного рішення щодо придатності позивача до військової служби та процедуру направлень наявні підстави для залучення другим відповідачем у справі Черкаський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримкии (18008, Черкаська обл., місто Черкаси, вулиця Хоменка, будинок 19; код ЄДРПОУ 07735288) в особі Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (20700, Черкаська обл., м.Сміла) (далі - відповідач 2). Тому відповідачамі мають бути вказані особи в межах своїх владних повноважень.

Згідно з ч.3 ст.169 КАС України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 171 цього Кодексу.

Урахувавши зазначене вище наявні підстави прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі до вкзаних вище відповідачів.

З огляду на вимоги ч.3 ст.257 КАС України, враховуючи характер спірних правовідносин, зміст заявлених позовних вимог та предмету доказування, обсяг наданих доказів, справа не має значної складності. Кількість учасників не є значною, а викладені в позовній заяві обставини не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи. Зважаючи на відсутність складнощів у встановленні обставин з письмових заяв та доказів, запроваджений воєнний стан в Україні, суд дійшов висновку про доцільність розгляду та вирішення адміністративної справи правилами спрощеного провадження за наявними у справі матеріалами без проведення судового засідання та повідомлення сторін.

Відповідно до вимог ч.2 ст.262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі. При цьому, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву (ч.7 ст.262 КАС України). Отже, у випадку бажання учасників взяти участь у судовому засіданні відповідні обґрунтовані клопотання вони мають надати суду у вищевказаний строк.

Позивач зазначив у позовній заяві третю особу на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Перший відділ Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки в особі Черкаського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (18008, Черкаська обл., м.Черкаси, вул.Хоменка, буд.19; код ЄДРПОУ 07735288).

Оскільки предмет спору стосується визначення придатності особи до можливості або неможливості здійснення військових обов`язків, судове рішення може вплинути на його обов`язки.

Згідно з положеннями ч.2 ст.49 КАС України якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Отже, наявні підстави залучити вказаний державний орган до участі у справі третьою особою без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Щодо Клопотання про витребування доказів.

Відповідно до ч.1 ст.80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу відповідно до ч.3 вказаної вище статті.

Доказами в адміністративному судочинстві відповідно до ч.1 ст.72 КАС України є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи

Всупереч вказаних вище вимог КАС України позивач не зазначив про заходи, яких вживав для отримання вказаних вище доказів самостійно, не надав доказів вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Оскільки в Клопотанні відсутні обґрунтування необхідності отримання оригіналів вказаних вище документів, їх витребування не є доцільним зважаючи на обмеження заявлених підстав і предмета спору.

Водночас для правильного вирішення спору на виконання ч.4 ст.9 КАС України доцільно зобов`язати відповідача надати письмові докази для встановлення підстав прийняття спірної постанови, оформленої довідкою від 04.09.2023 №962.

Керуючись ст.ст.2-20, 48-49, 72-78, 122-123, 171-173, 243, 248, 287 КАС України, суддя

УХВАЛИЛА:

1. Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за уточненою позовною заявою (вх. від 30.01.2024) ОСОБА_1 до Черкаського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (18008, Черкаська обл., місто Черкаси, вулиця Хоменка, будинок 19; код ЄДРПОУ 07735288) в особі Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (20700, Черкаська обл., м.Сміла) (далі - відповідач 1), КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ГОРОДИЩЕНСЬКЕ МЕДИЧНЕ ОБ`ЄДНАННЯ ГОРОДИЩЕНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (19502, Черкаська область, Черкаський район, місто Городище, вулиця Гагаріна, будинок 22; код ЄДРПОУ 02005355) (далі відповідач 2) про визнання протиправним і скасування рішення.

2. Залучити до участі у справі третьою особою без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Перший відділ Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки в особі Черкаського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (18008, Черкаська обл., м.Черкаси, вул.Хоменка, буд.19; код ЄДРПОУ 07735288).

3. Здійснити розгляд вказаної справи правилами спрощеного позовного провадження.

4. Встановити відповідачам строк, тривалістю п`ятнадцять днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі, для надіслання: суду - відзивів на позовну заяву та всіх письмових і електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову (за наявності); позивачу - копії відзиву та доданих до них документів. Зобов`язати відповідачів в разі надання відзивів зазначити у них, серед іншого, конкретні правові підстави та фактичні обставини спору та надати суду протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали належним чином завірені копії: матеріалів медичної справи позивача щодо проходження ним медичного огляду, докази їх розгляду уповноваженою посадовою особою відповідачів; рішення за результатами проведеного медичного огляду позивача, інші докази, що враховані відповідачами у спірних правовідносинах для прийняття спірного рішення. У разі неможливості надати наявні докази у вищевказаний строк, письмово повідомити суд про причини та надати на їх підтвердження відповідні докази. Попередити, що у разі ненадання відзивів у встановлений судом строк без поважних причин спір буде вирішено за наявними матеріалами справи.

Встановити позивачу строк тривалістю 5 днів з дня отримання відзивів для подання суду відповіді.

Встановити третій особі строк тривалістю п`ять днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі для надіслання: суду пояснення щодо позову та всіх письмових і електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову (за наявності); учасникам справи копії пояснень та доданих до них документів.

5. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

6. Копію ухвали направити учасникам спору.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

СуддяАнжеліка БАБИЧ

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116805962
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —580/11385/23

Рішення від 05.04.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Ухвала від 15.01.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні