Рішення
від 07.02.2024 по справі 335/9111/23
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 335/9111/23

Провадження № 2/314/313/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.02.2024 року м.Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області в складі головуючий суддя Кононенко І.О., секретар судового засідання Билименко Т.В., за участю представника позивача ОСОБА_1 ,представника відповідача Діденко-Грецька К.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 335/9111/23 за позовом ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) до Вільнянської міської ради (м. Вільнянськ, Запорізька область, вул. Бочарова 4, ЄДРПОУ 04526963) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

До Вільнянського районного суду Запорізької області у листопаді 2023 року за підсудністю з Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ( з підстав знаходження спадкової земельної ділянки на території Вільнянського району) надійшла вищезазначена позовна заява ОСОБА_2 підписаною його представником адвокатом Чоп`як В.М. , в обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , далекою родичкою двоюрідною бабусею, після смерті якої залишилося спадкове майно , згідно заповіту від 04.09.2006 року зареєстрованого в реєстрі за № 2-4333 засвідченого державним нотаріусом Третьої Запорізької державної нотаріальної контори спадок заповідано позивачу , листом приватного нотаріуса Коноваленко Олени Вікторівни від 05.09.2023 року № 623/01-16 їй відмовлено в оформленні права на спадщину через пропуск строку звернення та рекомендовано звернутися до суду, про існування заповіту не знала до 2023 року, тому пропустила строк з поважних причин, тому на підставі ст. 1217,1218,1269,1270,1272,ЦК просили суд надати додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини. У судовому засіданні представник поповича позов підтримав , про заповіт позивач не знав. Представник відповідач поклався на розсуд суду .

Свідок ОСОБА_4 показала суду що є дружиною позивача, померла спадкодавець є далекою родичкою позивача, у серпні 2023 року випадково прибираючи у квартирі , яку здавали в оренду знайшли заповіт, до цього часу не знали про нього.

Дослідивши матеріали справи суд встановив наступне.

Згідно свідоцтва про смерть (від 20.03.2018 року НОМЕР_2 виданого Запорізьким міським ВДРАЦС ГТУЮ у Запорізькій області) ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2

Згідно відповіді приватного нотаріуса Коноваленко Олени Вікторівни Запорізького міського нотаріального округу на запит суду після померлої ОСОБА_3 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкова справа не заводилася.

Лист який наявний в матеріалах справи від 05.09.2023 року № 623/01-16 є лише листом про роз`яснення на звернення позивача , і не є рішенням про відмову у вчиненні нотаріальної дії, та не свідчить про звернення саме із заявою про прийняття спадщини чи про видачу свідоцтва про спадщину, доказів зворотнього не надано (письмових заяв із вхідним штампом нотаріальної контори тощо).

За змістом Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми) про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, про відмову від спадщини, заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяви спадкоємця на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), заяви про видачу свідоцтва виконавцю заповіту, заяви виконавця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень, заяви другого з подружжя про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, претензії кредиторів.

Якщо спадщина була відкрита на окремих територіях України до початку їх тимчасової окупації, введення воєнного стану та щодо якої спадкова справа була зареєстрована у Спадковому реєстрі, але не була закінчена, внаслідок знищення спадкової справи або відсутності доступу до місця її зберігання у зв`язку з тимчасовою окупацією чи веденням бойових дій, будь-який (будь-яка) приватний нотаріус (державна нотаріальна контора), до якого (якої) звернувся спадкоємець для завершення спадкування, продовжує провадження такої спадкової справи на підставі відповідної заяви спадкоємця.

В умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

Забезпечення реалізації права на спадкування на тимчасово окупованій території врегульовано частиною п`ятою статті 11-1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (далі Закон), якою передбачено, що вчинення нотаріальних дій щодо спадкових справ, які були зареєстровані у Спадковому реєстрі до початку тимчасової окупації, але не закінчені, здійснюється будь-яким нотаріусом на підконтрольній Уряду України території за зверненням спадкоємця.

Отже, з метою прийняття спадщини спадкоємцям у будь-якому випадку необхідно звернутись до державного чи приватного нотаріуса саме із заявою про прийняття спадщини, а не усного звернення чи отримання роз`яснення.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України, від 30 травня 2008 № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", при розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. У разі якщо відсутність умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину не підтверджена належними доказами, а саме відмовою нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину, це є підставою для відмови у позові про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

У матеріалах справи відсутня відмова нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, у видачі свідоцтва про право на спадщину , з урахуванням відсутності доказів звернення особисто позивача до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини чи про видачу свідоцтва про спадщину, що є самостійною підставою для відмови у позові. При таких обставинах позовні вимоги є необґрунтованими, керуючись 12,13,81,258,259,263,265,268 ЦПК України, суд,,

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_2 відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Іван Олександрович Кононенко

07.02.2024

СудВільнянський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116812053
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —335/9111/23

Постанова від 09.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Рішення від 07.02.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні