Ухвала
від 07.02.2024 по справі 293/187/24
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 293/187/24

Провадження № 2-о/293/19/2024

УХВАЛА

07 лютого 2024 рокусмт Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області у складі судді Лось Л.В.,

розглядаючи заяву ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

Заінтересовані особи:

1. Орган опіки та піклування виконавчого комітету Черняхівської селищної ради Житомирського району Житомирської області (майдан Рад, 2, смт Черняхів, Житомирська область, 12301, ЄДРПОУ 04344156)

2. ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 )

про визнання особи недієздатної, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

ВСТАНОВИВ :

Заявник звернувся до суду з вказаною заявою, в якій просить:

- визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним,

- встановлення опіки над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

- призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заява мотивована тим, що згідно рішення Черняхівського районного суду Житомирської області від 24.11.2021 ОСОБА_2 визнано недієздатним та призначено його опікуном заявника строком на два роки. У встановлений строк заявник не звернувся з клопотанням про продовження строку дії даного рішення. На даний час ОСОБА_2 продовжує хворіти психічним захворюванням та потребує сторонньої допомоги.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Статтею 294 ЦПК України, зокрема, визначено, що під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Заява про визнання особи недієздатною повинна відповідати як загальним вимогам, передбаченим у ст. ст. 175, 177 ЦПК України, так і спеціальним, які містяться у ст. 297 ЦПК України

Згідно зі ст. 299 ЦПК Українисправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Згідно ч.4ст.293 ЦПК Українипередбачено, що суд розгляд справи в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи у складі одного судді і двох присяжних.

Відповідно до протоколу автоматизованого визначення присяжних від 05.02.2024 основними присяжними визначено ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Подана заява відповідає вимогам статтям 296, 297 Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до частини 1 статті 187 ЦПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі не інакше як на підставі заяви, поданої та оформленої в порядку, встановленому цим Кодексом.

Таким чином, заяву ОСОБА_1 належить прийняти до розгляду, відкрити провадження у справі, розглядати заяву в порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних.

Заявник подав клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи, розгляд якого слід призначити у судовому засіданні.

Враховуючи наведене, вважаю, що слід відкрити провадження у даній справі та призначити її до розгляду по суті.

Також заявник подав клопотання про звільнення його від сплати судового збору на підставі ч.2 ст. 299 ЦПК України, так як судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави, про що зазначено в постанові Верховного Суду у справі № 637/909/21 (провадження №61-3489св22) від 14.12.2022.

Суд, дослідивши клопотання заявника, ураховуючи норми ч.2 ст. 299 ЦПК України, дійшов висновку про його задоволення та відповідно звільнення заявника від сплати судового збору в розмірі 605,60 грн.

На підставі наведеного, керуючись ст. 11, 13, 19, 293-294, 305-309 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору на підставі ч.2 ст. 299 ЦПК України.

2. Прийняти заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: 1.Орган опіки та піклування виконавчого комітету Черняхівської селищної ради Житомирського району Житомирської області, 2. ОСОБА_2 про визнання особи недієздатної, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

3.Здійснювати розглядсправи заправилами окремого позовногопровадження в складі одного судді і двох присяжних.

4.Призначити справудо судовогорозгляду впорядку окремогопровадження на 29лютого 2024року об14:00год. Засідання відбудеться у приміщенні Черняхівського районного суду Житомирської області за адресою: 12301, смт Черняхів, вул. Слобідська, 1, зал судових засідань № 2.

5. Встановити заінтересованій особі строк для подання до суду відзиву на заяву в порядку ст.178ЦПК України та доказів, що підтверджують заперечення проти заяви, протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання копії даної ухвали. У разі подання відзиву одночасно надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів заявнику.

Роз`яснити заінтересовані особі, що в разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити справу за наявними матеріалами справи.

6. Заінтересованій особі 1.Органу опіки та піклування виконавчого комітету Черняхівської селищної ради Житомирського району Житомирської області в порядку ст.300 ЦПК України надати подання про призначення опікуна ОСОБА_2 у разі визнання його недієздатним.

7. Повідомити учасників справи про розгляд справи.

8. Заявнику забезпечити участь у судовому засіданні особи ОСОБА_2 , що до якого розглядається заява про визнання недієздатним.

9. Повідомити учасників справи та присяжних про дату, час і місце проведення судового засідання.

10. Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати заявнику та заінтересованій особі, одночасно надіслати заінтересованій особі копію заяви з доданими до неї документами.

Інформацію щодо справи учасники справи можуть отримати на офіційному веб порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки: https://cr.zt.court.gov.ua/sud0624/

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Ухвала складена та підписана: 07.02.2024

Суддя Людмила ЛОСЬ

СудЧерняхівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116815658
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —293/187/24

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні