Постанова
від 07.02.2024 по справі 546/44/24
РЕШЕТИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 546/44/24

номер провадження 3/546/61/24

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2024 року м. Решетилівка

Суддя Решетилівського районного суду Полтавської області Романенко О.О., розглянувши клопотання захисника особи, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 - адвоката Рижкової Вікторії Олегівни про проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП,

в с т а н о в и в :

В провадженні Решетилівського районного суду Полтавської області перебувають матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за вчинення ним правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 130 КУпАП.

06.02.2024 через систему «Електронний суд» до суду надійшло клопотання захисника Рижкової В.І., яка діє в інтересах ОСОБА_1 про проведення судового засідання призначеного на 08:00 год 12.02.2024 в режимі відеоконференції з Бобринецьким районним судом Кіровоградської області за участі особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 та його захисника Рижкової В.І.

Своє клопотання захисник обґрунтовує тим, що внаслідок постійно триваючої загрози ракетних ударів по містам та сполученням між містами дістатись до Решетилівського районного суду Полтавської області без загрози для життя та здоров`я станом на сьогоднішній день є неможливим, у зв`язку з чим доцільно провести судове засідання в режимі відеоконференції.

Оскільки діючими нормамиКУпАПне визначено порядку розгляду клопотання про розгляд справи в режимі відеоконференції, суд застосовує принцип аналогії закону найбільш близької галузі права кримінального процесуального права та керується положеннямист. 336 КПК України.

Згідно зіст. 336 КПК Українисудове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин.

Рішення Вищої ради правосуддя №1845/0/15-21 від 17.08.2021 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - Положення). Рішення Вищої ради правосуддя № 977/0/15-23від 12.10.2023затверджено Зміни доПоложення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

У пункті 2 Положення зазначено, що положення визначає порядок функціонування в судах та органах системи правосуддя окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, зокрема підсистеми відеоконференцзв`язку.

Згідно із п. 45 Положення підсистема відеоконференцзв`язкузабезпечує можливість користувачам брати участь у засіданнях інших органів та установ системи правосуддя в режимі відеоконференції. Особливості порядку проведення таких засідань можуть встановлюватися відповідними органами та установами системи правосуддя.

Відповідно до п. 46 Положення за наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Пунктом 49 Положення передбачено, що для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Суд може постановити ухвалу про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначений день і час).

У Решетилівському районному суді Полтавської області є технічна можливість для проведення судових засідань в режимі відеоконференції з використанням програми ВКЗ підсистеми «Електронний суд», а саме: наявність обладнання та можливість його використання. Таким чином, участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції є правом учасника справи, встановленим чинним законодавством, та жодним чином не порушує прав інших учасників судового процесу, у тому числі не порушує ст. 21 Конституції України, якою встановлено, що усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах, права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

З урахуванням вищевикладеного, у зв`язку з наявністю у суду технічної можливості щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення програми ВКЗ підсистеми «Електронний суд», суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання захисника особи, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 - адвоката Рижкової Вікторії Олегівни про проведення судового засідання в режимі відеоконференції з Бобринецьким районним судом Кіровоградської області за участі особи, яка притягується до адміністративної відповідальності та його захисника.

Керуючисьст. 268 КУпАП, ст. 336 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання захисника особи, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 - адвоката Рижкової Вікторії Олегівни про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - задовільнити.

ДоручитиБобринецькому районному суду Кіровоградської області (адреса місцезнаходження: вул. Миколаївська, буд.80, м. Бобринець Кропивницького району Кіровоградської області, пошт.інд.:2720, ЄДРПОУ 02896839, emailinbox@bb.kr.court.gov.ua) забезпечити проведення відеоконференції судового засідання у справі про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, яке відбудеться 12 лютого 2024 року о 08-00 год, в якому братимуть участь в режимі відеоконференції особа, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 та захисник адвокат Рижкова В.О.

Копію цієї постанови негайно надіслати Бобринецькому районному суду Кіровоградської області для організації виконання та сторонам для відома.

У день розгляду справи особі, яка притягується до адміністративної відповідальності та його захиснику завчасно з`явитися доБобринецького районного суду Кіровоградської області, маючи при собі документ на підтвердження особи.

Доручити відповідальній особі суду перевірити документи, що посвідчують особу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , організувати вручення особі, яка притягується до адміністративної відповідальності пам`ятки про її права, передбаченіст. 268 КУпАП.

Постанова набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає апеляційному оскарженню.

Суддя О.О. Романенко

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116816354
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —546/44/24

Постанова від 12.02.2024

Адмінправопорушення

Решетилівський районний суд Полтавської області

Романенко О. О.

Постанова від 12.02.2024

Адмінправопорушення

Решетилівський районний суд Полтавської області

Романенко О. О.

Постанова від 07.02.2024

Адмінправопорушення

Решетилівський районний суд Полтавської області

Романенко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні