Ухвала
від 26.09.2023 по справі 752/16615/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/16615/20

Провадження № 1-кс/752/7762/23

У Х В А Л А

26.09.2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , адвоката ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши клопотання ст.слідчого СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_6 , погоджене Першим заступником керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_7 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020100000000644 від 24.07.2020 р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.3 ст.365-2 КК України,

в с т а н о в и в:

ст.слідчий СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_6 , за погодженням з Першим заступником керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_7 , звернулась з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020100000000644 від 24.07.2020 р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.3 ст.365-2 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у місті Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020100000000644 від 24.07.2020 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2 КК України та ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на підставі постанови Правління Національного банку України № 234 від 05.04.2016 виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, ФГВФО, Фонд) прийнято рішення № 463 від 05.04.2016 «Про запровадження тимчасової адміністрації у Публічному акціонерному товаристві «Комерційний банк «Хрещатик», код ЄДРПОУ 19364259 (далі - ПАТ «КБ «Хрещатик», Банк) та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку». Згідно з даним рішенням розпочато процедуру виведення ПАТ «КБ «Хрещатик» з ринку шляхом запровадженням в ньому тимчасової адміністрації.

Відповідно до рішення Правління Національного банку України № 46-рш від 02.06.2016 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КБ «Хрещатик» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення № 913 від 03.06.2016 «Про початок процедури ліквідації

ПАТ «КБ «Хрещатик» та делегування повноважень ліквідатора банку». Згідно з зазначеним рішенням з 06.06.2016 розпочато процедуру ліквідації ПАТ «КБ «Хрещатик».

Наказом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 19.06.2019 № 251, прийнятого на підставі рішення Виконавчої дирекції Фонду від 19.06.2019 № 1548 призначено уповноваженою особою Фонду та делеговано всі повноваження ліквідатора ПАТ «КБ «Хрещатик», визначені статтями 37, 38, 47-52, 52-1, 53 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», в тому числі з підписання всіх договорів, пов`язаних з реалізацією активів банку у порядку, визначеному законом, окрім повноважень в частині організації реалізації активів банку, провідному професіоналу з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу організації процедур ліквідації неплатоспроможних банків департаменту управління активами Фонду ОСОБА_5 (далі - ОСОБА_5 ) строком на два роки з 20.06.2019.

Відповідно до п. 17 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - працівник Фонду, який від імені Фонду та в межах повноважень, передбачених цим Законом та/або делегованих Фондом, виконує дії із забезпечення виведення банку з ринку під час здійснення тимчасової адміністрації неплатоспроможного банку та/або ліквідації банку.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 37 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» уповноважена особа Фонду у разі делегування їй повноважень має право: вчиняти будь-які дії та приймати рішення, що належали до повноважень органів управління і органів контролю банку; укладати від імені банку будь-які договори (вчиняти правочини), необхідні для забезпечення операційної діяльності банку, здійснення ним банківських та інших господарських операцій, з урахуванням вимог, встановлених цим Законом; продовжувати, обмежувати або припиняти здійснення банком будь-яких операцій; приймати на роботу, звільняти з роботи чи переводити на іншу посаду будь-кого з керівників чи працівників банку, переглядати їх службові обов`язки, змінювати розмір оплати їх праці з додержанням вимог законодавства України про працю; вчиняти дії, спрямовані на виконання плану врегулювання, відповідно до цього Закону та нормативно-правових актів Фонду.

Пунктом 4 ст. 37 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» передбачено, що на виконання своїх повноважень уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб діє без довіреності від імені банку, має право підпису будь-яких договорів (правочинів), інших документів від імені банку.

Таким чином, відповідно до п. 1 примітки до статті 364 КК України, ОСОБА_5 , виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції за спеціальним повноваженням, делегованим Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, являвся службовою особою.

25.02.2016 на підставі укладених між ПАТ «КБ «Хрещатик» та Акціонерним товариством «Київметробуд», код ЄДРПОУ 01387432 (далі - АТ «Київметробуд») договору про задоволення вимог іпотекодержателя, посвідченого 05.07.2012 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 та додаткових договорів до нього, за ПАТ «КБ «Хрещатик» зареєстровано право власності на нежилий будинок - адмінбудинок (літ. А)), загальною площею 7499, 7 кв.м. за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, буд. 8 (далі - нежилий будинок по вул. Прорізна, 8 в м. Києві).

Приблизно в червні - на початку липня 2019 року, більш точні дата та час досудовим розслідуванням не встановлені, ОСОБА_5 , будучи призначеним уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «КБ «Хрещатик» на підставі рішення Виконавчої дирекції Фонду від 19.06.2019 №1548, отримавши доступ до інформації про активи ПАТ «КБ «Хрещатик» та достовірно знаючи, що ліквідаційна маса Банку ще не сформована та не затверджена, вирішив здійснити відчуження активів Банку третім особам за наперед визначеною та погодженою з останніми вартістю.

В зв`язку з цим, у ОСОБА_5 виник умисел на зловживання своїм повноваженнями, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої особи, та при цьому він розробив план реалізації свого злочинного умислу.

Усвідомлюючи, що реалізація злочинного умислу, можлива лише при об`єднанні зусиль декількох (групи) осіб та їх спрямуванні на вчинення злочинів, детальному розподілі між ними обов`язків при їх вчиненні, забезпеченні взаємозв`язку між діями всіх учасників злочинної групи, а також координації їх поведінки, діючи згідно розробленого плану злочинної діяльності, ОСОБА_5 , будучи уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «КБ «Хрещатик», здійснюючи професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг та виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції за спеціальним повноваженням, делегованим Фондом, зловживаючи своїми повноваженнями з метою одержання неправомірної вигоди для іншої особи, приблизно в червні - на початку липня 2019 року, точна дата досудовим розслідуванням не встановлена, в невстановлений слідством місці, при невстановлених обставинах, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої особи, вступив у злочинну змову з невстановленими службовими особами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та іншими невстановленими особами, з якими досяг домовленості на продаж Приватному акціонерному товариству «Діпробудмашина», код ЄДРПОУ 00241212 (далі - ПрАТ «Діпробудмашина») за наперед визначеною та погодженою з останнім вартістю в розмірі 425 132 400,00 грн. активу ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК», а саме нежилого будинку по вул. Прорізна, 8 в м. Києві, узгодив з ними розроблений план злочинних дії та розмежував ролі в процесі його реалізації.

Так, виконуючи узгоджений план злочинної діяльності, ОСОБА_5 , виконуючи свою роль, будучи уповноваженою особою Фонду на ліквідацію

ПАТ «КБ «Хрещатик», здійснюючи професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг та виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції за спеціальним повноваженням, делегованим Фондом, зловживаючи своїми повноваженнями з метою одержання неправомірної вигоди для іншої особи, на початку липня 2019 року, більш точна дата та час досудовим розслідуванням не встановлена, забезпечив підготовку та надсилання до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб листа ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК» від 02.07.2019 № 2-1/3089 з пропозицією здійснення продажу об`єктів нерухомості

ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК», зокрема і нежилого будинку по

АДРЕСА_1 , до моменту формування ліквідаційної маси. З вказівкою актуалізації оцінки об`єктів нерухомості станом на дату прийняття рішення виконавчої дирекції Фонду «Про здійснення процедури ліквідації ПАТ «КБ «Хрещатик», зважаючи на обставину, що остання оцінка майна в банку здійснювалась станом на 01.10.2016.

Частиною 2 статті 51 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» передбачено, що після затвердження виконавчою дирекцією Фонду результатів інвентаризації майна банку та формування ліквідаційної маси Фонд розпочинає передпродажну підготовку та реалізацію майна банку у порядку, визначеному цим Законом та нормативно-правовими актами Фонду, за найвищою вартістю у найкоротший строк.

Частиною 3 статті 51 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» передбачено, що Фонд затверджує способи, порядок, склад та умови відчуження майна банку, включеного до ліквідаційної маси, у разі потреби організовує консолідований продаж майна кількох банків, що одночасно перебувають у процедурі ліквідації.

Крім того, ч. 4 ст. 51 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» передбачено, що Фонду заборонено відчужувати майно банку до затвердження виконавчою дирекцією Фонду способу, порядку, складу та умов відчуження майна такого банку, крім випадків надання виконавчою дирекцією Фонду дозволу на реалізацію окремого майна з метою запобігання збиткам або ризикам його втрати чи пошкодження, а також у випадках, передбачених цим Законом.

ОСОБА_5 спільно з невстановленими службовими особами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, достовірно знаючи те, що ліквідаційна маса Банку ще не сформована та не затверджена, а також, що реалізація окремого майна банку, що ліквідується, здійснюється відповідно до вимог ч. 2 ст. 51 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» після затвердження виконавчою дирекцією Фонду результатів інвентаризації майна банку та формування ліквідаційної маси, в період з 02.07.2019 по 08.07.2019, точна дата досудовим розслідуванням не встановлена, в невстановленому місці та при невстановлених обставинах, в порушення вимог вказаної норми, забезпечили прийняття виконавчою дирекцією Фонду рішення від 08.07.2019 № 1725 про надання дозволу на реалізацію окремого нерухомого майна ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК», зокрема нежилого будинку по вул. Прорізна, 8 в м. Києві та забезпечення направлення пропозицій щодо реалізації нерухомого майна ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК», а саме: способу, порядку, складу та умов відчуження такого майна. Підготовленого на підставі Доповідної записки директора департаменту консолідованого продажу активів від 08.07.2019 за № 28/040-2108-ДЗ та листа ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК» від 02.07.2019 № 2-1/3089.

В послідуючому ОСОБА_5 , будучи уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «КБ «Хрещатик», здійснюючи професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг та виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції за спеціальним повноваженням, делегованим Фондом, зловживаючи своїми повноваженнями з метою одержання неправомірної вигоди для іншої особи, діючи умисно, відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої особи, в період з 08.07.2019 по 11.07.2019, точна дата досудовим розслідуванням не встановлена, в невстановлений слідством місці, при невстановлених обставинах, на виконання рішення виконавчої дирекції Фонду від 08.07.2019 № 1725, забезпечив складення комісійного протоколу малого комітету з управління активами ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК» від 11.07.2019 № 07/11/01, з посиланням на оціночну вартість майна визначену суб`єктом оціночної діяльності ЗАТ «Консалтингюрсервіс» станом на 01.10.2016, згідно якого ціна, за яку ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК» має намір реалізувати нежилий будинок по АДРЕСА_1 , становить 425 132 400, 00 грн., а також забезпечив надсилання вказаного протоколу до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб листом Банку від 11.07.2019 № 2-1/3132.

Положеннями п. 8-2 ч. 1 ст. 2 Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» передбачено передпродажну підготовку, що є заходами з підготовки до продажу банку або майна банку (кількох банків), які здійснює Фонд стосовно банку або майна банку (кількох банків) для підвищення їх інвестиційної привабливості та вартості.

Статтею 51 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» передбачено, що після затвердження виконавчою дирекцією Фонду результатів інвентаризації майна банку та формування ліквідаційної маси Фонд розпочинає передпродажну підготовку та реалізацію майна банку у порядку, визначеному цим Законом та нормативно-правовими актами Фонду, за найвищою вартістю у найкоротший строк.

Відповідно до п. 1 розділу III Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються, затверджене рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 388 від 24.03.2016 (далі - Положення № 388), порядок підготовки до продажу активів (майна) банків, що ліквідуються, включає проведення інвентаризації активів (майна), здійснення оцінки активів (майна), формування ліквідаційної маси, розробку плану продажу активів (майна). Згідно з п. 3 розділу VI вказаного Положення Уповноважений структурний підрозділ Фонду може ініціювати проведення повторної оцінки активів (майна) банку, що ліквідується.

Відповідно до п. 6 розділу IV Методики оцінки активів банку, віднесеного до категорії проблемних або неплатоспроможних, затверджена рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб №2707 від 08.12.2016 (далі - Методика № 2707), строки дії звіту про результати здійснення оцінки активів та висновку про вартість майна становлять не більше трьох місяців з дати, на яку здійснено оцінку активів. Звіт, строк дії якого сплинув, може бути оновлений за спрощеною процедурою шляхом оновлення вихідної інформації щодо активів та прийнятих припущень та здійснення повторного розрахунку.

Положеннями ст. 7 (Випадки проведення оцінки майна) Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» визначено, що оцінка майна проводиться у випадках, встановлених законодавством України, міжнародними угодами, на підставі договору, а також на вимогу однієї з сторін угоди та за згодою сторін. Проведення оцінки майна є обов`язковим у зв`язку з необхідністю захисту суспільних інтересів.

В подальшому, невстановлені службові особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб спільно з ОСОБА_5 відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, достовірно знаючи про те, що порядок підготовки до продажу активів (майна) банків, що ліквідуються, відповідно до п. 1 розділу III Положення № 388, включає здійснення оцінки активів (майна), а також про те, що відповідно до п. 6 розділу IV Методики № 2707, строки дії звіту про результати здійснення оцінки активів та висновку про вартість майна становлять не більше трьох місяців з дати, на яку здійснено оцінку активів, без проведення оцінки активу ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК» - нежилого будинку по АДРЕСА_1 , використовуючи як формальну підставу за основу оцінку вказаного майна, проведену 01.10.2016, в період з 01.08.2019 по 05.08.2019, точна дата досудовим розслідуванням не встановлена, в невстановленому місці та при невстановлених обставинах, в порушення вимог статті 51 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», п. 1 розділу III, п. 3 розділу VI Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються, затверджене рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 388 від 24.03.2016, п. 6 розділу IV Методики оцінки активів банку, віднесеного до категорії проблемних або неплатоспроможних, затверджена рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб №2707 від 08.12.2016 ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», забезпечили прийняття виконавчою дирекцією Фонду рішення від 05.08.2019 № 1969 про визначення активів ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК», що підлягають продажу на відкритих торгах (аукціоні) шляхом проведення викритих торгів (аукціонів) із використанням електронної торгової системи для проведення електронного аукціону, який складається з автоматичного покрокового зниження початкової (стартової) ціни лоту, етапів подання закритих цінових пропозицій та цінової пропозиції, а саме нерухомого майна Банку, в тому числі нежилого будинку по АДРЕСА_1 із початковою (стартовою) ціною 425 132 400, 00 грн. з ПДВ.

В подальшому, після розміщення 07.08.2019 на сайті https://prozorro.sale/ на підставі рішення виконавчої дирекції Фонду від 05.08.2019 № 1969 оголошення UA-EA-2019-08-07-000214-b з продажу на «голландському» аукціоні нежитлового приміщення (нежилого будинку-адмінбудинку (Літ. А)), загальною площею - 7499, 7 кв.м, за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, буд. 8 (№ лоту: GL22N09998), невстановлені досудовим слідством особи, діючи умисно, в інтересах

ПрАТ «Діпробудмашина», за попередньою змовою групою осіб спільно з ОСОБА_5 , невстановленими службовими особами Фонду та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, достовірно знаючи про те, що електронний аукціон буде складатись з автоматичного покрокового зниження початкової (стартової) ціни лоту № GL22N09998, будучи впевненими в тому, що подання цінової пропозиції ПрАТ «Діпробудмашина» з початковою (стартовою) ціною лоту буде гарантією перемоги ПрАТ «Діпробудмашина» на аукціоні, в період з 18 год. 18 хв. 07.08.2019 по 16 год. 23 хв. 29.08.2019, точна дата та час досудовим розслідуванням не встановлена, в невстановленому місці та при невстановлених обставинах, забезпечили подання ПрАТ «Діпробудмашина» закритої цінової пропозиції з первинною пропозицією придбати лот № GL22N09998 за початкову (стартову) ціну в розмірі 425 132 400, 00 грн. з ПДВ.

29.08.2019 в період часу з 09 год. 38 хв. по 16 год. 34 хв. Українською універсальною біржою, код ЄДРПОУ 25158707, проведено електронний аукціон з продажу нежитлового приміщення (нежилий будинок - адмінбудинок (літ. А)), загальною площею 7499, 7 кв.м. за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, буд. 8) з початковою (стартовою) ціною лоту в розмірі 425 132 400,00 грн. з ПДВ.

Переможцем торгів визначено ПрАТ «Діпробудмашина», код ЄДРПОУ 00241212, яким запропоновано ціну в розмірі 425 132 400,00 грн. з ПДВ, що відповідає початковій (стартовій) ціні лоту.

18.09.2019 ПрАТ «Діпробудмашина» здійснено розрахунок за актив, придбаний на аукціоні 29.08.2019 згідно з протоколом № UA-EA-2019-08-07-000214-B, в сумі 425 132 400,00 грн. з ПДВ.

В подальшому, ОСОБА_5 , будучи уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «КБ «Хрещатик», здійснюючи професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг та виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції за спеціальним повноваженням, делегованим Фондом, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб спільно з невстановленими службовими особами Фонду до іншими невстановленими особами, відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, з корисливих мотивів, усвідомлюючи, що вартість нежилого будинку по вул. Прорізна, 8 в

м. Києві значно вища ніж 425 132 400,00 грн., зловживаючи своїми повноваженнями з метою одержання неправомірної вигоди для іншої особи -

ПрАТ «Діпробудмашина», 07.10.2019, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, знаходячись у невстановленому місці, підписав договір купівлі-продажу нерухомого майна, що продане на аукціоні, а саме: нежилого будинку - адмінбудинку (літ. А)), загальною площею 7499, 7 кв.м. за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, буд. 8, між ПАТ «КБ «Хрещатик» (Продавець) та

ПрАТ «Діпробудмашина», код ЄДРПОУ 00241212 (Покупець), за ціною 425 132 400,00 грн., в тому числі ПДВ 70 855 400,00 грн., посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_9 та зареєстрований за № 1417.

При цьому, до п. 3.3 зазначеного договору купівлі-продажу нерухомого майна, що продане на аукціоні від 07.10.2019, в порушення вимог статті 51 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», п. 1 розділу III, п. 3 розділу VI Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються, затверджене рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 388 від 24.03.2016, п. 6 розділу IV Методики оцінки активів банку, віднесеного до категорії проблемних або неплатоспроможних, затверджена рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 2707 від 08.12.2016 ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», внесено відомості про те, що ринкова вартість проданого нерухомого майна становить 197 637 094,00 грн., згідно зі звітом експертної оцінки станом на 01.10.2016, проведеної суб`єктом оціночної діяльності ЗАТ «Консалтингюрсервіс», код ЄДРПОУ 23718881.

Крім того, ОСОБА_5 , будучи уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «КБ «Хрещатик», здійснюючи професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг та виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції за спеціальним повноваженням, делегованим Фондом, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб спільно з невстановленими службовими особами Фонду до іншими невстановленими особами, відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, з корисливих мотивів, зловживаючи своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, бажаючи довести злочин до кінця, 07.10.2019, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, знаходячись у невстановленому місці, підписав акт приймання-передачі нерухомого майна (частини), що продане на аукціоні, за заниженою вартістю, а саме: нежилого будинку - адмінбудинку (літ. А)), загальною площею 7499, 7 кв.м. за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, буд. 8, між ПАТ «КБ «Хрещатик» (Продавець) та ПрАТ «Діпробудмашина», код ЄДРПОУ 00241212 (Покупець).

В подальшому, 07.10.2019 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_9 зареєстровано за ПрАТ «Діпробудмашина» право власності на об`єкт нерухомості - нежитловий будинок загальною площею 7499.7 кв. м. за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, 8.

Таким чином, ОСОБА_5 , будучи уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «КБ «Хрещатик», здійснюючи професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг та виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції за спеціальним повноваженням, делегованим Фондом, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб спільно з невстановленими службовими особами Фонду до іншими невстановленими особами, зловживаючи своїми повноваженнями з метою одержання неправомірної вигоди ПрАТ «Діпробудмашина», незаконно здійснив відчуження активу ПАТ «КБ «Хрещатик» - нежитлового будинку загальною площею 7499.7 кв. м. за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, 8 за заниженою ціною, чим завдав ПАТ «КБ «Хрещатик» майнову шкоду на суму 160 944 890,00 грн., що в двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та являється тяжкими наслідками.

28.06.2023 старшим слідчим слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_6 , за погодженням з прокурором у кримінальному провадженні - прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12020100000000644 від 24.07.2020 повідомлено про підозру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2 КК України.

У кримінальному провадженні проведені наступні слідчі та розшукові дії:

-допитано як підозрюваного щодо обставин кримінального провадження ОСОБА_5 ;

-проведено тимчасовий доступ до речей і документів в Фонді гарантування вкладів фізичних осіб щодо продажу активів ПАТ КБ «Хрещатик»;

-проведено тимчасовий доступ до речей і документів в Національному банку України;

-допитано як свідка ОСОБА_10 ;

-допитано як свідка ОСОБА_11 ;

-допитано як свідка ОСОБА_12 ;

-допитано як свідка ОСОБА_13 ;

-допитано як свідка ОСОБА_14 ;

-призначено та проведено оціночно - будівельну експертизу № СЕ-19/111-20/47938-ОБ від 18.11.2020;

-призначено та проведено судову економічну експертизу № СЕ-19/111-20/618578-ЕК від 29.12.2020;

-проведено обшуку в квартирі

АДРЕСА_2 , за місцем проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

-проведено обшук в квартирі АДРЕСА_3 , за місцем проживання ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

-проведено обшук в нежилих приміщеннях, які використовуються ЗАТ «Консалтингюрсервіс» (код 23718881), розташованих за адресою: АДРЕСА_4 ;

-проведено обшук в нежилих приміщеннях, які використовуються ТОВ «Українська універсальна біржа» (код ЄДРПОУ 25158707), розташованих за адресою м. Полтава, вул. Шевченка, буд. 52;

-проведено обшук в нежилих приміщеннях, які використовуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (код ЄДРПОУ 21708016), розташованих за адресою: а саме: м. Київ, вул. Січових Стрільців, буд. 17;

-проведено огляд вилучених предметів та документів;

-призначено почеркознавчу експертизу;

-надано доручення в порядку ст. 40 КПК України на встановлення всіх осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального провадження;

-проведено інші слідчі (розшукові) дії.

Тримісячний строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020100000000644 від 24.07.2020 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2 КК України та ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України закінчується 28.09.2023, а завершити досудове розслідування до вказаного строку неможливо, внаслідок особливої складності провадження, складу кримінального правопорушення та його ступеню тяжкості, за яким проводиться досудове розслідування та під час досудового розслідування для остаточного та беззаперечного доведення вини підозрюваного, а також обставин, що викривають чи виправдовують підозрюваного, а також обставин що пом`якшують чи обтяжують їх покарання, необхідно виконати наступне:

-отримати висновок призначеної почеркознавчої експертизи;

-провести тимчасові доступи до речей і документів відповідно до ухвал суду;

-витребувати відповіді на направлені запити в порядку ст. 93 КПК України;

-допитати як свідків працівників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

-витребувати в оперативних підрозділах матеріали виконаних ними доручень;

-встановити інших осіб, яким відомі обставини вчинення вказаного кримінального правопорушення та допитати їх як свідків;

-вразі встановлення інших осіб, які причетні до вчинення вказаного кримінального правопорушення, звернутися до прокурора відділу Київської міської прокуратури щодо повідомлення їх про підозру;

-виконати вимоги, передбачені ст. 290 КПК України, а саме: повідомити підозрюваному та його захиснику про завершення досудового розслідування, повідомити підозрюваного та його захиснику про надання доступу до матеріалів досудового розслідування, ознайомити підозрюваного та його захисника із матеріалами досудового розслідування;

-у разі необхідності провести інші слідчі (розшукові) дії, які наддадуть змогу органу досудового розслідування всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини вчинення кримінального правопорушення, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, а також обставини що пом`якшують чи обтяжують його подальше покарання;

-скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Слідчий зазначає, що проведення зазначених слідчих та процесуальних дій необхідно для закріплення доказової бази наявної у кримінальному провадженні і забезпечення повноти та всебічності проведеного розслідування.

Строк досудового розслідування постановою заступника керівника Київської міської прокуратури продовжено до трьох місяців, тобто до 28.09.2023.

У зв`язку з тим, що вказане кримінальне провадження за підозрою ОСОБА_15 у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2 КК України є особливо складним кримінальним провадженням, у зв`язку необхідністю повідомлення про підозру іншим особам, ступеню їх співучасті та відведених ролей, проведенням тимчасових доступів, досудове розслідування по якому не можливо закінчити в строк протягом 3 місяців з дня повідомлення особі про підозру, слідчий зазначає на необхідність у продовжені строку досудового розслідування до 6 місяців, що є найкоротшим строком, достатнім для потреб досудового розслідування, так як провести вказані слідчі (розшукові) дії у коротший строк неможливо.

В ході розгляду клопотання прокурор підтримав клопотання слідчого, просив його задовольнити, посилаючись на необхідність завершення призначеної судової експертизи, проведення допиту свідків, огляду значної кількості документів, вилучених в Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, а також зазначив, що в ході проведення досудового розслідування встановлені додаткові обставини, які підлягають перевірці.

Адвокат ОСОБА_4 заперечував проти задоволення клопотання, вказуючи на бездіяльність органу досудового розслідування та відсутність підстав для продовження строку досудового розслідування.

Підозрюваний ОСОБА_5 заперечував проти задоволення клопотання слідчого, зазначаючи на бездіяльність органу досудового розслідування.

Вислухавши сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у місті Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020100000000644 від 24.07.2020 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2 КК України та ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Строк досудового розслідування постановою заступника керівника Київської міської прокуратури продовжено до трьох місяців, тобто до 28.09.2023.

- Судом встановлено, що у даному кримінальному провадженні необхідно завершити проведення ряду слідчих та процесуальних дій, а саме: отримати висновок призначеної почеркознавчої експертизи;

-провести тимчасові доступи до речей і документів відповідно до ухвал суду;

-витребувати відповіді на направлені запити в порядку ст. 93 КПК України;

-допитати як свідків працівників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

-витребувати в оперативних підрозділах матеріали виконаних ними доручень;

-встановити інших осіб, яким відомі обставини вчинення вказаного кримінального правопорушення та допитати їх як свідків.

Зазначені слідчі та процесуальні дії, на думку слідчого судді, спрямовані на встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, осіб причетних до його вчинення, забезпечення повного і об`єктивного досудового розслідування, та не могли бути завершені до закінчення строку досудового розслідування в зв`язку з необхідністю проведення судової експертизи, допиту значної кількості свідків та дослідження вилучених письмових доказів.

Ст.слідчий СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_6 , за погодженням з Першим заступником керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_7 , звернулась з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020100000000644 від 24.07.2020 р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.3 ст.365-2 КК України.

Відповідно до ч. 3 ст.294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої статті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої статті 219 цього Кодексу: 1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора; 2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Відповідно до ст.295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Враховуючи викладене, зважаючи на те, що строк досудового розслідування закінчується, однак у кримінальному провадженні необхідно завершити проведення призначеної експертизи, допитати свідків, оглянути вилучені документи, беручи до уваги складність кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав для продовження строку досудового розслідування.

Однак, слідчий належним чином не обґрунтував неможливість завершення досудового розслідування та здійснення всіх перелічених слідчих дій у більш короткі строки, зважаючи на те, що досудове розслідування проводить групою слідчих.

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить до висновку про часткове задоволення клопотання та продовження строку досудового розслідування до п`яти місяців, який є достатнім для здійснення слідчих дій.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

клопотання ст.слідчого СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_6 , погоджене Першим заступником керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_7 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020100000000644 від 24.07.2020 р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.3 ст.365-2 КК України, задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020100000000644 від 24.07.2020 р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.3 ст.365-2 КК України, до п`яти місяців.

В іншій частині відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116817033
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020100000000644 від 24.07.2020 р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.3 ст.365-2 КК України

Судовий реєстр по справі —752/16615/20

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мельник Володимир Васильович

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 08.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні