Ухвала
від 01.02.2024 по справі 199/10298/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 199/10298/23

Провадження № 2/201/40/2024

УХВАЛА

про витребування доказів

01 лютого 2024 року м. Дніпро

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Наумової О.С.,

за участю секретаря судового засідання Моренко Д.Г.,

за участю представника позивачки - адвоката Дарчук Д.В.,

представника відповідача Григоренко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дніпровської міської ради (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Четверта Дніпровська державна нотаріальна контора) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Дніпровської міської ради (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Четверта Дніпровська державна нотаріальна контора) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Від представника ОСОБА_1 адвоката Дарчука Д.В. (діє на підставі ордера серії АЕ № 1242746 від 31.01.2024р.) до суду надійшло клопотання, в якому він просить витребувати докази, які мають значення для всебічного і повного розгляду справи, а саме, витребувати в ОСББ «ЖК «П`ятий Континент» копію договору бронювання квартири, укладеного між померлим чоловіком позивачки - ОСОБА_2 та ПБМП «Строитель-П», розмір якої відповідно до договору складає 37,8 кв.м. (13 поверх); витребувати в ОСББ «ЖК «П`ятий Континент» копію договору про надання ОСББ послуг, укладеного з ОСОБА_2 ( ОСОБА_3 ); витребувати у ПБМП «Строїтель-П» копію договору бронювання квартири, укладеного між ОСОБА_2 та ПБМП «Строитель-П», розмір якої відповідно до договору складає 37,8 кв.м. (13 поверх).

В обґрунтування заявленого посилається на те, що 07.10.2020р. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уклала шлюб з громадянином США ОСОБА_2 ( ОСОБА_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про укладання шлюбу від 07.10.2020р. серії НОМЕР_1 , виданим Амур-Нижньодніпровським районним у м. Дніпрі відділом ДРАЦС у м. Дніпрі Південного Міжрегіонального Управління Міністерства Юстиції (м. Дніпро).

Її чоловік - громадянин США ОСОБА_2 ( ОСОБА_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , помер у м. Дніпрі ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 52 років.

Під час шлюбу чоловік інвестував частину сімейних коштів в новобудову, після його смертівідкрилася спадщина у вигляді майнових прав на квартиру, що знаходиться на території ЖК «П`ятий Континент», за адресою: АДРЕСА_1 . Майнові права на квартиру були придбані за договором бронювання №1106/5 від 10.08.2020р., укладеним між померлим чоловіком ОСОБА_2 та ПБМП «Строитель-П», розмір якої відповідно до договору 37,8 кв.м. (13 поверх) - загальною вартістю 36 037,00 доларів США (що складало 987 941 грн. 00 коп. - за курсом 27,415 грн. на дату укладання договору).

Крім цього, померлий мав поточний рахунок в АТ «Приватбанк» - № НОМЕР_3 .

Місце знаходження договору позивачці не відомо, є лише частина його копій через що невідомо повних даних щодо майна померлого.

З метою отримання інформації про спадкове майно представник позивачки направив запити на електроні адреси ПБМП «Строїтель-П» і ОСББ «ЖК «П`ятий Континент», на які відповіді не отримав.

Оскільки у позивачки відсутні інші способи отримання копій документів, які підтверджусь право власності на майнові права на спільну квартиру, вона звернулася до суду із клопотанням про витребування доказів.

Представник позивачки - адвокат Дарчук Д.В. в судовому засіданні клопотання підтримав, просив задовольнити.

Представник відповідача Григоренко А.В. (діє на підставі витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців) не заперечувала проти задоволення клопотання про витребування доказів.

Представники сторін не заперечували проти завершення розгляду заявленого клопотання без фіксації судового процесу технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи та подане клопотання про витребування доказів, слід дійти висновку, що заявлене клопотання є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з таких підстав.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав передбачених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.83ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Частиною 1 статті 84ЦПК України передбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Частинами 6-9 ст.84ЦПК України визначено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Зважаючи на те, що на даний час заявник позбавлений можливості самостійно надати суду зазначені в клопотанні документи, а вищевказані документи мають суттєве значення для подальшого розгляду справи по суті, є всі обґрунтовані підстави для задоволення клопотання про витребування доказів.

Враховуючи вищевикладене, зважаючи, що клопотання подане з додержанням вимог статті 84 ЦПК України, а також за для повного, об`єктивного та своєчасного вирішення справи отримання зазначених у клопотанні документів є необхідним для подальшого розгляду справи та вирішення питання по суті.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 76 - 84,260, 353-354 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Витребувати від Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЖК «П`ятий Континент» (код ЄДРПОУ 43506481, адреса: 49100, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, буд. 112д) належним чином завірену копію договору бронювання квартири, укладеного між ОСОБА_2 ( ОСОБА_3 ) та ПБМП «Строитель-П», розмір якої відповідно до договору складає 37,8 кв.м. (13 поверх); належним чином завірену копію договору про надання ОСББ послуг, укладеного з ОСОБА_2 ( ОСОБА_3 ).

Витребувати від Приватного будівельно-монтажного підприємства «Строїтель-П» (код ЄДРОПУ: 23079180, адреса: 49089, м. Дніпро, вул. Будівельників, буд. 45А) належним чином завірену копію договору бронювання квартири, укладеного між ОСОБА_2 ( ОСОБА_3 ) та ПБМП «Строитель-П», розмір якої відповідно до договору складає 37,8 кв.м. (13 поверх).

Витребувати від Четвертої дніпровської державної нотаріальної контори (49000, м. Дніпро, вул. Радистів, буд. 8) належним чином завірену копію спадкової справи № 633/2023 (номер у спадковому реєстрі - 71371838) заведеної після смерті громадянина Сполучених Штатів Америки ОСОБА_2 ( ОСОБА_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер у м. Дніпрі ІНФОРМАЦІЯ_3 (25.01.2023р.).

Роз`яснити особі, у якої суд витребує докази, що відповідно до положень ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду та суд може також уповноважити заінтересовану особу, яка бере участь у справі, на одержання таких доказів для представлення його суду.

Особа, яка не має можливості подати доказ, який витребує суд, або не має можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язана повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, встановлені законом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду докази.

У відповідності до положень ст. 84 ЦПК України, витребувані судом докази мають бути надані протягом п`яти днів з моменту отримання даної ухвали, але не пізніше ніж за десять днів до наступного судового засідання, призначеного на 04 березня 2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.С. Наумова

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116817935
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —199/10298/23

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

СПАЇ В. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

СПАЇ В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні