Ухвала
від 06.02.2024 по справі 629/2224/19
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 629/2224/19

Провадження № 2-о/629/33/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.02.2024 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області в складі: головуючого судді Каращука Т.О., присяжних: Тарасенко С.О., Гордовської Л.В., за участю секретаря Кремінь М.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Лозова Харківської області цивільну справу №629/2224/19 за клопотанням Комунальної установи Панютинський психоневрологічний інтернат, заінтересована особа: Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області, як орган опіки та піклування, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, -

в с т а н о в и в:

Представник заявника звернувся до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 20.08.2019 року по справі №629/2224/19 про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною особою на два роки з 05.01.2024 року, та для з`ясування обставин, що свідчать про продовження хронічного, стійкого, психічного розладу ОСОБА_1 призначити судово психіатричну експертизу, проведення якої доручити експерту (експертам) Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоровя України (код 45070502, адреса: вул.Академіка Павлова, буд.46, м.Харків, 61068).

Представник заявника у судове засідання не зявився, в заяві просив проводити розгляд справи за його відсутності.

Від представника виконавчого комітету Лозівської міської ради Харківської області, як органу опіки та піклування, надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності, проти призначення судово-психіатричної експертизи не заперечували.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи, суд прийшов до висновку про необхідність призначення по справі судово-психіатричної експертизи з наступних підстав.

Згідно ст.105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до вимог ч.1 ст.298, ч.1 ст.299 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Враховуючи вищенаведене, за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_1 , суд визнає обґрунтованим клопотання заявника та призначає у справі судово-психіатричну експертизу. На вирішення експертів суд вважає за необхідне поставити питання викладені у клопотанні. Відповідно до п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України, суд може зупинити провадження у справі у випадку призначення експертизи на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібен значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст.105, 252-253, 260 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання заявника - задовольнити.

Призначити у справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведення якої доручити експерту (експертам) Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоровя України (код 45070502, адреса: вул.Академіка Павлова, буд.46, м.Харків, 61068).

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

-Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу, якщо так, то на яку саме?

-Чи психічний розлад ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , істотно впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

-Якою є міра (ступінь) здатності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

-Чи потребує ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним постійного стороннього догляду та нагляду в зв`язку з його хворобою?

-Чи має ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактичну можливість з`явитися у судове засідання та можливість особисто дати пояснення по суті справи?

Зобов?язати Комунальну установу Панютинський психоневрологічний інтернат забезпечити доставлення ОСОБА_1 до Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоровя України на визначений час для проведення експертизи.

Зобов`язати Комунальну установу Панютинський психоневрологічний інтернат надати у день проведення експертизи всі додатково необхідні для дослідження експертам Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоровя України медичні матеріали.

Попередити експерта (експертів) про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову від дачі висновку.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Направити експертам Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоровя України матеріали цивільної справи - для проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження по справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Т.О.Каращук

Присяжна С.О. Тарасенко

Присяжна Л.В. Гордовська

СудЛозівський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116822311
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —629/2224/19

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

КАРАЩУК Т. О.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

КАРАЩУК Т. О.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

КАРАЩУК Т. О.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

КАРАЩУК Т. О.

Рішення від 02.12.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ХАРАБАДЗЕ К. Ш.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ХАРАБАДЗЕ К. Ш.

Ухвала від 18.11.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ХАРАБАДЗЕ К. Ш.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Харабадзе К. Ш.

Ухвала від 10.09.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Харабадзе К. Ш.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Харабадзе К. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні