Ухвала
від 13.09.2021 по справі 629/2224/19
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.09.2021

м. Лозова Харківської області

Лозівський міськрайонний суд Харківської області в складі:

головуючого - Харабадзе К.Ш.,

присяжних - Міновського В.Є., Мішустіної Т.В.,

за участю секретаря - Фалькової І.М.,

Справа № 629/2224/19

Номер провадження 2-о/629/100/21

заявник - Комунальна установа Панютинський психоневрологічний інтернат

заінтересована особа - Виконавчий комітет Лозівської міської ради, як орган опіки та піклування

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною

у с т а н о в и в:

Заявник звернувся до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною. В обґрунтування клопотання заявник посилається на те, що в Комунальній установі Панютинський психоневрологічний інтернат зареєстрований, постійно мешкає та знаходиться на повному державному забезпеченні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідно довідки до акту огляду медико-соціальної (експертної) комісії А-64 № 990849 від 15.03.1968 ОСОБА_1 було визнано інвалідом II групи безстроково, в зв`язку з чим він потребує постійного нагляду та догляду. Рішенням Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 20.08.2019 року ОСОБА_1 було визнано недієздатним та встановлено строк дії рішення - 2 роки з дня набрання рішенням законної сили. Отже, строк закінчення дії рішення суду 20.09.2021. В зв`язку з там, що ОСОБА_1 не призначено опікуна, опіку над ним здійснює установа на підставі ст. 66 ЦК України. Згідно довідки про психічний стан підопічного від 03.08.2021 у ОСОБА_1 зберігається симптоматика стійкого психічного розладу, в наслідок чого він продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, отже висновком лікарів є необхідність продовження дії рішення суду про визнання підопічного недієздатним. На підставі вищевикладеного, просить продовжити строк дії рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 20.08.2019 року по справі № 629/2224/19 про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною особою на два роки з 21 вересня 2021 року.

У підготовче засідання представник заявника не з`явилась, просила розгляд справи проводити за її відсутності. Заявник надала клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_1 . Проведення експертизи просила доручити експертам 18-го відділення судово-психіатричної експертизи Харківської обласної клінічної психіатричної лікарні № 3.

Представник заінтересованої особи у підготовче судове засідання не з`явився, в наданому суду клопотанні просила розгляд справи проводити за її відсутності.

Відповідно до ч. 7 ст. 300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першої цієї статті.

Відповідно до ч. 8 ст. 300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визначення фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Суд, вважає за необхідне призначити судову амбулаторну судово-психіатричну експертизу на предмет підтвердження недієздатності ОСОБА_1 , оскільки психічний стан є важливою обставиною для вирішення справи по суті, і для його встановлення необхідні спеціальні пізнання в області психіатрії.

Амбулаторна картка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться в Комунальній установі Панютинський психоневрологічний інтернат . Об`єкти та матеріали, що підлягають дослідженню, направляються особі, якій доручено проведення експертизи (провідному експерту або експертній установі), у зв`язку з чим, суд доходить висновку, про зобов`язання КУ Панютинський психоневрологічний інтернат направити амбулаторну картку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до Харківської обласної клінічної психіатричної лікарні №3.

Статтями 252, 253 ЦПК України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи. Провадження зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 84 , 102 , 103 , 252 , 253 , 298 , 299 , 353 ЦПК України , суд

у х в а л и в:

Клопотання заявника - задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертам поставити питання:

1) Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу і якщо так, то на яку саме?

2) Чи психічний розлад ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , істотно впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними? Якою є міра (ступінь) здатності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3) Чи потребує ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним постійного стороннього догляду та нагляду в зв`язку з його хворобою?

4) Чи має ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактичну можливість з`явитись в судове засідання та можливість особисто дати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам 18-го відділення судово-психіатричної експертизи Харківської обласної клінічної психіатричної лікарні № 3 (м. Харків, вул. Академіка Павлова, 46).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати Комунальну установу Панютинський психоневрологічний інтернат направити для дослідження експерту амбулаторну картку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається через Лозівський міськрайонний суд Харківської області до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Головуючий суддя: К.Ш.Харабадзе

Присяжні: В.Є.Міновський

Т.В.Мішустіна

СудЛозівський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення13.09.2021
Оприлюднено14.09.2021
Номер документу99546580
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —629/2224/19

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

КАРАЩУК Т. О.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

КАРАЩУК Т. О.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

КАРАЩУК Т. О.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

КАРАЩУК Т. О.

Рішення від 02.12.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ХАРАБАДЗЕ К. Ш.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ХАРАБАДЗЕ К. Ш.

Ухвала від 18.11.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ХАРАБАДЗЕ К. Ш.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Харабадзе К. Ш.

Ухвала від 10.09.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Харабадзе К. Ш.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Харабадзе К. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні