Ухвала
від 07.02.2024 по справі 908/301/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 34/22/24

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

07.02.2024 Справа № 908/301/24

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., розглянувши матеріали

за позовом: Комунального підприємства «Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об`єднання № 7», ідентифікаційний код юридичної особи 05478717 (69032, м. Запоріжжя, пр. Металургів, буд. 11)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «ГЛАСІС ФОРТЕ», ідентифікаційний код юридичної особи 36141347 (69123, м. Запоріжжя, вул. Стуса Василя, буд. 8)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на сторні позивача: Департамент комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради, ідентифікаційний код юридичної особи 37573068 (пр. Соборний, буд. 206, м. Запоріжжя, 69105)

про розірвання договору та звільнення приміщення

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області через систему «Електронний суд» 23.01.2024 звернулось Комунальне підприємство «Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об`єднання № 7» з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «ГЛАСІС ФОРТЕ», в якій просить суд:

1) відкрити спрощене позовне провадження без виклику сторін;

2) залучити Департамент комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради (69105, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд.206, Код ЄДРПОУ 37573068) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні позивача;

3) розірвати договір оренди від 24.09.2019 №432/13, укладений між Департаментом комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради, Комунальним підприємством «Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об`єднання №7» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «ГЛАСІС ФОРТЕ» (69123, м. Запоріжжя, вул. Стуса Василя, 8 , ЄДРПОУ 36141347);

4) звільнити частину нежитлового приміщення I підвального поверху (літ.А-5) загальною площею 80,2 кв.м. у складі приміщень №№1-6 у будинку №5 а по вул. Леоніда Жаботинського, шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «ГЛАСІС ФОРТЕ» (69123, м. Запоріжжя, вул. Стуса Василя, 8 , ЄДРПОУ 36141347) на користь Комунального підприємства «Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об`єднання № 7» 05478717 (69032, м. Запоріжжя, пр. Металургів, буд. 11; код ЄДРПОУ 05478717).

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.02.2024 справу № 908/301/24 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим у ст. 162, ст. 164, ст. 172 Господарського процесуального кодексу України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, її повернення або відмови у відкритті провадження у справі судом не встановлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви.

Згідно з ч. 1 ст. 12, ч. 1 ст. 250 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 12, ч.1 ст. 247 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Частиною 5 ст. 12 ГПК України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи викладене, а також клопотання позивача, розгляд справи буде здійснюватись у спрощеному провадженні без виклику сторін.

Частинами 2, 3 ст. 252 ГПК України встановлено, що розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Також, суд задовольняє клопотання позивача про залучення третьої особи.

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Так, згідно з обставинами, викладеними у позові та заяві, Департамент комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради є орендодавцем за Договором оренди від 24.09.2019 №432/13, який є предметом позовних вимог.

На підставі викладеного, судом ухвалено залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Департамент комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради, ідентифікаційний код юридичної особи 37573068 (пр. Соборний, буд. 206, м. Запоріжжя, 69105).

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 50, 176, 234, 247, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 908/301/24. Присвоїти справі номер провадження 34/22/24.

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Департамент комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради, ідентифікаційний код юридичної особи 37573068 (пр. Соборний, буд. 206, м. Запоріжжя, 69105).

3. Зобов`язати відповідача чи адвоката відповідача зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу та надати суду відповідну довідку протягом п`яти днів з дня отримання даної ухвали суду.

4. Розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

5. У порядку підготовки справи до розгляду запропонувати сторонам:

Відповідачу - відповідно до ст. 165 ГПК України, подати до суду у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання даної ухвали суду відзив на позовну заяву та докази на його обгрунтування (нормативне та документальне обґрунтування своєї правової позиції щодо заявлених позовних вимог) з доказами отримання відзиву з додатками позивачем та третьою особою; всі наявні документи, що спростовують позицію позивача; правовстановлюючі документи; судову практику зі спірного питання, зокрема, Верховного Суду.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Позивачу - всі докази, які підтверджують викладені у позові обставини; протягом п`яти днів з дня отримання відзиву надати суду відповідь на відзив та докази отримання відповіді з додатками відповідачем та третьою особою; останню судову практику зі спірного питання, зокрема, Великої Палати Верховного Суду.

Суд роз`яснює позивачу, що відповідно до ч.3 ст. 46 ГПК позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Третій особі протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали надати суду письмові пояснення по суті спору та докази направлення їх іншим учасниками справи.

Суд наголошує, що в Господарському суді Запорізької області впроваджено експлуатацію підсистеми Електронний суд, що забезпечує обмін процесуальними документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, органами та установами системи правосуддя, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу. За допомогою сервісу «Електронний суд», розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua, учасники судового процесу можуть подавати до суду процесуальні документи (заяви по суті про справи, заяви з процесуальних питань, клопотання тощо) в електронному форматі.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання 07.02.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя А.О. Науменко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116827777
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про комунальну власність щодо оренди

Судовий реєстр по справі —908/301/24

Судовий наказ від 03.05.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Судовий наказ від 03.05.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Рішення від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні