Ухвала
від 08.02.2024 по справі 385/762/23
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 385/762/23

Провадження № 1-кс/385/26/24

У ХВ АЛ А

слідчого судді

07.02.2024 року м. Гайворон

слідчий суддя Гайворонського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні клопотання прокурора Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023120000000457 від 20.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, про проведення огляду,

встановив :

до слідчого судді Гайворонського районного суду Кіровоградської області звернулась прокурора Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення огляду, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023120000000457 від 20.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України. В поданому клопотанні, уточнивши в судовому засіданні, порушує питання про надання дозволу на проведення огляду будівлі сільської лікарської амбулаторії за адресою: Кіровоградська область, Голованівський район, с. Червоне, вул. Центральна, 9 Б, яка є комунальною власністю Гайворонської міської ради (код за ЄДРПОУ 04055297), місцезнаходження за адресою: пл. Героїв Майдану, буд. 5, м. Гайворон, Голованівський район, Кіровоградська область, та перебуває у користуванні Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Гайворонської міської ради (код за ЄДРПОУ 38817188) за адресою: пл. Героїв Майдану, буд. 3, м. Гайворон, Голованівський район, Кіровоградська область, на праві оперативного управління, зокрема відкриття конструктивних елементів об`єкта будівництва: «Будівництво сільської лікарської амбулаторії за адресою: вул. Центральна, 9 Б, с. Червоне, Гайворонського району, Кіровоградської області», згідно актів виконаних та прихованих робіт, з можливістю залучення оператора технологічних механізмів, обладнання та устаткування для здійснення відкриття конструктивних елементів, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення у кримінальному провадженні №12023120000000457 від 20.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, зокрема для проведення будівельно-технічних досліджень.

Клопотання обґрунтоване тим, що між управлінням капітального будівництва Кіровоградської обласної державної адміністрації, в особі начальника управління ОСОБА_4 , який діє на підставі Положення (далі Замовник), та ТОВ «МЕГАБУД-БК», в особі директора ОСОБА_5 , який діє на підставі Статуту (далі Підрядник), укладено договір підряду №89/18 від 05.09.2018 щодо виконання робіт по об`єкту: «Будівництво сільської лікарської амбулаторії за адресою: вул. Центральна, 9 Б, с. Червоне, Гайворонського району, Кіровоградської області», та усунення недоліків впродовж гарантійного періоду. Договірна ціна відповідно до вище зазначеного договору складає 5730435,60 грн. (закупівля UA-2018-08-02-002133-b).

Встановлено, що будівля сільської лікарської амбулаторії за адресою: Кіровоградська область, Голованівський район, с. Червоне, вул. Центральна, 9, є комунальною власністю Гайворонської міської ради (код за ЄДРПОУ 04055297), місцезнаходження за адресою: пл. Героїв Майдану, буд. 5, м. Гайворон, Голованівський район, Кіровоградська область, та перебуває у користуванні Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Гайворонської міської ради (код за ЄДРПОУ 38817188), за адресою: пл. Героїв Майдану, буд. 3, м. Гайворон, Голованівський район, Кіровоградська область, на праві оперативного управління.

26.06.2023 з метою визначення фактичних об`ємів виконаних будівельно-монтажних робіт за вказаним договором підряду, відповідності їх проектно-кошторисній документації, призначено будівельно-технічну експертизу, виконання якої доручено експерту Кропивницького відділення КНДІСЕ.

23.08.2023 на адресу Голованівської окружної прокуратури надійшло клопотання судового експерта Кропивницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз №2220/2676/23-27/27 від 21.08.2023 про надання додаткових матеріалів, які необхідні для проведення та дачі експертного висновку по судовій експертизі, зокрема надання для огляду об`єкта дослідження з можливістю проведення фотозйомки.

В судовому засіданні прокурора Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_3 просила клопотання задовольнити, покликаючись на обставини зазначені у ньому.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст.98КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 1-2 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Відповідно до «Інформації з Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Гайворонська міська рада являється юридичною особою та являється засновником Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Відповідно до статуту Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Гайворонської міської ради засновником та органом управління майном такого є Гайворонська міська рада, підприємство користується закріпленим за ним комунальним майном, що є комунальною власністю Гайворонської ТГ на праві оперативного управління.

Місцем надання послуг Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Гайворонської міської ради, є зокрема Червоненська амбулаторія ЗПСМ в с. Червоне Гайворонського району Кіровоградської області.

Дослідивши долучені до клопотання докази, зокрема витяг з ЄРДР, рапорт від 24.08.2023 та 22.08.2023, договір підряду від 05.09.2018, календарні графіки будівництва, договірні ціни на будівництво статут Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Гайворонської міської ради та клопотання експерта, в їх сукупності слідчий суддя доходить висновку, що прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, та є необхідність оглянути будівлі та внутрішню територію за адресою: вул. Центральна, 9 Б, с. Червоне, Гайворонського району, Кіровоградської області» з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчиненого кримінального правопорушення.

Згідно ч. 1 ст. 235 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей, документів та комп`ютерних даних . Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. Огляд комп`ютерних даних проводиться слідчим, прокурором шляхом відображення у протоколі огляду інформації, яку вони містять, у формі, придатній для сприйняття їх змісту (за допомогою електронних засобів, фотозйомки, відеозапису, зйомки та/або відеозапису екрана тощо або у паперовій формі).

Згідно з ч. 1 ст. 235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно до вимог ч. 1 ст.234КПК України огляд (обшук) проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання заявника та долучені до нього матеріали, вважає, що у ньому наявні в цілому відомості, визначені ст. 234 КПК України. Обставин, регламентованих частиною 5 вказаної статті, які б слугували підставою для відмови у задоволенні клопотання, у судовому засіданні слідчим суддею не встановлено.

Слідчим суддею, у судовому засіданні, не було встановлено відомостей, які б беззаперечно свідчили, що надання дозволу на огляд становитиме особистий та надмірний тягар, таке втручання не є свавільним, оскільки отримання дозволу на його проведення здійснено з дотриманням принципу законності та воно є пропорційним до тяжкості вчиненого правопорушення та відповідає справжнім інтересам держави та суспільства.

З витягу з ЄРДР №12023120000000457 виготовленого 06.02.2023 вбачається, що прокурором в даному кримінальному провадженні є, зокрема ОСОБА_3 , тобто прокурор, яка звернулась з клопотанням.

Мета проведення такої слідчої дії визначення фактичних об`ємів виконаних будівельно-монтажних робіт та відповідність їх проектно технічній документації.

Таким чином,з метоювиконання завданькримінального провадження(ст.2КПК України),що полягаєу захистісуспільства тадержави відкримінальних правопорушень,а такожзабезпечення швидкого,повного танеупередженого розслідування,слід надатидозвіл напроведення огляду будівлі сільської лікарської амбулаторії за адресою: Кіровоградська область, Голованівський район, с. Червоне, вул. Центральна, 9 Б, яка є комунальною власністю Гайворонської міської ради (код за ЄДРПОУ 04055297), місцезнаходження за адресою: пл. Героїв Майдану, буд. 5, м. Гайворон, Голованівський район, Кіровоградська область, та перебуває у користуванні Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Гайворонської міської ради (код за ЄДРПОУ 38817188) за адресою: пл. Героїв Майдану, буд. 3, м. Гайворон, Голованівський район, Кіровоградська область.

Звернувшись з клопотанням прокурор просить надати дозвіл для проведення огляду будівлі в тому числі судовому експерту з можливістю залучення оператора технологічних механізмів, обладнання та устаткування для здійснення відкриття конструктивних елементів.

Однак, зважаючи на вимоги КПК України визначення кола осіб, що будуть залучені при проведенні огляду, встановлення порядку його проведення не входить до компетенції слідчого судді, визначається уповноваженою особою, яка буде проводити слідчу дію, а тому в цій частині клопотання слід відмовити.

Враховуючи викладене, слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5 Глави 4КПК України (показання, речові докази і документи та інші) свідчать про те, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню частково для досягнення мети, регламентованої КПК України.

Керуючись ст. 233, 234, 237, 370, 369-372 КПК України, слідчий суддя

постановив:

клопотання задовольнити частково.

Надати групі слідчих в кримінальному провадженні № 12023120000000457 від 20.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.191КК України дозвіл на проведення огляду - будівлі сільської лікарської амбулаторії за адресою: Кіровоградська область, Голованівський район, с. Червоне, вул. Центральна, 9 Б, яка є комунальною власністю Гайворонської міської ради (код за ЄДРПОУ 04055297), місцезнаходження за адресою: пл. Героїв Майдану, буд. 5, м. Гайворон, Голованівський район, Кіровоградська область, та перебуває у користуванні Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Гайворонської міської ради (код за ЄДРПОУ 38817188) за адресою: пл. Героїв Майдану, буд. 3, м. Гайворон, Голованівський район, Кіровоградська область, з метою визначення фактичних об`ємів виконаних будівельно-монтажних робіт та відповідність їх проектно технічній документації.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Михайло ВЕНГРИН

Дата документу 08.02.2024

Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116841399
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —385/762/23

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

ВЕНГРИН М. В.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

ВЕНГРИН М. В.

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

ВЕНГРИН М. В.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

ВЕНГРИН М. В.

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 15.05.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 15.05.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 15.05.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні