Рішення
від 05.02.2024 по справі 305/1760/23
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 305/1760/23

Провадження по справі 2/305/51/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.02.2024 року м. Рахів

Рахівський районний суд Закарпатської області у складі: суддіПопової О.М., присекретарі судового засідання Тафійчук М.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом представника позивачки адвоката Данчи Мирослава Івановича подану в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог Орган опіки та піклування Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В :

Представника позивачки адвоката Данча М.І. в інтересах ОСОБА_3 звернувся до Рахівського районного суду Закарпатської області з позовом до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, про позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування позовних вимог представник позивачки послався на те, що ОСОБА_1 (позивачка) з ОСОБА_2 (відповідач) деякий час проживали в цивільному шлюбі, який ними офіційно зареєстровано не було. ІНФОРМАЦІЯ_1 у сторін народилась донька ОСОБА_4 , про що в книзі реєстрації актів цивільного стану про народження органу реєстрації актів цивільного стану адміністрації міської частини Прага 5, в томі 226, за 2022 рік, на сторінці 284, за порядковим № 864 зроблено відповідний запис, про що видано свідоцтво про народження Чеської республіки з нотаріально завіреним перекладом з чеської мови на українську мову. Донька ОСОБА_4 проживає з позивачкою та перебуває на її повному утриманні. Відповідач у цій справі є батьком малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проте він не бере участі у вихованні дитини, не провідує доньку, не цікавиться здоров`ям дитини, морально та матеріально не підтримує дитину. Ці обставини підтверджуються: заявою ОСОБА_5 та заявою ОСОБА_6 .. Ні якої матеріальної допомоги на утримання дитини відповідач не надавав і не надає по цей час. Донька не отримала від батька жодного подарунку на день народження, та інші свята. Відповідач по справі ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини, взагалі не цікавиться її життям, не відвідував і не відвідує її вдома. Вище викладене свідчить про те, що відповідач фактично самоусунувся від виконання своїх батьківських обов`язків.

Враховуючи викладене представника позивачки, просить позбавити відповідача ОСОБА_2 батьківських прав відносно доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Представник позивачки та позивачка у судове засідання, не з`явились, представник позивачки надіслав заяву до суду, в якій просив розглядати справу за відсутності представника позивачки та позивачки, а також підтримав вимоги позовної заяви та просив суд задовольнити їх у повному обсязі.

У відкрите судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином, що підтверджується оголошенням про виклик на офіційному веб-порталі судової влади України, про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позов та заяви про розгляд справи у його відсутність не надав, у зв`язку з чим на підставі ст. ст. 223 ч. 4, 280 ЦПК України, суд вважає можливим розглянути справу у відсутність відповідачки та постановити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, враховуючи, що відповідачка визнала позов, вважає, що позов заявлено обґрунтовано, та позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Згідно п. 2 ч. 1ст. 164 Сімейного кодексу Українибатьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків з виховання дитини.

Статті150,157 СК Українизакріплюють, що батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, той із батьків, хто проживає окремо від дитини зобов`язаний брати участь у її вихованні.

У судовому засіданні та матеріалами справи було встановлено, що батьками малолітньої ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , - матір, та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується нотаріально завіреним перекладом з чеської мови на українську мову свідоцтвом про народження дитини. Відповідно довідки про реєстрацію особи ггромадянином України № 61313/19-536-814 від 24.06.2022 року, ОСОБА_4 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована громадянином України.

Відповідно до довідки про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, позивачка ОСОБА_1 має такий склад сім`ї: ОСОБА_5 батько; ОСОБА_6 мати; ОСОБА_8 брат; ОСОБА_4 донька.

Згідно письмових заяв батьків позивачки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , відповідач ОСОБА_2 є батьком ОСОБА_4 , проте він ніякої матеріальної допомоги на утримання дитини не надає і не надавав по цей час, відповідач перебуває за кордоном місцезнаходження його не відоме, та дитиною не цікавиться.

Згідно з висновком виконавчого комітету Великобичківської селищної ради Рухівського району Закарпатської області затвердженим рішенням Великобичківської селищної ради № 166 від 29 листопада 2023 року, з урахуванням заяви матері та висновку комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Великобичківської селищної ради (протокол № 9 від 26.09.2023 року), виходячи з найкращих інтересів для дитини, орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавлення батьківських прав громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відносно малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Суд, дослідивши повно, всебічно, об`єктивно вищевказані докази по справі, з`ясувавши обставини справи, беручи до уваги додаткові письмові пояснення представника позивачки, доходить висновку, що відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків свідомо.

Суду не надано доказів, які б свідчили про те, що відповідач виконує свої обов`язки щодо виховання малолітньої дитини, або які б свідчили про поважність причин невиконання ним своїх батьківських обов`язків відносно дитини.

Суд розглядає справу відповідно до ст.ст.12та13 ЦПК Українина підставі наданих сторонами та іншими особами, які беруть участь в розгляді справи, доказів, і кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Вся сукупність наданих доказів свідчить про те, що відповідач свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить до висновку, що відповідач ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню малолітньої дитини, зокрема, встановлених ст.ст.150,157 СК України, що згідно п. 2 ч. 1ст. 164 Сімейного кодексу Україниє підставою для позбавлення відповідача батьківських прав, а тому в інтересах нормального існування малолітньої дитини відповідача необхідно позбавити батьківських прав.

Згідно ч. 6ст. 164 СК Українирішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили, суднадсилаєоргану державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, суд стягує з відповідача на користь позивачки, понесені нею судові витрати по сплаті судового збору, в розмір 1073 гривні 60 копійок, що підтверджується квитанцією про сплату судового збору від 29.08.2023 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4,12,13,89, 141, 206, 247,259,263-265,280-283 ЦПК України, ст.ст.164,166,167, СК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов представника позивачки адвоката Данчи Мирослава Івановича подану в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог Орган опіки та піклування Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , мешканця АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ), відносно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканця АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ), на користь ОСОБА_1 , ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканки АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ), судові витрати по сплаті судового збору, в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового засідання, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя О.М. Попова

СудРахівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116842414
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —305/1760/23

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні