Ухвала
від 18.01.2024 по справі 334/74/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 18.01.2024

Справа № 334/74/24

Провадження № 2-о/334/51/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2024 року Ленінський районний суд міста Запоріжжя

у складі: головуючого - судді Ісакова Д.О.,

присяжних: Дремлюгіна О.В., Земрох А.М.,

за участі секретаря - Прийменко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжі цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки,

ВСТАНОВИВ:

03 січня 2024 року до Ленінського районного суду міста Запоріжжя надійшла заява Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, про визнання недієздатним ОСОБА_1 , який прибув до Установи згідно наказу №147 Департаменту соціального закладу населення від 25 травня 2022 року «Про тимчасове переміщення (евакуацію) підопічних комунальної установи «Тавріський психоневрологічний інтернат з геріатричним відділенням» ЗОР.

Вищевказану особу зараховано до списочного складу КУ «Запорізький дитячий будинок-інтернат» ЗОР та поставлено на постачання 27.05.2022 року (наказ № 147), тож ОСОБА_1 знаходиться в інтернаті на повному державному забезпеченні.

Рішенням Ленінського районного суду м.Запоріжжя №334/3345/17 від 22 лютого 2018 року задоволено заяву КУ «Запорізький ДБІ», зацікавлена особа: орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському району та визнано недієздатним ОСОБА_2 .

Підставою для визнання ОСОБА_1 недієздатним був акт судово-психіатричної експертизи №526 від 05 жовтня 2017 року, яким підтверджено діагноз: психічний розлад у вигляді помірної розумовної відсталості (неглибока імбецильність), внаслідок резідуальної енцефалопатії тощо…

На момент ухвалення судового рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатним, судове рішення вже мало відповідати змінам, які були ванесені Законом №2234-VIII від 07 грудня 2017 року, який набрав чинності 06.02.2018 року, а саме строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років, а тому виникла необхідність визнати ОСОБА_1 недієздатним та встановити над ним опіку, поклавши обов`язки опікуна на керівника установи, в якій буде знаходитися ОСОБА_1 .

Ухвалою суду №334/74/24 від 04 січня 2024 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Разом з заявою заявником подано клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи з метою підтвердження факту того, що ОСОБА_1 в силу наявного у неї захворювання не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними.

В судове засідання заявник та його представник не з`явилися, будучи належним чином та завчасно повідомленими про дату, час та місце судового засідання у справі, разом з заявою подав клопотання про проведення розгляду справи без участі представника заявника (явку особи до експертної установи буде забезпечено заявником).

В судове засідання представник заінтересованої особи не з`явився, будучи належним чином та завчасно повідомленими про дату, час та місце судового засідання у справі. 18.01.2024 року через канцелярію суду від представника заінтересованої особиКлименко К.О. надійшла заява про розгляд справи без її участі, клопотання про призначення судової психіатричної експертизи підтримує.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 2ст. 293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про: обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

Статтею 294 ЦПК Українипередбачено, що з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази (ч.2). Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом (ч.3).

Відповідно до вимог частин 6-8статті 300 ЦПК Українистрок дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до ч. 1ст. 298 Цивільного процесуального кодексу Українипередбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

При цьому, згідно з положеннями ст.105 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я;2) психічний стан особи;3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Таким чином, з огляду на предмет доказування у вказаній категорії справ та з метою з`ясування обставин, що мають значення для справи, та встановлення психічного стану особи, відносно якої ставиться питання про визнання її недієздатною, для встановлення чого необхідні спеціальні знання в галузі психіатрії, суд доходить висновку про необхідність призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

Оскільки для проведення експертизи потрібно значний проміжок часу та враховуючи неможливість об`єктивного розгляду справи по суті без висновку експерта, враховуючи положення п.5 ч.1 ст.252, п. 9 ч. 1 ст.253 Цивільного процесуального кодексу України, провадження у справі на час проведення експертизи необхідно зупинити.

Керуючись статтями105,252,253,298 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

клопотання представника заявника - адвоката Ярошенко Олександра Олеговича про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначитиу справі за заявою Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки судово-психіатричну експертизу, на вирішення якоїпоставити питання:

чи страждає громадянин ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічним захворюванням, якщо так, то яким саме, та чи здатний він усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити спеціалістам Запорізької філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», яка знаходиться за адресою: 69033, Запорізька область, місто Запоріжжя, вулиця Оріхівське шосе, буд. 10А.

Надати експертам право на використання відомостей, що містяться у медичній документаціїгромадянина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями384,385 КК Україниза дачу завідомо неправдивого висновку та відмову від виконання покладених обов`язків.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Оплату вартості проведення експертизи покласти на рахунок держави.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання судом.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий-суддя: Ісаков Дмитро Олександрович

Присяжні: Дремлюгіна Ольга Володимирівна

Земрох Алевтина Миколаївна

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116844731
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —334/74/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні