Рішення
від 02.04.2024 по справі 334/74/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 02.04.2024

Справа № 334/74/24

Провадження № 2-о/334/51/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2024 року Ленінський районний суд міста Запоріжжя

у складі: головуючого - судді Ісакова Д.О.,

присяжних: Дремлюгіна О.В., Земрох А.М.,

за участі секретаря - Прийменко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжі цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою представника Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради - адвоката Ярошенка Олександра Олеговича, заінтересована особа: районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки,

ВСТАНОВИВ:

03 січня 2024 До Ленінського районного суду м. Запоріжжя надійшла заява представника Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради - адвоката Ярошенка Олександра Олеговича, в порядку окремого провадження про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району як орган опіки та піклування, ОСОБА_1 .

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться в КУ «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, прибув до комунальної установи згідно з наказом №126 Департаменту соціального закладу населення від 25 травня 2022 «Про тимчасове переміщення (евакуацію) підопічних комунальної установи «Таврійський психоневрологічний інтернат з геріатричним відділенням» ЗОР.

Зарахований до списочного складу КУ «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради та поставлений на постачання 27.05.2022 (Наказ №147), знаходиться в інтернаті на повному державному забезпеченні по теперішній час.

Рішенням Ленінського районного суду м. Запоріжжя №334/3345/17 від 22 лютого 2018 року задоволено заяву Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, зацікавлена особа: орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському району та визнано недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В рішенні суду не зазначено про строк його дії.

Підставою для визнання вказаної особи недієздатною був висновок судово-психіатричної експертизи №526 від 05.10.2017.

Матеріали особої справи та відомості на веб-порталі «Судова влада» не містять відомостей про продовження строку дії рішення та/або повторне звернення будь-кого із заявою про визнання ОСОБА_1 недієздатним.

Разом з тим, строк дії рішення суду сплив 22.02.3020.

Враховуючи те, що термін дії рішення суду сплинув у лютому 2020 року - через два роки після запровадження відповідних змін до ЦПК України, просить визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та встановити над ним опіку, покласти обов`язки опікуна на керівника установи, в якій буде знаходитися ОСОБА_1 .

В судове засідання заявник та його представник не з`явилися, будучи належним чином та завчасно повідомленими про дату, час та місце судового засідання у справі, разом з заявою подав клопотання про проведення розгляду справи без участі представника заявника (явку особи до експертної установи буде забезпечено заявником).

В судове засідання представник заінтересованої особи не з`явився, будучи належним чином та завчасно повідомленими про дату, час та місце судового засідання у справі.

02.04.2024 через канцелярію суду від представника заінтересованої особиКлименко К. надійшла заява про розгляд справи без її участі.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши докази, надані по справі, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно п. 1 ч. 2, 4ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи. Розгляд вказаної категорії справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться в КУ «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, прибув до комунальної установи згідно з наказом №126 Департаменту соціального закладу населення від 25 травня 2022 «Про тимчасове переміщення (евакуацію) підопічних комунальної установи «Таврійський психоневрологічний інтернат з геріатричним відділенням» ЗОР.

Зарахований до списочного складу КУ «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради та поставлений на постачання 27.05.2022 (Наказ №147), знаходиться в інтернаті на повному державному забезпеченні по теперішній час.

Рішенням Ленінського районного суду м. Запоріжжя №334/3345/17 від 22 лютого 2018 року задоволено заяву Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, зацікавлена особа: орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському району та визнано недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Підставою для визнання вказаної особи недієздатною був висновок судово-психіатричної експертизи №526 від 05.10.2017.

В рішенні суду не зазначено про строк його дії.

Матеріали особої справи та відомості на веб-порталі «Судова влада» не містять відомостей про продовження строку дії рішення та/або повторне звернення будь-кого із заявою про визнання ОСОБА_1 недієздатним.

Разом з тим, строк дії рішення суду сплив 22.02.3020.

Ухвалою суду №334/74/24 від 18.01.2024 року по справі була призначена судово-психіатрична експертиза, на вирішення якої поставлені питання: чи страждає ОСОБА_1 психічними розладами чи захворюваннями, якщо так, то чи здатний він усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними, чи потребує встановлення над нею опіки.

З висновку судово-психіатричної експертизи Запорізької філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії міністерства охорони здоров`я «України» №75 від 15.02.2024 року вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки психічного розладу у вигляді помірної розумової відсталості внаслідок органічного ураження головного мозку (резідуальна енцефалопатія, ВІЛ-носійство). Внаслідок чого він не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч.1ст. 39 ЦК Українисуд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Правиламист. 41 ЦК Українипередбачені правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, а саме: над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Крім того, відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

Відповідно до ч.1ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про неповнолітніх дітей, що залишились без піклування батьків, та повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

Порядок встановлення опіки над особою, яка визнана судом недієздатною, виконання опікуном своїх обов`язків та звільнення від повноважень опікуна визначений гл. 6ЦК Українита Правилами опіки та піклування, затвердженими наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88 (далі - Правила).

Згідност. 55 ЦК Українита п. 1.2 Правил, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ч. 1ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою уразі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 56 ЦК Українивстановлено, що органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

Права та обов`язки органів, на які покладено здійснення опіки та піклування, щодо забезпечення прав та інтересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, встановлюються законом та іншими нормативно-правовими актами.

Враховуючи те, що термін дії рішення суду сплинув у лютому 2020 року та той факт, що із заявою про продовження дії рішення суду будь-який орган до суду не звертався, суд вважає, що ОСОБА_1 слід визнати недієздатним і встановити над ним опіку, та покласти обов`язки опікуна на керівника установи, в якій буде знаходитися ОСОБА_1 .

Керуючись статтями:298,299,300 ЦПК України, статтями: 39,60 ЦК України,-

УХВАЛИВ:

Заявупредставника Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради - адвоката Ярошенка Олександра Олеговича, заінтересована особа: районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки -задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 - недієздатним.

Встановити над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 опіку. Покласти обов`язки опікуна на керівника установи, в якій буде знаходитися ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним на два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику положенняст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти денного строку після його проголошення апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 02 квітня 2024.

Головуючий суддя Ісаков Дмитро Олександрович

Присяжні: Дремлюгіна Ольга Володимирівна

Земрох Алевтина Миколаївна

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118107218
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки

Судовий реєстр по справі —334/74/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні