Рішення
від 05.02.2024 по справі 177/2183/23
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 177/2183/23

Провадження № 2-о/177/7/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2024 року Криворізький районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Строгової Г.Г.

за участі:

секретарясудового засідання Дятел К.Ю.,

представника заявника Артеменко О.В.

представника заінтересованої особи Петренко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Кривому Розі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_2 , Комунальне некомерційне підприємство «Криворізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Новопільської сільської ради», ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту постійного проживання та здійснення постійного догляду за особою, яка потребує постійного догляду,

В С Т А Н О В И В:

Представник заявника - ОСОБА_3 звернулася до суду з вказаною заявою, яку уточнила та просила суд встановити факт, що заявник, ОСОБА_1 , здійснює постійний сторонній догляд на безоплатній основі за своєю бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка за станом свого здоров`я відповідно до висновків лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребують постійного догляду та відсутності інших осіб, окрім ОСОБА_1 , які можуть здійснювати постійний догляд за ОСОБА_2 .

В обґрунтування заявлених вимог посилалася на те, що заявник, ОСОБА_1 , є єдиним родичем своєї бабусі - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після того, як у 2007 році помер його рідний дідусь - ОСОБА_4 , що за життя був чоловіком ОСОБА_2 , ОСОБА_1 придбав для бабусі будинок АДРЕСА_1 .

До 2009 року, разом із бабусею проживала його рідна мати ОСОБА_5 , яка була єдиною донькою ОСОБА_2 . 23.04.2009 ОСОБА_6 померла.

З 2009 року по 2021 рік, ОСОБА_2 , проживала одна, у 2021 році її стан здоров`я різко погіршився, тому ОСОБА_1 змушений був перебратися до неї, оскільки вона не може самостійно доглядати за собою, в неї повністю обмежена рухливість.

Вказує, що інші особи серед родичів першого ступеня спорідненості та будь- які інші родичі, окрім ОСОБА_1 , які можуть доглядати за ОСОБА_2 відсутні. ОСОБА_1 щоденно здійснює постійний догляд за хворою бабусею на непрофесійній, та безоплатній основі.

Крім того, вказує, що на даний час в Україні, згідно Указу Президента України №69/2022 від 24.02.2022, оголошена та проводиться загальна мобілізація.

Положеннями ст.23 Закону про мобілізацію, яка регламентує порядок відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, зокрема, опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Заявник звернувся до Металургійно-Довгинцівського об`єднаного районного ТЦК та СП щоб отримати відстрочку від мобілізації, оскільки інші особи, окрім нього, що можуть здійснювати постійний догляд за ОСОБА_2 відсутні.

Вказує, що встановлення даного факту є необхідним заявнику з метою виникнення можливості надання допомоги й представленні особи, яку заявник доглядає в медичних закладах, органах місцевого самоврядування та органах державної влади, а також з приводу реалізації соціальних прав заявника.

Представник заявника Артеменко О.В. в судовому засіданні, заявлені вимоги підтримала та просила їх задовольнити в повному обсязі.

Заявник ОСОБА_1 , будучи присутнім в судовому засіданні 19.01.2024 у режимі відеоконференції, заявлені вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 , яка також була присутня в судовому засіданні 19.01.2024 в режимі відеоконференції, пояснила, що вона дійсно потребує постійного догляду, оскільки вона не може самостійно ходити, лягати на ліжко та обслуговувати себе. Вказувала, що заявник є її онуком та єдиним родичем, хто доглядає її. Заявлені вимоги заявника просила задовольнити.

Представник заінтересованої особи: Металургійно-Довгинцівського об`єднаного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Петренко О.О., в судовому засіданні вказав на те, що справа не підлягає розгляду у порядку окремого провадження, оскільки з даних правовідносин вбачається спір про право, заперечував проти задоволення заяви.

Представник заінтересованої особи Комунального некомерційного підприємства «Криворізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Новопільської сільської ради», в судове засідання не з`явився, керівник підприємства надав заяву про розгляд справи за відсутності їх представника (а.с. 39).

Вислухавши присутніх в судовому засіданні учасників справи, свідків, дослідивши матеріали справи, давши оцінку наданим суду доказам, суд дійшов висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних законних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є онуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження заявника, згідно якого його матір`ю зазначено ОСОБА_7 (а.с. 6 зворот), копією Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження матері заявника № 0003735477 від 01.11.2022, в якому матір`ю матері заявника зазначена ОСОБА_2 (а.с. 8), копією Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища №00037371249 від 02.11.2022, згідно якого мати заявника ОСОБА_8 змінила прізвище з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 » під час реєстрації шлюбу (а.с. 10), копією Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища №00037368733 від 01.11.2022, згідно якого мати заявника « ОСОБА_10 » змінила прізвище на « ОСОБА_11 » під час реєстрації шлюбу (а.с. 9).

Чоловік ОСОБА_2 ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 7).

Мати заявника та донька ОСОБА_2 ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 7 зворот).

Відповідно до висновку ЛКК №171 від 26.10.2022, виданого КНП «Криворізький РЦПМСД» Новопільської СР, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є пенсіонеркою, має низку хвороб та потребує постійного стороннього догляду (а.с. 13 зворот).

Заявник в заяві вказував та підтвердив в судовому засіданні, що у 2021 році стан здоров`я його бабусі ОСОБА_2 погіршився, тому він змушений був переїхати до неї та проживати разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 , здійснювати за нею догляд, оскільки вона не може самостійно доглядати за собою, в неї повністю обмежена рухливість, а інших родичів, які б могли здійснювати за нею догляд не має, про що також вказувала допитана в судовому засіданні в режимі відеоконференції сама ОСОБА_2 .

З акту з місця мешкання від 13 грудня 2023 року складеного мешканцями вул. Меліоративна с. Новий Шлях Криворізького району Дніпропетровської області, вбачається, що за адресою: АДРЕСА_1 з 01.03.2021 по теперішній час постійно проживає ОСОБА_1 разом зі своєю бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , здійснюючи за нею постійний сторонній догляд на безоплатній основі (а.с. 48).

Факт того, що заявник проживає разом зі своєю бабусею ОСОБА_2 , яка не може самостійно пересуватися та потребує постійного догляду, по АДРЕСА_1 , та здійснює за нею постійний догляд, також, підтвердили допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_12 та ОСОБА_13 .

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293та ч.2 ст.315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо згідно закону вони породжують юридичні наслідки.

Згідно з вимогамист.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності не оспорюваних прав.

Статтею 1 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» визначено, що обмеження життєдіяльності це помірно виражена, виражена або значно виражена втрата особою внаслідок захворювання, травми (її наслідків) або вроджених вад здатності до самообслуговування пересування, орієнтації, контролю своєї поведінки, спілкування, навчання, виконання трудової діяльності нарівні з іншими громадянами.

Постійний сторонній догляд вид догляду, яким забезпечуються інваліди із значно вираженою важкістю, функціональними порушеннями в організмі, зумовленими професійним захворюванням, травмою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності, надзвичайною залежністю від постійного стороннього догляду, допомоги або нагляду інших осіб, неспроможні до самообслуговування «не можуть самостійно приймати їжу, забезпечувати туалет, потребують допомоги при прогулянках тощо).

Згідно з частиною другою статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Такий факт є необхідним заявнику з метою виникнення можливості надання допомоги й представленні особи, яку заявник доглядає в медичних закладах, органах місцевого самоврядування та органах державної влади, а також з приводу реалізації соціальних прав заявника.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про соціальні послуги» чинники, що можуть зумовити складні життєві обставини: а) похилий вік; б) часткова або повна втрата рухової активності, пам`яті; в) невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування; г) психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин; ґ) інвалідність.

Згідно з п.п.1-4 ч. 6 ст.13 Закону України «Про соціальні послуги», фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім`ї, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права і обов`язки та є: особами з інвалідністю І групи; дітьми з інвалідністю; громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями; невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

Окрім цього, на даний час в Україні, згідно Указу Президента України №69/2022 від 24.02.2022, оголошена та проводиться загальна мобілізація.

Правові основи мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні регламентовано Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до положень ст.23 Закону про мобілізацію, яка регламентує порядок відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, зокрема, опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Таким чином, щоб отримати відстрочку від мобілізації за наявності для цього підстав, особі потрібно подати заяву про відстрочку до територіального центру комплектування, та додати до неї документи, які підтверджують, що громадянин дійсно не підлягає призову. Тобто на даний час існує чітко визначений порядок надання відстрочки від мобілізації.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових-прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. При цьому наведений у ЦПК перелік фактів, які встановлюються судом, не є вичерпним.

Отже, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав; встановлення такого факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 30 травня 2018 року у справі № 761/16799/15-ц.

У Постанові Пленуму ВС України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» зазначено вичерпний перелік заяв, які не можуть розглядатися судами, серед яких не вказано про факт здійснення догляду за інвалідом або за особою, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено та підтверджено матеріалами справи, що ОСОБА_1 постійно проживає разом зі своєю бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка потребує постійного стороннього догляду, здійснює постійний сторонній догляд за нею не безоплатній основі, купує необхідні ліки, продукти харчування, забезпечує усім необхідним для полегшення пересування та даний факт необхідним заявнику з метою виникнення можливості надання допомоги й представленні особи, яку заявник доглядає в медичних закладах, органах місцевого самоврядування та органах державної влади, а також з приводу реалізації соціальних прав заявника, тому суд вважає що заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 247, 259, 263, 264, 265, 293, 315 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_2 , Комунальне некомерційне підприємство «Криворізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Новопільської сільської ради», Металургійно-Довгинцівський об`єднаний районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про встановлення факту постійного проживання та здійснення постійного догляду за особою, яка потребує постійного догляду задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 РНОКПП НОМЕР_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , здійснює постійний сторонній догляд на безоплатній основі за своєю бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яка за станом свого здоров`я відповідно до висновків лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду та відсутності інших осіб, окрім ОСОБА_1 , які можуть здійснювати постійний догляд за ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів.

Суддя Г.Г. Строгова

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116848874
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання та здійснення постійного догляду за особою, яка потребує постійного догляду

Судовий реєстр по справі —177/2183/23

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні