Ухвала
від 08.02.2024 по справі 573/129/24
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/129/24

Номер провадження 2-о/573/15/24

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

08 лютого 2024 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області у складі:

головуючого судді СВИРГУНЕНКО Ю.М.,

присяжних ЖАБСЬКОЇ А.О.,

ЛОБКІНА В.С.,

з участю секретаря ФЕДОРЧЕНКО Г.В.,

адвоката МАМАЯ А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Білопілля цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ БІЛОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

У С Т А Н О В И В:

22 січня 2024 року ОСОБА_3 звернувся до суду з вищевказаною заявою. Свої вимоги мотивує тим, що ОСОБА_4 є його матір`ю. Остання є особою з інвалідністю другої групи безтерміново, перебуває на обліку у КНП БМР «Білопільський центр первинної медичної допомоги» з діагнозом «хвороба Пркінсона». Останнім часом стан матері значно погіршився, внаслідок чого вона не може самостійно себе обслуговувати. Інших осіб, окрім нього, які могли б піклуватися про матір не має. Посилаючись на викладені вище обставини, заявник просить визнати ОСОБА_4 недієздатною та покласти обов`язки її опікуна на нього.

Ухвалою від 23 січня 2024 року відкрито провадження справі та призначено її до судового розгляду на 08 лютого 2024 року. Вказаною ухвалою до участі у розгляді справи залучено в якості заінтересованої особи ОСОБА_4 та призначено їй адвоката (а. с. 31-32).

У судовому засіданні ОСОБА_3 заявлені вимоги підтримав, просив призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_4 .

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Білопільської міської ради Сумської області в судове засідання не з`явився. Керуюча справами (секретар) виконкому Наталія Пащенко надіслала листа про розгляд справи у відсутність їх представника, заявлені вимоги підтримують (а. с. 38).

Представник заінтересованої особи ОСОБА_4 - адвокат Мамай А.С. зауважив, що наявне в ОСОБА_4 захворювання відноситься до неврологічних. Разом з цим не заперечував проти задоволення клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи. В разі задоволення призначення експертизи, просив поставити на вирішення експертів питання, чи може ОСОБА_4 усвідомлювати значення своїх дій, якщо так, то в якій мірі.

Заслухавши заявника ОСОБА_4 , адвоката Мамая А.С., повно, всебічно і об`єктивно дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до наступних висновків.

В силу вимог ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Призначення експертизи для встановлення психічного стану особи за клопотанням хоча б однієї сторони є обов`язковим ( ст. 105 ЦПК України).

Крім того, питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу (ч. 1 ст. 299 ЦПК України).

У відповідності з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення експертизи.

Як вбачається з матеріалів справи, для вирішення питання про визнання ОСОБА_4 недієздатною та призначення їй опікуна необхідні спеціальні знання у сфері психіатрії, у зв`язку з чим необхідно призначити судову психіатричну експертизу, а провадження у справі зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103-105, 252, 258, 260, 298-299 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», 40034, м. Суми, проспект М. Лушпи, буд. 54, попередивши останніх про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 на будь-яке психічне захворювання або інший хворобливий стан, якщо так, то на які саме?

2.Чи може ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, якщо так, то в якій мірі?

3.Чи може ОСОБА_2 за станом здоров`я особисто приймати участь у судовому засіданні при розгляді даної справи.

Експертам направити дану ухвалу для виконання, а заявнику та заінтересованим особам для відома.

Експертизу провести в місячний строк з дня отримання даної ухвали.

Провадження в справі зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена протягом 15 днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116851146
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —573/129/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні