Рішення
від 05.04.2024 по справі 573/129/24
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/129/24

Номер провадження 2-о/573/15/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

(повний текст)

05 квітня 2024 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області у складі:

головуючої судді СВИРГУНЕНКО Ю.М.,

присяжних ЖАБСЬКОЇ А.О.,

ЛОБКІНА В.С.,

з участю секретаря ФЕДОРЧЕНКО Г.В.,

адвоката МАМАЯ А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Білопілля цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ БІЛОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

у с т а н о в и в :

1. Стислий виклад заяви по суті справи

22 січня 2024 року ОСОБА_3 звернувся до суду з вищевказаною заявою. Свої вимоги мотивує тим, що ОСОБА_4 є його матір`ю. Остання є особою з інвалідністю другої групи безтерміново, перебуває на обліку у КНП БМР «Білопільський центр первинної медичної допомоги» з діагнозом «хвороба Пркінсона». Останнім часом стан матері значно погіршився, внаслідок чого вона не може самостійно себе обслуговувати. Інших осіб, окрім нього, які могли б піклуватися про матір, не має. Посилаючись на викладені вище обставини, заявник просить визнати ОСОБА_4 недієздатною та покласти обов`язки її опікуна на нього.

2. Процесуальні дії у справі.

Ухвалою від 23 січня 2024 року відкрито провадження справі та призначено її до судового розгляду на 08 лютого 2024 року. Вказаною ухвалою до участі у розгляді справи в якості заінтересованої особи залучено ОСОБА_4 та призначено їй адвоката (а. с. 31-32).

Ухвалою від 08 лютого 2024 року призначено судову психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_4 , у зв`язку з чим провадження у справі зупинено (а. с. 52).

Ухвалою від 03 квітня 2024 року провадження в справі поновлено (а. с. 64).

3. Заяви (клопотання) учасників справи.

У судовому засіданні ОСОБА_3 заявлені вимоги підтримав.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Білопільської міської ради Сумської області в судове засідання не з`явився. Керуюча справами (секретар) виконкому Наталія Пащенко надіслала листа про розгляд справи у відсутність їх представника, заявлені вимоги підтримують (а. с. 38).

Представник заінтересованої особи ОСОБА_4 - адвокат Мамай А.С. проти задоволення заяви ОСОБА_3 про визнання ОСОБА_4 недієздатною та покладення на заявника обов`язків опікуна не заперечує.

4. Фактичні обставини справи, встановлені судом

Згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_4 є матір`ю заявника (а. с. 18).

Батько заявника, ОСОБА_5 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 (а. с. 19).

Згідно з випискою №2334 з медичної карти стаціонарного хворого, в період з 29 травня по 12 червня 214 року ОСОБА_4 перебувала на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні КЗ «Білопільська ЦРЛ» з діагнозом: «Хвороба Паркінсона, акінетико-ригідно-тремтяча форма. Періартрит правого плечового суглоба ?» (а. с. 26).

Відповідно до довідки до акту огляду МСЕК серії 12 ААБ №483749 від 17 березня 2016 року та індивідуальної програми реабілітації інвалідів №223, ОСОБА_4 є інвалідом ІІІ групи з ураженням опорно рухового апарату безтерміново (а. с. 14-15).

З виписки з історії хвороби №2504 вбачається, що ОСОБА_4 з 21 серпня по 12 вересня 2017 року перебувала на стаціонарному обстеженні та лікуванні у відділенні судинної паталогії головного мозку ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології Національної академії медичних наук України», де їй було встановлено діагноз: «Хвороба Паркінсона, акінетико-ригідно-тремтяча форма, по Хен-Яр 3 бали, гіпертонічна хвороба ІІ ст., 2 ст., ризик 2». Заключення психіатра: у хворої має місце виражений астено-невротичний синдром (а. с. 16-17).

Відповідно до висновку лікаря психотерапевта Медичного центру «Медея Суми» від 13 грудня 2023 року, ОСОБА_4 встановлено діагноз «Посттравматичний стресовий розлад, розлад адаптації» (а. с. 25).

У зв`язку з погіршенням стану здоров`я, 09 грудня 2023 року сімейним лікарем КНП «Білопільський ЦПМД» ОСОБА_4 направлена на МСЕК (а. с. 20).

Відповідно до довідки до акту огляду МСЕК серії 12 ААГ №277709 від 09 січня 2024 року ОСОБА_4 встановлена ІІ група інвалідності з ураженням опорно рухового апарату внаслідок загальні захворювання безтерміново, остання потребує періодичної побутової допомоги (а. с. 10, 22).

Згідно з висновком судово - психіатричного експерта №167 від 27 лютого 2024 року, ОСОБА_4 виявляє ознаки стійкого психічного розладу: Розлад особистості та поведінки внаслідок органічного ураження головного мозку змішаного генезту (судинного, ГХ, х-ба Паркінсона) з вираженим зниженням пам`яті, помірним зниженням інтелекту, фіксаціною амнезією, емоційною лабільністю. За своїм психічним станом ОСОБА_4 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а. с. 60-63).

Таким чином, ОСОБА_4 може бути визнана недієздатною, так як внаслідок стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим над нею слід встановити опіку та призначити опікуна.

З матеріалів справи встановлено, що заявник проживає разом з матір`ю за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 6-13).

Відповідно до подання органу опіки та піклування Білопільської міської ради Сумської області від 29 січня 2024 року опікуном недієздатної ОСОБА_4 доцільно призначити її сина ОСОБА_3 (а. с. 39).

Крім того, ОСОБА_3 подав до суду письмову заяву, в якій просить призначити його опікуном матері ОСОБА_4 (а. с. 4).

5. Норми права, застосовані судом

За змістом ст. 30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно з ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

У статті 55 Цивільного кодексу України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними (ст. 58 ЦК України).

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування (ч. 1 ст. 60 ЦК України).

Статтею 63 ЦК України передбачено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно з п. 1.1, п. 1.2 Правил опіки та піклування, затверджених Наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року №34/166/131/88, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 17 червня 1999 року за №387/3680 (далі Правила), опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про неповнолітніх дітей, що залишились без піклування батьків, та повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів. Опіка (піклування) встановлюється також для захисту особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов`язки.

Відповідно до п. 2.1, п. 2.4 вищевказаних Правил, опіка встановлюється над неповнолітніми, які не досягли п`ятнадцяти років і залишились без піклування батьків, а також над громадянами, визнаними судом недієздатними внаслідок психічних захворювань.

Опіка (піклування) встановлюється за місцем проживання особи, яка підлягає опіці (піклуванню), або за місцем проживання опікуна (піклувальника).

Згідно з п. 3.1 Правил для безпосереднього здійснення опіки та піклування, органами опіки та піклування призначається опікун чи піклувальник. При призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб.

Частиною 6 статті 300 ЦПК України передбачено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом і не може перевищувати два роки.

6. Висновки суду

Оскільки, внаслідок хронічного психічного розладу ОСОБА_4 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим потребує сторонньої допомоги, суд вважає за необхідне визнати її недієздатною на строк два роки, а також з метою захисту її особистих майнових, немайнових прав та інтересів призначити їй опікуна в особі сина ОСОБА_3 .

Водночас суд зазначає, що відповідно до ч. 7 ст. 300 ЦПК України опікун, представник органу опіки та піклування має право подати клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною не пізніше, ніж за 15 днів до закінчення визначеного судом строку визнання особи недієздатною.

7. Розподіл судових витрат

Відповідно до положень п. 2 ч. 3 ст. 133 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справ, належать витрати пов`язані із залученням експертів та проведенням експертизи.

Згідно з ч 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Таким чином, витрати на проведення судово-психіатричної експертизи в цій справі в сумі 4 538 грн 52 коп. слід віднести на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 39, 55, 60, ч. ч. 2, 3 ст. 63 ЦК України, ст. ст. 258-259, 265, 293-294, 295-300 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , заінтересовані особи: ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ БІЛОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ЄДРПОУ 04058019, юридична адреса: 41800, Сумська область, Сумський район, м. Білопілля, вул. Старопутивльська, буд. 35, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна задовольнити.

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , визнати недієздатною на строк 2 (два) роки.

Опікуном ОСОБА_7 призначити її сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Судові витрати за проведення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_4 в розмірі 4 538 (чотири тисячі п`ятсот тридцять вісім) гривень 52 копійки віднести на рахунок держави.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 05 квітня 2024 року.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118152027
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —573/129/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні