Ухвала
від 05.02.2024 по справі 910/5718/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"05" лютого 2024 р. Справа№ 910/5718/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Барсук М.А.

суддів: Руденко М.А.

Пономаренка Є.Ю.

перевіривши матеріали апеляційної скарги Громадської організації "Черкаське земляцтво "Шевченків край"

на рішення Господарського суду міста Києва від 12.07.2023 року

у справі №910/5718/23 ( суддя Лиськов М.О.)

за позовом Департаменту комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

до Громадської організації "Черкаське земляцтво "Шевченків край"

третя особа на стороні позивача Комунальне підприємство "Київжитлоспецексплуатація"

про розірвання договору та виселення, -

ВСТАНОВИВ:

Департамент комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Громадської організації "Черкаське земляцтво "Шевченків край" у м. Києві" про розірвання договору та виселення.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 12.07.2023 року позовні вимоги задоволено в повному обсязі.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, Громадська організація "Черкаське земляцтво "Шевченків край" звернулась до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 12.07.2023 року у справі №910/5718/23 та ухвалити нове, яким відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справу №910/5718/23 передано на розгляд колегії суддів у складі: Барсук М.А. - головуюча суддя; судді - Пономаренко Є.Ю., Руденко М.А.

В той же час, на час надходження апеляційної скарги, матеріали справи №910/5718/23 на адресу Північного апеляційного господарського суду не надходили.

Ухвалою суду від 04.12.2023 відкладено вирішення питання щодо вчинення процесуальних дій, передбачених параграфом 2 глави 1 розділу IV ГПК України, за апеляційною скаргою Громадської організації "Черкаське земляцтво "Шевченків край" на рішення Господарського суду міста Києва від 12.07.2023 року у справі №910/5718/23 до надходження матеріалів справи на адресу Північного апеляційного господарського суду.

На адресу суду надійшли матеріали справи.

Ухвалою суду від 15.01.2024 апеляційну скаргу Громадської організації "Черкаське земляцтво "Шевченків край" на рішення Господарського суду міста Києва від 12.07.2023 року у справі №910/5718/23 залишено без руху.

При цьому, апелянту було встановлено строк 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху для усунення недоліків шляхом подання доказів, що підтверджують реєстрацію Громадською організацією "Черкаське земляцтво "Шевченків край" електронного кабінету в ЄСІТС відповідно до положень ч. 6 ст. 6 ГПК України.

На адресу суду від апелянта надійшли письмові пояснення, в якому останній зазначає щодо неможливості виконання усунення недоліків зазначеної ухвали.

Апелянт зазначає, що Громадська організація "Черкаське земляцтво "Шевченків край" за організаційно-правовою формою є громадською організацією, яка створена на добровільних засадах та не має на меті отримання прибутку. Окрім цього, головою громадської організації є Шилюк П.С., людина похилого віку, 1954 року народження та не може наразі за станом здоров`я оформити ЕЦП або через введений в Україні військовий стан наразі перебуває за межами країни.

Колегія суддів, розглянувши подану заяву про усунення недоліків зазначає наступне.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України:

- адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку;

- процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат;

- якщо реєстрація електронного кабінету в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.

Тож скаржник як юридична особа, згідно з наведеними приписами ГПК України, зобов`язаний зареєструвати свій електронний кабінет в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі) в обов`язковому порядку.

Стаття 6 ГПК України встановлює єдину підставу, за якої учасник справи звільняється від обов`язку реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС - якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини.

Водночас, дана умова не може бути застосована до скаржника, який є зареєстрованою юридичною особою. Більше того, про відповідні обставини скаржник не зазначає.

Також, про такі обставини відповідно до приписів ст. 6 ГПК України скаржник був зобов`язаний заявити разом із подачею апеляційної скарги.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку для надання додаткового строку на усунення недоліків щодо подання доказів, що підтверджують реєстрацію Громадською організацією "Черкаське земляцтво "Шевченків край" електронного кабінету в ЄСІТС відповідно до положень ч. 6 ст. 6 ГПК України.

Частиною 2 статті 260 Господарського процесуального кодексу встановлено, що апеляційна скарга, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 Господарського процесуального кодексу підлягає залишенню без руху.

З урахуванням викладеного, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що скаржником не виконано вимоги ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до положень статті 260 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення апеляційної скарги без руху з наданням строку для усунення вказаного недоліку.

Керуючись статтями 174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Громадської організації "Черкаське земляцтво "Шевченків край" на рішення Господарського суду міста Києва від 12.07.2023 року у справі №910/5718/23 залишити без руху, надавши скаржнику строк не більше десяти днів з дня отримання копії даної ухвали для усунення недоліків шляхом подання доказів, що підтверджують реєстрацію Громадською організацією "Черкаське земляцтво "Шевченків край" електронного кабінету в ЄСІТС відповідно до положень ч. 6 ст. 6 ГПК України.

2. Роз`яснити скаржнику, що при невиконанні вимог даної ухвали апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту.

3. Копію ухвали у справі №910/5718/23 надіслати учасникам справи.

Головуючий суддя М.А. Барсук

Судді М.А. Руденко

Є.Ю. Пономаренко

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116853384
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору та виселення

Судовий реєстр по справі —910/5718/23

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Барсук М.А.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Барсук М.А.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Барсук М.А.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Барсук М.А.

Рішення від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Рішення від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 20.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні