Ухвала
від 08.02.2024 по справі 905/155/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

08.02.2024 Справа № 905/155/24

Господарський суд Донецької області, у складі судді Демідової П.В., розглянувши матеріали справи №905/155/24

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Карат-Ойл", м.Бровари, Київська область,

до відповідача: Державного підприємства "Добропіллявугілля-видобуток", м.Добропілля, Донецька область,

про стягнення заборгованості 457 484,24 грн,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Карат-Ойл", м.Бровари, Київська область, звернулось до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до Державного підприємства "Добропіллявугілля-видобуток", м.Добропілля, Донецька область про стягнення заборгованості 457 484,24 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору №56-23 АБ про закупівлю товару за результатами торгів UA -2022-12-19-005622-а в частині оплати за поставлений товар, внаслідок чого виникла заборгованість в розмірі 457 484, 24грн.

Статтею 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.3 ст.247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч.1 ст.250 Господарського процесуального кодексу України, питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Враховуючи предмет позову, характер спірних правовідносин, зміст позовних вимог, приймаючи до уваги, що ціна позову у даному спорі не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, суд, беручи до уваги клопотання позивача про здійснення розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, та приписи ст.247 Господарського процесуального кодексу України, приходить до висновку про віднесення вказаної справи до категорії малозначної та вважає за необхідне проводити розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Суд, перевіривши наявність в учасників справи зареєстрованих Електронних кабінетів ЄСІТС, встановив, що позивач та відповідач мають зареєстровані Електронні кабінети у підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Суд роз`яснює, що відповідно до ч.ч.5, 7 ст.6 Господарського процесуального кодексу України, суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Додатково, суд вважає за необхідне повідомити сторін, що у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 Про введення воєнного стану в Україні, з урахуванням зміни, в Україні введено та продовжено строк дії воєнного стану з 05 години 30 хвилин 16 листопада 2023 року строком на 90 діб.

Враховуючи запроваджений воєнний стан в України, а також Рекомендації Ради суддів, застосування ст.ст.80,165,166,178 ГПК України в межах цієї справи буде відбуватися з урахуванням цих обставин.

Керуючись ст.ст.12, 120, 176 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №905/155/24.

2.Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

3.Запропонувати відповідачу надати суду у строк не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження, з урахуванням положень п.4 розділу Х Прикінцевих положень Господарського процесуального кодексу України, подати до суду відзив на позовну заяву, оформлений відповідно до вимог статті 165 Господарського процесуального кодексу України, а також всі докази, що підтверджують заперечення проти позову; забезпечити направлення позивачу копії відзиву на позов та доданих до нього документів, докази на підтвердження такого направлення разом з відзивом надати суду. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України. При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч. 3, 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України).

4.Запропонувати позивачу у строк не пізніше п`ять днів з дня отримання відзиву на позовну заяву подати відповідь на відзив в порядку статті 166 Господарського процесуального кодексу України, копію якого направити відповідачу в той самий строк, докази направлення надати суду разом з відповіддю на відзив.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5011/.

Інформацію щодо руху справи можна отримати на інформаційному сайті http://www.reyestr.court.gov.ua, веб-порталі "Судова влада України" (dn.arbitr.gov.ua.

Суддя П.В. Демідова

Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116853887
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/155/24

Рішення від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні