Рішення
від 05.02.2024 по справі 925/1652/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2024 рокум.Черкаси справа № 925/1652/23

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого: судді Г.М.Скиби, за участю секретаря судового засідання А.М.Буднік, у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду за правилами спрощеного позовного провадження розглянув справу за позовом Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго", м.Київ, вул.Кирилівська,85

до Сектору освіти, культури, молоді, спорту та інформаційної політики Селищенської сільської ради, Черкаська область, Звенигородський район, с.Селище, вул.Центральна,17

про стягнення заборгованості в сумі 35350,40 грн за спожиту електроенергію,

за участю повноважних представників сторін:

від позивача: Валентинова О.М. самопредставництво в режимі ВКЗ;

від відповідача: участі не брав.

Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" звернулось в Господарський суд Черкаської області із позовом до Сектору освіти, культури, молоді, спорту та інформаційної політики Селищенської сільської ради з вимогами про стягнення заборгованості за поставлену та спожиту електричну енергію в сумі 35350,40 грн за січень 2022 року як постачальником "останньої надії", зокрема:

30813,86 грн основної заборгованості,

3609,02 грн 15% річних,

927,52 грн інфляційних втрат,

а також про відшкодування судових витрат.

В судовому засіданні 05.02.2024:

Представник позивача позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила позов задовольнити.

Відповідач був належним чином повідомлений про дату, час та місце цього засідання в судове засідання не з`явився, причини неявки невідомі.

Ухвала суду від 17.01.2024 доставлена в електронний кабінет відповідача 17.01.2024. Відповідач не відреагував на вимоги суду, відзиву не надав, доказів проведеного розрахунку суду не направив. Ухвала суду від 17.01.2024, направлена Селищенському сільському голові А.С.Пархоменку для організації виконання ухвали та спонукання керівника Сектору освіти, культури, молоді, спорту та інформаційної політики Селищенської сільської ради до виконання вимог суду отримана 26.01.2024, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Оголошення про виклик відповідача у судове засідання було розміщене на офіційному веб-сайті судової влади України 17.01.2024.

Представник позивача вважає за можливе розглянути спір по суті, оскільки відповідач обізнаний про час і місце проведення судового засідання, позовні вимоги не заперечив, вимоги ухвали суду не виконав.

Явка учасників справи обов`язковою не визнавалась.

Відповідно до ч.1 ст.202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, повідомленого належним чином про дату, час і місце судового засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, у зв`язку з чим суд розглянув справу за наявними в ній матеріалами без участі учасників справи, які не з`явились.

За результатами судового розгляду оголошено ступну та резолютивну частину судового рішення відповідно до приписів ст.ст.233, 240 Господарського процесуального кодексу України

Судом встановлено та перевірено доказами такі взаємовідносини сторін та обставини:

За розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 №1023-р (зі змінами) Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" визначено постачальником електроенергії "останньої надії" на території України для бюджетних споживачів на період з 01.01.2019 до 30.06.2024.

Листом від 31.12.2021 №12697/030101 (а.с.16-17) оператор системи розподілу Публічне акціонерне товариство "Черкасиобленерго" відповідно до правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 повідомив Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" про перелік споживачів, постачання електричної енергії яким буде здійснюватися постачальником "останньої надії" з 01.01.2022, серед яких був відповідач.

27.12.2018 на виконання ч.11 ст.64 Закону України "Про ринок електричної енергії", позивачем, як постачальником "останньої надії", на своєму офіційному веб-сайті у мережі Інтернет за адресою www.uie.kiev.ua розміщено публічну оферту (пропозицію):

- порядок приєднання до умов договору постачання електричної енергії постачальником "останньої надії";

- договір про постачання електричної енергії постачальником "останньої надії";

- комерційна пропозиція №5 від 08.10.2021 для постачання електричної енергії споживачам постачальником "останньої надії";

- додаток №1 до Комерційної пропозиції №5 від 08.10.2021 до Договору на постачання електричної енергії постачальником "останньої надії";

- порядок формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником "останньої надії".

Пунктом 3.4.2. Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі ПРРЕЕ) передбачено, що постачальник "останньої надії" надає послуги з постачання електричної енергії споживачам у разі переобрання споживачем електропостачальника, зокрема після розірвання (припинення) договору з попереднім електропостачальником.

У відповідності до п.6.2.3. ПРРЕЕ початком постачання електричної енергії постачальником "останньої надії" вважається дата припинення постачання електричної енергії споживачу попереднім електропостачальником. Договір постачання електричної енергії між постачальником "останньої надії" і споживачем вважається укладеним з початку фактичного постачання електричної енергії такому споживачу.

Згідно п.6.2.4. ПРРЕЕ початком постачання електричної енергії постачальником "останньої надії" є дата припинення постачання електричної енергії споживачу попереднім електропостачальником, яка визначається відповідно до вимог пунктів 6.2.2 та 6.2.3 цієї глави.

Адміністратор комерційного обліку повідомляє постачальника "останньої надії" в одноденний термін про перелік споживачів (за формою згідно з додатком 8 до цих Правил), які переходять до постачальника "останньої надії", не пізніше дати такого переходу.

З матеріалів справи вбачається, що між Державним підприємством зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго", яке виконує функції постачальника "останньої надії" (далі постачальник ДПЗД "Укрінтеренерго", позивач по справі) та діє на підставі ліцензії на постачання електричної енергії споживачу, виданої постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП) від 06.11.2018 №1344 та розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 №1023-р, відповідно до ст.64 Закону України "Про ринок електричної енергії", ПРРЕЕ, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312 та Сектором освіти, культури, молоді, спорту та інформаційної політики Селищенської сільської ради (далі - споживач, відповідач по справі) був укладений договір про постачання електричної енергії постачальником "останньої надії" (далі договір, а.с.19-26).

Відповідно до п.1.2. договору умови цього договору розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 №312 та є однаковими для всіх споживачів.

Відповідно до п.2.1. договору за цим договором постачальник подає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору, що зазначені в Додатку 1 до Договору (комерційна пропозиція).

Відповідно до п.5.8. договору розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць.

Відповідно до п.9.1. договору за невиконання чи неналежне виконання своїх зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність, передбачену цим договором та чинним законодавством.

Відповідно до п.13.1. договору цей договір приєднання споживача набирає чинності за фактом споживання електричної енергії у перший день, наступний за останнім з днем постачання електроенергії попереднім електропостачальником.

Відповідно до положень п.4.12 ПРРЕЕ розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

Факт споживання електричної енергії споживачем підтверджується даними комерційного обліку (обсяги), що надає постачальнику "останньої надії" оператор системи розподілу/передачі, відповідно до положень пункту 10 постанови НКРЕКП від 28.12.2019 №312 "Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії" та згідно з Тимчасовим порядком визначення обсягів купівлі електричної енергії на ринку електричної енергії електропостачальниками та операторами систем розподілу на перехідний період, затвердженим постановою НКРЕКП від 28.12.2018 №2118 (далі Тимчасовий порядок), а саме шляхом надання постачальнику "останньої надії" звіту за фактичне споживання електричної енергії споживачами постачальника за розрахунковий період (а.с.40-43).

Відповідно до положень ст.64 Закону України "Про ринок електричної енергії", яка кореспондується з умовами, що зазначені в "Комерційній пропозиції № 5 від 08.10.2021 для постачання електричної енергії споживачам постачальником "останньої надії", яка є додатком 1 до договору, договір вважається укладеним з початку фактичного постачання електричної енергії такому споживачу у перший день, наступний за останнім днем постачання електричної енергії попереднім електропостачальником, та діє в частині здійснення розрахунків між сторонами до повного їх здійснення, а в частині постачання електричної енергії його дія не може перевищувати 90 календарних днів.

Відповідно до п. 4.1. додатку 1 комерційної пропозиції №5 від 08.10.2021 до договору (а.с.27-34, далі - комерційна пропозиція) споживач сплачує 100% від орієнтованої вартості прогнозованого обсягу споживання електричної енергії за розрахунковий період протягом 5 банківських (робочих) днів з моменту отримання споживачем рахунку.

У разі неотримання рахунку споживач зобов`язується здійснити 100% оплату самостійно (без рахунку) на поточний рахунок постачальника, зазначений у договорі, не пізніше ніж на 1 банківський (робочий) день до початку розрахункового періоду, виходячи з прогнозованого обсягу споживання електричної енергії у розрахунковому періоді та діючої у розрахунковому періоді ціни на електричну енергію.

Орієнтована вартість розраховується шляхом множення прогнозованого обсягу споживання електричної енергії на ціну, за якою здійснюється постачання електричної енергії постачальником. Прогнозований обсяг споживання електричної енергії визначається на підставі даних, отриманих постачальником від оператора системи розподілу (передачі).

Відповідно до п.4.2. комерційної пропозиції остаточний розрахунок за спожиту електричну енергію в розрахунковому місяці здійснюється споживачем на підставі виставленого постачальником рахунку до 14-го (включно) числа місяця, наступного за розрахунковим, розмір якого визначається як різниця між вартістю купованої споживачем електричної енергії, зазначеної в акті купівлі-продажу, та сумарною оплатою споживачем за розрахунковий період з урахуванням ПДВ, або самостійно (без рахунку) не пізніше 20 календарного дня після закінчення розрахункового періоду на поточний рахунок постачальника, зазначений в договорі.

Відповідно до п.5.10 договору та комерційної пропозиції оплата виставленого постачальником рахунку за цим договором має бути здійснена споживачем в терміни, визначені в рахунку, але не менше 5 робочих днів з дати отримання споживачем цього рахунку, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного у комерційній пропозиції, прийнятої споживачем. Всі платіжні документи, що виставляються постачальником споживачу мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені сторонами цього договору, а також інформацію щодо адреси, телефонів офіційної веб-сторінки для отримання інформації про подання звернень, скарг та претензій щодо комерційної якості постачання електричної енергії та надання повідомлень про загрозу електробезпеки.

На виконання зазначеного договору, за даними оператора системи розподілу Публічного акціонерного товариства "Черкасиобленерго", на підставі Звіту про фактичне споживання відповідачем електричної енергії за січень 2022 року (а.с.40-43) позивачем складено акт №020347 купівлі-продажу електроенергії за розрахунковий період січень 2022 року від 31.01.2022 (а.с.44), обсяг споживання електричної енергії 2 класу напруги 5528,00 кВт*год, на суму 30813,86 грн (з ПДВ) та рахунок №000044141488/22/О01/27827 від 22.02.2022 (а.с.45), які було направлено на електронну адресу відповідачу 12.01.2023 (а.с.46).

Вказаний акт купівлі-продажу електроенергії відповідач не підписав, заперечень проти нього позивачу не направив. При цьому відповідачем не заперечно та не спростовано належними і допустимими доказами споживання комунальними об`єктами споживача 5528,00 кВт*год електроенергії.

Таким чином заборгованість відповідача перед позивачем за спожиту електричну енергію за січень 2022 року, яка не сплачена станом на час вирішення спору становить 30813,86 грн (з ПДВ). Докази оплати відповідачем заборгованості за спожиту електричну енергію відсутні.

Також відповідно до протоколу розрахунку за типом заборгованості розмір 15% річних та інфляція за період з 20.01.2023 по 31.10.2023 (включно), що підлягають стягненню за порушення грошового зобов`язання, - становить 4536,54 грн (3609,02 грн 15% річних + 927,52 грн інфляційних втрат).

Ухилення відповідача від виконання умов договору про постачання електричної енергії постачальником "останньої надії" та законних вимог позивача стали причиною звернення позивача в господарський суд для захисту порушеного права та примусового стягнення заборгованості.

Відповідач на вимоги позивача та суду не відреагував.

Оцінюючи письмові та усні пояснення учасників та докази у справі в їх сукупності та за внутрішнім переконанням, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають до задоволення.

Згідно з постановою Пленуму Верховного суду України від 18.12.2009 №14 "Про судове рішення у цивільній справі", рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а також правильно витлумачив ці норми. Обґрунтованим визнається рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні і які відповідають вимогам закону про їх належність та допустимість, або обставин, що не підлягають доказуванню, а також якщо рішення містить вичерпні висновки суду, що відповідають встановленим на підставі достовірних доказів обставинам, які мають значення для вирішення справи.

Згідно положень Пленуму ВГСУ від 23.03.2012 №6 "Про судове рішення" при прийнятті рішення суд має врахувати майнові інтереси сторін, не надаючи переваги одному учаснику над іншим. Рішення має ґрунтуватися на повній та всебічній оцінці доказів у конкретній справі.

Відповідно до ст.236 Господарського процесуального кодексу України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Позивач є самостійною юридичною особою, суб`єктом господарювання на ринку України з постачання електричної енергії споживачам та супутніх послуг, з присвоєнням коду ЄДРПОУ, з визначенням видів господарської діяльності, з внесенням відповідних реєстраційних даних в Державний реєстр.

Відповідач є органом місцевого самоврядування в Україні та самостійною юридичною особою за Законом, з присвоєнням ідентифікаційного коду та внесенням даних в ЄДРПОУ. Діяльність відповідача регламентована Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні". Орган місцевого самоврядування може діяти лише в спосіб, визначений Законом, і не інакше приписи ст.19 Конституції України. Відповідач у спірних відносинах виступає як кінцевий споживач електричної енергії постачальником "останньої надії".

Відповідно до положень ст.ст.6, 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Договір укладено на умовах публічного договору постачання електричної енергії постачальника "останньої надії" та комерційної пропозиції, розробленої з урахуванням вимог Цивільного кодексу України та у відповідності до вимог Закону України "Про ринок електричної енергії", Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312.

Укладений між сторонами договір про постачання електричної енергії постачальником "останньої надії" є договором приєднання. Суд розцінює цей договір як типовий.

За умовами ст.634 Цивільного кодексу України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору. Договір приєднання може бути змінений або розірваний на вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов`язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. Сторона, яка приєдналася, має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла б цих умов за наявності у неї можливості брати участь у визначенні умов договору.

Договір між сторонами було укладено з усіма його додатками, які розміщені на сайті позивача як публічна оферта для укладення договору приєднання і тому не має значення, чи були підписані договори та додатки до нього у паперовому вигляді обома сторонами договору.

Суд вважає, що сторонами досягнуто згоди по всіх істотних умовах договору про постачання електричної енергії постачальником "останньої надії" кінцевому споживачеві. Договір не заперечений сторонами, не визнаний судом недійсним, не розірваний сторонами та є дійсним на момент спірних правовідносин. Суд враховує презумпцію правомірності правочину (приписи ст.204 Цивільного кодексу України).

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до Цивільного кодексу України:

п.1 ч.2 ст.11. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини;

ч.1, 2 ст.509. Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу;

ст.525. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом;

ст.526. Зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться;

ст.530. Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства;

ст.599. Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином;

ст.610. Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання);

ст.611. У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом;

ст.629. Договір є обов`язковим для виконання сторонами;

ст.655. За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму;

ч.2 ст.712. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін;

ч.ч.1, 2 ст.714 За договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Згідно із ст.193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Пункт 3 ч.1 ст.57 Закону України "Про ринок електричної енергії" визначає, що електропостачальник має право на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів зі споживачів за продану електричну енергію та послуги з постачання електричної енергії відповідно до укладених договорів.

Пунктом 1 ч.3 ст.58 Закону України "Про ринок електричної енергії" визначено, що споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

На виконання умов договору про постачання електричної енергії постачальником "останньої надії" складено акт №020347 купівлі-продажу електроенергії за розрахунковий період січень 2022 року від 31.01.2022 (а.с.44), обсяг споживання електричної енергії 2 класу напруги 5528,00 кВт*год, на суму 30813,86 грн (з ПДВ) та рахунок на оплату №000044141488/22/О01/27827 від 22.02.2022 (а.с.45), які було направлено на електронну адресу відповідачу 12.01.2023 (а.с.46).

Також 08.08.2023 позивачем на електронну адресу відповідача направлено вимогу №44/11-005312 від 31.07.2023 про сплату штрафних санкцій на суму 8860,80 грн та боргу за спожиту електроенергію на суму 30813,86 грн (а.с.52), яка залишилась без відповіді та задоволення.

Таким чином заборгованість відповідача перед позивачем за спожиту електричну енергію за січень 2022 року, яка не сплачена станом на час вирішення спору становить 30813,86 грн (з ПДВ). Вказані обставини відповідачем не спростовано. Станом на день розгляду справи доказів погашення заборгованості до суду не подано. Суд вважає, що строк виконання зобов`язання відповідачем за договором є таким, що настав.

Частиною 2 ст.625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до п.п.6 п.7 договору постачальник має право отримувати відшкодування збитків від споживача, що понесені постачальником у зв`язку з виконанням або неналежним виконанням споживачем своїх зобов`язань перед постачальником, відповідно до умов цього договору та чинного законодавства.

Відповідно до положень п.6.1. комерційної пропозиції для постачання електричної енергії споживачам постачальником "останньої надії", за внесення передбачених умовами договору платежів з порушенням термінів, визначених даною комерційною пропозицією, постачальник має право нарахувати споживачу пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Споживач зобов`язується сплатити пеню на підставі рахунку та/або вимоги (претензії) постачальника.

Нарахування пені та інших видів відповідальності, що визначені законом та цим договором (15% річних, інфляційні втрати) за невиконання грошового зобов`язання на підставі отриманого споживачем рахунку, починається на наступний день після закінчення терміну, встановленого договором на оплату рахунку.

Відповідно до п.7.4. комерційної пропозиції для постачання електричної енергії споживачам постачальником "останньої надії" встановлено, що споживач, який прострочив виконання грошового зобов`язання з оплати електроенергії, на вимогу Постачальника зобов`язаний, крім оплати штрафних санкцій та збитків, сплатити суму боргу за електроенергію з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення зобов`язання, а також п`ятнадцять процентів річних від простроченої суми невиконаного або неналежним чином виконаного зобов`язання.

Відповідно до наданого позивачем протоколу розрахунку за типом заборгованості пеня, % річних та інфляція за весь період прострочення з 20.01.2023 по 21.10.2023 заборгованість складає 3609,02 грн 15% річних та 927,52 грн інфляційних втрат. Розрахунок позивача за вказаний ним період є правильним і відповідачем не оспорюється. Розрахунок перевірено судом за допомогою калькулятора санкцій апаратного комплексу "Еліт: Ліга Закон" з урахуванням індексів інфляції та % річних у відповідному періоді .

Відповідач доказів проведення розрахунку за позовними вимогами суду не надав, доводи та розрахунки позивача не заперечив.

На підставі вищевикладеного господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість і правомірність позовних вимог, а тому до примусового стягнення з відповідача на користь позивача належить заборгованість за поставлену та спожиту електричну енергію в сумі 35350,40 грн за січень 2022 року, а саме: 30813,86 грн основної заборгованості, 3609,02 грн 15% річних та 927,52 грн інфляційних втрат.

Суд при прийнятті рішення враховує правові позиції та практику Європейського суду з прав людини як джерело права, згоду на застосування якого надано Верховною Радою України (п.4 ст.11 Господарського процесуального кодексу України):

- принцип правової певності та юридичної визначеності, в тому числі недопустимість ревізування рішень судів, які набрали законної сили з підстав бажання зацікавленої особи в переоцінці доказів (рішення "Агрокомплекс проти України" №23465/03 від 08.03.2012);

- принцип загальної оцінки судом відносин сторін та відсутності обов`язку суду давати оцінку кожній вимозі сторін (рішення "Серявін проти України" №4909/04 від 10.02.2010, рішення "Трофімчук проти України" №4241/03 від 28.10.2010);

- принцип повноти та межі обґрунтування рішення судом в залежності від характеру рішення (рішення "Руїс Торіха проти Іспанії від 09.12.1994, серія А, №303-А, п.29);

- принцип поваги до права на володіння своїм майном (рішення "Желтяков проти України" №4994/04 від 09.09.2011).

Згідно із ст.129 Господарського процесуального кодексу України (з огляду на повне задоволення позову) з відповідача на користь позивача слід стягнути 2684,00 грн судового збору.

Керуючись ст.ст.129, 130, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Сектору освіти, культури, молоді, спорту та інформаційної політики Селищенської сільської ради (19443, Черкаська область, Звенигородський район, с.Селище, вул.Центральна,17, код ЄДРПОУ 44141488, номер рахунку в банку невідомий)

на користь Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" (04080, м.Київ, вул.Кирилівська,85, код ЄДРПОУ 19480600, на рахунок IBAN НОМЕР_1 в АТ "Ощадбанк")

30813,86 грн основної заборгованості за поставлену та спожиту електричну енергію за січень 2022 року.

Стягнути з Сектору освіти, культури, молоді, спорту та інформаційної політики Селищенської сільської ради (19443, Черкаська область, Звенигородський район, с.Селище, вул.Центральна,17, код ЄДРПОУ 44141488, номер рахунку в банку невідомий)

на користь Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" (04080, м.Київ, вул.Кирилівська,85, код ЄДРПОУ 19480600, на рахунок IBAN UA498201720355399169800710783 в ГУ ДКСУ у Київській області)

3609,02 грн 15% річних та 927,52 грн інфляційних втрат.

Стягнути з Сектору освіти, культури, молоді, спорту та інформаційної політики Селищенської сільської ради (19443, Черкаська область, Звенигородський район, с.Селище, вул.Центральна,17, код ЄДРПОУ 44141488, номер рахунку в банку невідомий)

на користь Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" (04080, м.Київ, вул.Кирилівська,85, код ЄДРПОУ 19480600, на рахунок IBAN UA458201720355340299019480600 в ГУ ДКСУ у Київській області)

2684,00 грн судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Північного апеляційного господарського суду в порядку та у строки, встановлені статтями 256-258 та п.17.5 розділу ХІ Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України.

Повне судове рішення складено і підписано 06.02.2024.

Суддя Г.М.Скиба

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116855202
СудочинствоГосподарське
Сутьсудове рішення у цивільній справі", рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства

Судовий реєстр по справі —925/1652/23

Судовий наказ від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Судовий наказ від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Судовий наказ від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Рішення від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 17.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні