Ухвала
від 08.02.2024 по справі 540/709/22
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 540/709/22

УХВАЛА

08 лютого 2024 рокум. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Вовченко О.А., розглядаючи в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонський завод гумотехнічних виробів» до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області про визнання протиправними та скасування рішень, -

ВСТАНОВИВ:

До Херсонського окружного адміністративного суду 28.01.2022 надійшов адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонський завод гумотехнічних виробів» до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області, в якому позивач просить суд визнати протиправним та скасувати рішення № 324 від 22.11.2021 про поверненим коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку із тимчасовою втратою працездатності в частині повернення коштів та рішення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області № 345 від 13.12.2021 про застосування фінансових санкцій за несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

15.02.2022 ухвалою Херсонського окружного адміністративного суду відкрито провадження в адміністративній справі та ухвалено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Згідно з розпорядженням Верховного Суду № 11/0/9-22 від 18.03.2022 відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, змінено територіальну підсудність судових справ Херсонського окружного адміністративного суду та визначено її Одеському окружному адміністративному суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справі між суддями від 15.02.2023 справу № 540/709/22 передано для розгляду головуючому судді Вовченко О.А.

20.02.2023 ухвалою прийнято до провадження адміністративну справу № 540/709/22 та визначено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

Ухвалою від 21.04.2023 року судом доручено товариству з обмеженою відповідальністю «Херсонський завод гумотехнічних виробів» надати до Одеського окружного адміністративного суду у 15-денний строк з моменту отримання копії ухвали належним чином засвідчені копії листків непрацездатності ОСОБА_1 АДЛ 716528, ОСОБА_2 АДЛ 719731, ОСОБА_3 . АДЛ 748369, ОСОБА_4 . АДЛ 717809, ОСОБА_5 . АДЛ 738395 розбірливої якості, яка надасть можливість встановити наявність чи відсутність на них штампу/печатки закладу охорони здоров`я, а також зупинено провадження по справі № 540/709/22 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонський завод гумотехнічних виробів» до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області, про визнання протиправними та скасування рішень до надходження відповіді на судове доручення.

Ухвалою суду від 24 січня 2024 року поновлено провадження у справі № 540/709/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонський завод гумотехнічних виробів» до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області про визнання протиправними та скасування рішень та визначено подальший розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

01.02.2024 року до суду від Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області надійшла заява про заміну сторони у справі, де зазначено, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року № 1442 щодо «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» і Прикінцевих та перехідних положень Закону України № 1105 «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» встановлено наступне: припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01 січня 2023 року. Таким чином з 01.01.2023 року обов`язки всієї діяльності Фонду соціального страхування України покладено на його правонаступника, а саме на Пенсійний фонд України. Належною стороною у справі 540/709/22 є Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області (код ЄДРПОУ 21295057).

Згідно з ч.9 ст.205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

В судове засідання по даній справі призначене на 08 лютого 2024 року на 10:00 год. уповноваженні представники сторін до суду не з`явилися.

З урахуванням вищенаведеного, суд дійшов до висновку про можливість розгляду заяви про заміну сторони по справі за відсутності осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду заяви, у порядку письмового провадження.

З 01 січня 2023 року набрав чинності Закон України № 2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», який відповідно до Основ законодавства України про загальнообов`язкове державне соціальне страхування визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування, гарантії працюючим громадянам щодо їх соціального захисту у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, охорони їхнього життя та здоров`я.

Відповідно до п.2 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Згідно із пунктом 5 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ Фонду соціального страхування України доручено забезпечити передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей), баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Установлено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється (п.6 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ).

Відповідно до п.7 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року № 1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» припинено з 01 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, зокрема, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2022 року № 1323 «Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням» встановлено, що залишки коштів, які утворилися на рахунках виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та її робочих органів станом на кінець останнього банківського дня у системі електронних платежів Національного банку у 2022 році, перераховуються власниками рахунків в перший банківський день 2023 року на дохідний рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в Державній казначейській службі для обліку коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов`язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з подальшим їх спрямуванням цього ж дня на видатковий рахунок Пенсійного фонду України для здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування».

Згідно із ч.1 ст.104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області (ідентифікаційний код: 41313410) станом на момент розгляду цієї заяви припинено.

Суд зазначає, що публічне правонаступництво органів державної влади є окремим, особливим видом правонаступництва, під таким терміном розуміється перехід в установлених законом випадках прав та обов`язків одного суб`єкта права іншому. При цьому обов`язок щодо відновлення порушених прав особи покладається на орган, компетентний відновити такі права. Такий підхід про перехід до правонаступника обов`язку відновити порушене право відповідає принципу верховенства права, оскільки метою правосуддя є ефективне поновлення порушених прав, свобод і законних інтересів.

Подібну правову позицію викладено в постановах Верховного Суду від 13 березня 2019 року у справі № 524/4478/17, від 20 лютого 2019 року у справі № 826/16659/15.

Приписи Закону України № 2620-IX набрали чинності з 01 січня 2023 року, отже з 01.01.2023 року відбулось правонаступництво, тобто перехід прав та обов`язків Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області, що є відповідачем по справі, до Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області, як територіального органу Пенсійного фонду України, який здійснює свої повноваження на території Херсонської області.

Положеннями ст.52 КАС України визначено, що к разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Таким чином, з урахуванням положень ст.52 КАС України, суд дійшов висновку про необхідність заміни відповідача - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області на її правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області.

Керуючись ст.ст.52, 241, 248, 256, 294, КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області про заміну сторони по справі № 540/709/22 - задовольнити.

Замінити відповідача по справі № 540/709/22 з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області (код ЄДРПОУ 41313410) на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області (вул. 28 Армії, 6, м. Херсон, 73005, код ЄДРПОУ 21295057).

Роз`яснити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Херсонській області, що усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Ухвала суду набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала суду може бути оскаржена в строк та в порядку, передбаченому ст.295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя О.А.Вовченко

Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116866513
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішень

Судовий реєстр по справі —540/709/22

Ухвала від 27.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 08.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 21.04.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 20.02.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 15.02.2022

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Ухвала від 02.02.2022

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні