Ухвала
від 08.02.2024 по справі 286/552/24
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/552/24

У Х В А Л А

08.02.2024 м. Овруч

Суддя Овруцького районного суду Житомирської області Кулініч Я.В. розглянувши в м. Овруч позовну заяву Овруцької районної спілки споживчих товариств до ОСОБА_1 про розподіл в натурі частки із спільної часткової власності , -

В С Т А Н О В И В:

07.02.2024 Овруцька районна спілка споживчих товариств, яка знаходиться за адресою: м. Овруч, вул. Тараса Шевченка, буд.28 Коростенського району Житомирської області звернулася до суду із позовом до ОСОБА_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , в якому просить розділити в натурі між Овруцькою районною спілкою споживчих товариств та ОСОБА_1 об`єкт нерухомого майна, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , виділивши в окремий об`єкт належне Овруцькій районній спілці споживчих товариств нежитлове приміщення магазину №3, загальною площею 102,9 кв.м. у складі приміщень: 1-1 торгової зали площею 93,8 кв.м.; 1-2 топочної площею 4,0 кв.м.; вбиральні площею 2,9 кв.м.; 1-4 кладової площею 2,2 кв.м., що складає 3/5 частини загального об`єкту нерухомого майна, припинити право спільної часткової власності, визначити частку у розмірі 1/1 та стягнути з відповідача сплачений судовий збір.

Позовна заява подається до суду із дотриманням вимог ст.ст.175, 177 ЦПК України.

Згідно ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Згідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», встановлено, що прожитковий мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2024 року становить 3028 грн.

За подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою, ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (3028,00 грн.).

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір», за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

З огляду на викладене, позивачем заявлено вимогу майнового характеру (розділити в натурі та виділити в окремий об`єкт нежитлове приміщення) та вимогу немайнового характеру (припинення спільної часткової власності та визначення частки на нежитлове приміщення, а тому при зверненні до суду позовом позивач повинна була сплатити судовий збір за вимогу немайнового характеру та вимогу майнового характеру у розмірі визначеному чинним законодавством.

Позивачем у позовній заяві було зазначено ціну позову 50141,00грн. та сплачено судовий збір у розмірі 3028,00 грн., що підтверджується наявною в додатках до позову платіжною інструкцією від 06.02.2024.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивачем вказано «Згідно технічного паспорту на….», речення не закінчене, тому не зрозуміло, що позивач мав на увазі. Також зазначено, що «Дане приміщення є ізольованим помешканням в житловому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання», в той час як в прохальній частині позовної заяви позивач просить «….виділити в окремий об`єкт нежитлове приміщення магазину».

Враховуючи наведене, позивачу слід доплатити відповідну суму судового збору за майнову вимогу та сплатити судовий збір за заявлену немайнову вимогу, конкретизувати та чітко сформулювати зміст позовної заяви.

Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч.1,2 ст.185 ЦПК України).

Керуючись ст. 185 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву Овруцької районної спілки споживчих товариств до ОСОБА_1 про розподіл в натурі частки із спільної часткової власності - залишити без руху.

Надати позивачу строк для виправлення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання копії ухвали.

У разі невиконання вимог закону заява вважатиметься неподаною та буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Я. В. Кулініч

Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116877936
СудочинствоЦивільне
Сутьрозподіл в натурі частки із спільної часткової власності

Судовий реєстр по справі —286/552/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Кулініч Я. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Кулініч Я. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Кулініч Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні