Ухвала
від 08.02.2024 по справі 644/10099/21
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 644/10099/21 Номер провадження 22-ц/814/852/24Головуючий у 1-й інстанції Миронець О.К. Доповідач ап. інст. Дорош А. І.

У Х В А Л А

08 лютого 2024 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Полтавського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: Дорош А. І.

суддів: Лобова О. А., Триголова В. М.

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження у справі за апеляційною скаргою Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру»

на рішення Київського районного суду м. Полтави від 06 вересня 2023 року

у справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» про стягнення заборгованості по заробітній платі та стягнення середнього заробітку за весь час затримки, -

В С Т А Н О В И Л А:

Рішенням Київського районного суду м. Полтави від 06 вересня 2023 року позов ОСОБА_1 до Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» про стягнення заборгованості по заробітній платі та стягнення середнього заробітку за весь час затримки задоволено. Повний текст рішення складено 13 вересня 2023 року

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, його в апеляційному порядку оскаржив відповідач Державне підприємство «Центр державного земельного кадастру», направивши 13.10.2023 року засобами поштового зв`язку апеляційну скаргу до суду апеляційної інстанції, тобто в строки, передбачені ст.354 ЦПК України.

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 07 листопада 2023 року апеляційну скаргу Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» на рішення Київського районного суду м. Полтави від 06 вересня 2023 року залишено без руху та надано строк 10 днів для усунення недоліків, оскільки апелянтом не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Надано Державному підприємству «Центр державного земельного кадастру» строк для усунення вказаних недоліків, але не більше ніж десять днів з дня отримання копії ухвали. Роз`яснено, що вразі невиконання у десятиденний термін вимог ухвали апеляційну скаргу буде визнано неподаною та повернуто апелянту.

Роз`яснено, що за подання апеляційної скарги на рішення суду у даній справі підлягає сплаті судовий збір в розмірі 1362 грн. (908 грн*150%).

До Полтавського апеляційного суду надійшло клопотання про відстрочення сплати судового збору до прийняття рішення у справі.

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 15 грудня 2023 року у задоволенні клопотання Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» про відстрочення сплати судового збору відмовлено. Продовжено Державному підприємству «Центр державного земельного кадастру» строк для усунення недоліків апеляційної скарги на рішення Київського районного суду м. Полтави від 06 вересня 2023 року. Надано Державному підприємству «Центр державного земельного кадастру» строк для усунення вказаних недоліків, але не більше ніж десять днів з дня отримання копії ухвали. Роз`яснено, що вразі невиконання у десятиденний термін вимог ухвали апеляційну скаргу буде визнано неподаною та повернуто апелянту.

Копію вказаної ухвали суду апеляційної інстанції було направлено на електронну адресу Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» (kanc@dzk.gov.ua). Крім того, Державне підприємство «Центр державного земельного кадастру» зареєстровано в системі «Електронний суд», тобто має доступ до матеріалів справи в електронному вигляді.

Відповідно до ч.5 ст. 272 ЦПК України учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, а в разі відсутності електронного кабінету - рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Днем вручення судового рішення є зокрема день вручення судового рішення під розписку, день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення (ч.6 ст. 272 ЦПК України).

Згідно довідки про доставку електронного листа, документ в електронному вигляді «Ухвала без руху» від 15.12.2023 р. по справі № 644/10099/21 було надіслано одержувачу ДП «Центр державного земельного кадастру» в його електронний кабінет. Документ доставлено до електронного кабінету: 21.12.2023 о 16:35:09.

Водночас, колегія суддів також звертає увагу на те, що вжиття заходів для прискорення процедури розгляду є обов`язком не тільки для держави, а й усіх осіб, які беруть участь у справі. Заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватись від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання (див. mutatis mutandis рішення у справі "Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії" (Case of Union Alimentaria Sanders S.A. v. Spain) від 07.07.89, N 11681/85)).

Сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження (див. mutatis mutandis, рішення у справах "Олександр Шевченко проти України" (Case of Aleksandr Shevchenko v. Ukraine) від 26.04.2007, N 8371/02 та "Трух проти України" (Trukh v. Ukraine) від 14.10.2003, заява N 50966/99)).

Таким чином, сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів для прискорення процедури розгляду. Скаржник, подавши апеляційну скаргу, з метою добросовісного користування процесуальними правами учасника судового процесу згідно з вимогами ст. 44 ЦПК України повинен виявляти інтерес до відомого йому провадження, зокрема, щодо руху поданої ним скарги та результату розгляду її судом.

На зацікавлену сторону покладається обов`язок проявляти належну увагу в захисті своїх інтересів та вживати необхідних заходів, щоб ознайомитись з подіями процесу (рішення ЄСПЛ "Богонос проти Росії" від 05.02.2004).

Згідно матеріалів справи встановлено, що станом на 08 лютого 2024 року Державним підприємством «Центр державного земельного кадастру» недоліки апеляційної скарги, встановлені ухвалою Полтавського апеляційного суду від 15 грудня 2023 року усунуті не були.

Відповідно до частини другої статті 357 ЦПК України у разі якщо апеляційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.

За змістом статті 185 ЦПК України, якщо заявник не усунув недоліки скарги у строк, встановлений судом, скарга вважається неподаною і повертається заявнику.

На підставі викладеного, оскільки у відведений судом строк, станом на 08 лютого 2024 року, недоліки апеляційної скарги не усунуто, апеляційна скарга підлягає поверненню заявнику.

Одночасно Полтавський апеляційний суд роз`яснює, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню зі скаргою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Керуючись ст. ст.185, 356, 357 ЦПК України, Полтавський апеляційнийсуд, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Державного підприємства«Центр державногоземельного кадастру»на рішенняКиївського районногосуду м.Полтави від06вересня 2023року визнати неподаною та повернути особі, яка її подала.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Судді : А. І. Дорош О. А. Лобов В. М. Триголов

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116880270
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —644/10099/21

Постанова від 13.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Рішення від 06.09.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні